Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Rabobank stelt verwachting huizenprijzen bij

  Door: Roel 6927 keer gelezen
Rabobank stelt verwachting huizenprijzen bij

In het eerste kwartaal is een recordaantal huizen verkocht. Dit is reden voor Rabobank om haar verwachting voor de huizenprijzen in 2017 bij te stellen

Beste eerste kwartaal ooit

In het eerste kwartaal van 2017 zijn 55911 woningen verkocht. Dit is 30% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en daarmee het beste eerste kwartaal ooit. De huizenprijzen stegen de eerste drie maanden van 2017 met 6,8% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

Dit blijkt uit het kwartaalbericht Woningmarkt van Rabobank.

Ga je in 2017 een huis kopen?Bereken hier je mogelijkheden >>>

Verwachting huizenprijzen 2017

Deze groei verrast ook de economen van de bank. Rabobank heeft daarom de verwachting voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld:

  • Eind vorig jaar werd uitgegegaan van een prijsstijging van 5 tot maximaal 7% gedurende het jaar.
  • Nu verwacht Rabobank in 2017 een gemiddelde stijging van de huizenprijs van 6,5%.
  • Het aantal verkochte woningen komt volgens de economen dit jaar uit op 225 tot 235 duizend.

Oorzaken stijgende huizenprijzen

Een belangrijke oorzaak voor de versnelde prijsstijging voor huizen is de lage hypotheekrente van dit moment. Hierdoor kun je een nieuwe woning voordelig financieren. Ook het consumentenvertrouwen is hoog door de ecomische groei en inkomensstijging.

Een woning is dan ook snel verkocht. In het eerste kwartaal van 2017 stond een woning gemiddeld 77 dagen te koop. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 107 dagen.

Kansen voor huizenbezitters

Dit biedt mogelijkheden voor huizenbezitters die graag willen verhuizen. Zij hun woning in waarde stijgen en zijn de woning, over het algemeen, snel kwijt.

De groep huizenbezitters waarvan de hypotheek hoger is dan de woningwaarde krijgt meer lucht. Door de stijging van de huizenprijzen komen zij langzaam ‘boven water’. Deze huizenbezitters hebben meer mogelijkheden om te verhuizen. Let op: volgend jaar zijn de mogelijkheden om een restschuld te financieren kleiner.

Starters op de huizenmarkt hebben geen woning om te verkopen. Voor hen is door de stijging van de huizenprijs een woning juist minder toegankelijk geworden. Lees ook: Starter op de huizenmarkt: dit is wél mogelijk.

Verwachting voor hypotheekrente Rabobank

Als laatste in het kwartaalbericht Woningmarkt gaat Rabobank in op een verwachting voor de hypotheekrente. In 2017 blijft deze nog laag, maar in 2018 verwacht de bank een gematigde stijging.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

hypotheek

hoe soepel is de RABO.als wij ons huis willen verkopen kunnen wij geen nieuwe hypotheek krijgen aangezien ik sinds juni 2016 een ww uitkering heb gedurende 3 jaar.geb.datum 13-10-1953.mijn vrouw heeft een bruto jaarinkomen van € 14.000,=.ben benieuwd of de rabo de eerste bank is die hier in wil meedenken

Bijna iedereen denkt, als je

Bijna iedereen denkt, als je een eigen woning hebt, dat je dan een vaste baan moet hebben. Laat dat los informeer, laat je informeren. Ga ook eens naar een verzekeraar voor een hypotheek ipv. naar een bank
Mocht je in een uitkering zitten en je hebt een goed arbeidsverleden. Laat je dat dan ook niet tegen houden om een woning te kopen...