Klantenbeoordeling 8.2/10

Rabobank stelt verwachting voor de woningmarkt bij

De hypotheekrente blijft laag. Daarom stelt Rabobank haar verwachting voor de woningmarkt in 2016 bij. De gemiddelde huizenprijs stijgt 3,5% tot 5,5%.

Gemiddelde stijging huizenprijs

Rabobank verwacht dat de gemiddelde stijging van de huizenprijs dit jaar uitkomt tussen de 3,5% en 5,5%. Eerder nog voorspelde de grootste hypotheekbank van Nederland een gemiddelde prijsstijging van tussen 2,8% en 4,8%. Met deze nieuwe verwachting kan 2016 wel eens het beste jaar voor de woningmarkt in 15 jaar worden.

Aanhoudende lage hypotheekrente

De economen van Rabobank stellen hun verwachting voor de woningmarkt bij naar aanleiding van de lage hypotheekrente. In het meest recente Kwartaalbericht Woningmarkt geven ze aan dat de ECB meer duidelijk heeft gegeven over de aanhoudende lage hypotheekrente. Hierdoor blijft het ook dit jaar aantrekkelijk om een woning te kopen.

Lees ook onze hypotheekrente verwachting voor 2016

Ruimere hypotheekmogelijkheden

Ook zijn de hypotheekmogelijkheden ruimer geworden. Zo mogen tweeverdieners het tweede inkomen in 2016 voor de helft meenemen in de berekening van de maximale hypotheek. Vorig jaar was dit nog een derde. Ook zijn voor huishoudens met een inkomen vanaf € 60.000,- de normen soepeler geworden. Zij kunnen tot € 23.000,- meer lenen.

Tip: bereken je maximale hypotheek onder de huidige normen


Gunstige vooruitzichten houden aan

De gunstige vooruitzichten houden ook na dit jaar aan. Volgens Rabobank wordt de prijsstijging in 2017 nog groter. Volgend jaar stijgt de gemiddelde huizenprijs mogelijk met 5% tot 7%. Met 200.000 tot 220.000 transacties wordt dan het recordjaar van 2006 overtroffen. De groei van het aantal transacties wordt versterkt doordat de hypotheekmogelijkheden van huishoudens die voorheen onder water stonden, toenemen door de prijsstijging.

Update: na het eerste kwartaal van 2017 heeft Rabobank de verwachting voor de huizenprijzen opnieuw naar boven bijgesteld. De bank verwacht een prijsstijging van 6,5% en 225.000 tot 235.000 tranacties.

Keerzijde van 'booming woningmarkt'

De positieve vooruitzichten hebben ook een keerzijde. Door de explosieve prijsstijging komt de betaalbaarheid van woningen onder druk te staan, met name in populaire steden als Amsterdam en Utrecht. Een overspannen woningmarkt is niet goed voor de stabiliteit ervan. Dit hebben we in het verleden kunnen merken. Ook profiteert niet elke regio evenveel mee van de prijsstijging. Nog steeds zijn er landelijk verschillen in de stijging van de huizenprijs.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Rabobank stelt verwachting voor de woningmarkt bij".

  1. Toch knap dat een “tweedehandshuis” steeds meer waard wordt.

    De zeepbel wordt voor de laatste maal tot een maximale omvang opgeblazen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct