Overslaan en naar de inhoud gaan

Rabobank: stijging huizenprijs vlakt af in 2019

  Door: Roel 4861 keer gelezen
Rabobank stijging huizenprijs vlakt af in 2019

De stijging van de huizenprijs in 2019 vlakt af. Rabobank verwacht dat door slechtere betaalbaarheid en gedaald vertrouwen minder huizen worden verkocht.

Huizenprijzen stijgen minder hard in 2019

De huizenprijs stijgt nog altijd fors. In het derde kwartaal van dit jaar werden huizen 9,2% duurder. Dit is de sterkste stijging (jaar-op-jaar) in 17 jaar, aldus Rabobank. In het laatste Kwartaalbericht Woningmarkt geeft de bank echter aan volgend jaar niet nog zo’n recordjaar te verwachten.

De economen van Rabobank zien 3 ontwikkelingen, waardoor zij denken dat huizenprijsstijging in 2019 lager uitvalt dan dit jaar:

  • Een dalend tempo waarin huizen verkocht worden.
  • Een eigen huis is voor meer mensen financieel onbereikbaar.
  • Het consumentenvertrouwen is gedaald.

Volgens de bank kunnen deze ontwikkelingen leiden tot minder vraag naar koopwoningen. En wanneer minder mensen bieden boven de vraagprijs, stijgt de huizenprijs minder hard.

Ook profiteren van de gestegen huizenprijs?Bereken jouw hypotheekmogelijkheden >>>

Krapte op de huizenmarkt blijft

Rabobank wijst echter ook op een aantal factoren waardoor het niet zo’n vaart zal lopen met een lagere huizenprijsstijging.

Rabobank: huizenprijsstiging volgend jaar 6%

Rekening houdend met een mogelijk dalende vraag naar koopwoningen, verwacht Rabobank dat de stijging van de huizenprijs afgevlakt. De bank houdt in het Kwartaalbericht uit van een huizenprijsstijging in 2019 van 6%, tegenover 9% dit jaar.

Daarmee stelt Rabobank haar verwachting ook iets naar beneden bij ten opzichte van april dit jaar. Toen ging de bank nog uit van een huizenprijsstijging van 7%. Update: inmiddels heeft ook ABN AMRO de prognose voor de huizenprijzen verlaagd.

Wel ziet Rabobank het aantal woningverkopen afnemen. Wisselden in 2017 nog 242.000 huizen van eigenaar, in 2018 zijn dit er naar verwachting 225.000. Voor 2019 verwacht de bank dat het aantal verkopen uitkomt op 210.000.

Tip: bereken jouw hypotheekmogelijkheden bij de gestegen huizenprijs.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.