Klantenbeoordeling 8.2/10

Rabobank ziet betaalbaarheid koopwoningen snel verbeteren

Door gedaalde huizenprijzen en stijgende lonen worden woningen snel beter betaalbaar. Dit concludeert Rabobank in een nieuw onderzoek naar de woningmarkt.

Goed nieuws voor woningzoekers

Economen van de bank verwachten dat de huizenprijzen dit jaar nog flink dalen, op jaarbasis met 4,2%. In 2024 blijven de woningprijzen min of meer stabiel. Het gemiddelde prijspeil daalt volgend jaar nog maar met 1,5%, verwacht Rabobank in een recent gepubliceerd onderzoek naar de woningmarkt.

Dat de huizenprijzen dalen is goed nieuws voor huizenzoekers. Koopwoningen zijn hierdoor beter betaalbaar geworden. Dit wordt nog eens versterkt doordat de lonen momenteel hard stijgen. Ook zijn mensen meer gaan werken. Hierdoor blijft er onderaan de streep meer over om te besteden aan de maandlasten, aldus Rabobank.

Tegelijkertijd is de woningmarkt nog altijd krap en dit blijft voorlopig zo. Dit zorgt ervoor dat het aantal woningverkopen op termijn weer aantrekt. Dit jaar is nog sprake van een stabilisatie op 183.000 transacties. Volgend jaar worden weer meer woningen verkocht. In totaal 193.000 verwacht de bank.


Bodem woningmarkt dit jaar bereikt

Herstel van de huizenmarkt begint in de regel met meer transacties. Daarna volgen de huizenprijzen. Rabobank verwacht dat de woningmarkt dit jaar de bodem bereikt. Eind 2023 liggen de huizenprijzen dan gemiddeld 7,6% lager dan tijdens voorlopige piek van de woningmarkt in juli 2022.

Overigens houdt de bank een slag om de arm. De hypotheekrente kan nog roet in het eten gooien. In het onderzoek is Rabobank uitgegaan van de meest recente raming voor de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. De kans bestaat dat de hypotheekrentes sneller stijgen wanneer de Europese Centrale Bank de inflatie niet onder controle krijgt. Lees hier de hypotheekrente verwachting voor 2023.

Tip: wil je nog iets doen met je overwaarde, dan is dit misschien wel hét moment. Met de huizenprijzen op een piek zijn de mogelijkheden namelijk optimaal. Daarnaast bestaat de kans dat de hypotheekrente verder stijgt en dat banken strenger worden bij verslechterde economische omstandigheden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Woning op het oog?

Ontvang vrijblijvend het beste aanbod.

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct