Klantenbeoordeling 9.7/10

Registratie roodstand bij BKR, wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 december 2016 wordt een mogelijke roodstand op de betaalrekening eerder bij BKR geregistreerd. Wat gaat er nu werkelijk veranderen en welke impact heeft dit op de maximale hypotheekverstrekking?

Aanpassing minimaal bedrag en looptijd

Door een aanscherping in de wet op het Financieel Toezicht (WFT) en aanpassing in de Europese regels zal het Bureau Krediet Registratie (BKR) eerder overgaan tot de registratie van mogelijke roodstanden.

Momenteel worden er roodstanden geregistreerd die groter dan € 500,- zijn en langer dan 3 maanden in het rood staan. De registratie van roodstanden gaat vanaf 1 december 2016 aangepast worden naar leenbedragen groter dan € 250,- die langer dan 1 maand uitstaan.

Geld lenen vergelijkenDe goedkoopste lening voor jou >

Impact maximale hypotheek

Deze aanpassing betekent volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat er miljoenen extra registraties zullen komen bij het BKR. Veel consumenten maken blijkbaar gebruik van de mogelijkheid om rood te kunnen staan, ondanks dat dit een dure vorm is.

In tegenstelling tot wat veel media melden zal deze aanpassing van registratie van roodstanden maar een beperkte impact hebben op de maximale hypotheekverstrekking. Weliswaar worden er nu meer mogelijke roodstanden geregistreerd, maar wordt dit bij de huidige hypotheekverstrekking ook al geïnventariseerd. Verder betreft dit nu enkel de kleinere leenbedragen met een korte looptijd.

Eerdere aanpassingen en invoering van nieuwe regels bij het BKR zoals de registratie van de private lease constructie voor het privé leasen van auto’s zullen een veel grotere impact hebben.

Lees meer over de impact van BKR bij geld lenen.

Standpunt BKR

Het BKR te Tiel registreert in Nederland data over kredieten, zoals een persoonlijke lening, doorlopend krediet, maar ook achterstanden op de hypotheek ter voorkoming van overkreditering. Kredieten worden vanaf € 250,- tot € 175.000,- met een looptijd meer dan 1 maand vanaf 1 december geregistreerd.  


De aanpassing per 1 december zal volgens het BKR een positief gevolg hebben voor goede betalers. Zo kunnen namelijk hypotheekverstrekkers zien dat consumenten aan hun betalingsverplichtingen voldoen en een goede betaalmoraliteit hebben.

Voordelig geld lenen

Het is extra interessant voor consumenten om veel kleine kredieten en roodstanden samen te voegen tot één krediet. In tegenstelling tot roodstanden, credit cards en winkelpassen waar een hoge effectieve rentes in rekening worden gebracht is het al mogelijk om vanaf 5000 euro te lenen vanaf een effectieve jaarrente van 6%. Vanaf 25000 euro is dit al mogelijk vanaf een effectieve rente van 4.2%.

Vanaf 1 mei 2017 wordt ook een telefoonabonnement met 'gratis' smartphone geregistreerd bij BKR. Een dergelijke telefoon-lening kan gevolgen hebben voor je hypotheekmogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Registratie roodstand bij BKR, wat gaat er veranderen?".

 1. Hallo,
  Als ik bij 1 bank meerdere betaalrekeningen heb die allemaal 250 euro rood kunnen staan. Worden die dan bij elkaar opgeteld zodat ik alsnog een BKR-registratie krijg of wordt er per rekening gekeken naar de limiet van 250 euro voordat het een BKR-registratie wordt? Alvast bedankt voor het antwoord

  Beantwoorden
  • Beste A,

   De registratie geldt per rekening of facilitieit

   Als u dus meerdere betaalrekeningen heeft bij dezelfde bank met een roodstandlimiet worden deze per rekening geregistreerd. 

   Groet Mark

   Beantwoorden
   • Beste,

    Op het bkr-overzicht blijft vanaf dit jaar voor 5 jaar staan met een status. De ABN weet hiervan, want ik heb al een klacht ingediend bij hen vanwege de vage informatie die zij hierover geven.

    Beantwoorden
 2. zijn de banken niet, of wel verplicht om roodstaan boven de 250 euro aan hun klanten te melden,dan kan er samen een oplossing worden gezocht om niet meer rood te staan?

  Beantwoorden
  • Meestal is de mogelijke roodstand een extra faciliteit die aanwezig is binnen de betaalrekening, dit zou bekend moeten zijn, anders kan dit nagevraagd worden. Verder bieden sommige banken signalen wanneer er een roodstand ontstaat, dit kunt u het beste bij uw bank informeren.

   Beantwoorden
   • Ik heb nog even contact gehad met mijn bank ABNAMRO en deze heeft mij aangegeven dat de verwerking ongeveer 3 werkdagen is, verder kan je hiervan een verklaring krijgen en worden deze leningen niet met de nieuwe hypotheek meegenomen als schuld.

    Beantwoorden
  • Beste heer/mevrouw,

   Wanneer u deze opgzegt kan dit enkele weken duren voordat deze daadwerkelijk beeindigd worden op BKR. U kunt wellicht een bewijs van de opzegging krijgen, wat u kunt gebruiken bij de hypotheekaanvraag.

   Beantwoorden
 3. Hallo,
  Mijn vraag is het volgende, ik heb mijn woning te koop staan en als deze verkocht is kopen we een andere woning. ik heb diverse 3 kredieten maar 2 ervan zijn slapend die heb ik alleen achter de hand. 1 gebruik ik (visa) voor tanken en dergelijke en die betaal ik iedere maand netjes volledig af.
  bij aankoop van een woning tellen alle kredieten opgenomen of niet mee daarom vraag ik als ik een krediet ophef hoe lang gaat dit duren.Wij hebben geen negatieve BKR registratie en nergens schulden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct