Klantenbeoordeling 8.2/10

Renteaftrek voor financiering restschuld vervalt

De renteaftrek voor de financiering van een restschuld vervalt. Niet alleen wordt verhuizen met een restschuld duurder, ook de maximale hypotheek daalt.

Een restschuld financieren

Na 31-12-2017 vervalt de renteaftrek voor de financiering van een restschuld. Veel huizenbezitters met een restschuld maken momenteel gebruik van deze tijdelijke crisismaatregel als zij gaan verhuizen en de restschuld moeten financieren.

 • Door de renteaftrek kunnen ze een restschuld fiscaal vriendelijk financieren.
 • Door de renteaftrek toetsen banken een restschuldfinanciering op basis van de werkelijke lasten. Hierdoor kan meer geleend worden.

Lees meer over de mogelijkheden om een restschuld te financieren.

Gevolgen vervallen renteaftrek restschuldfinanciering

Als de renteaftrek voor de financiering van een restschuld vervalt stijgen de kosten voor de huizenbezitters. Daarnaast zullen banken, naar verwachting, een restschuldfinanciering gaan behandelen als een gewone ‘consumptieve’ lening. De impact van deze financiering op de leencapaciteit is groter, waardoor volgend jaar minder geleend kan worden.

De renteaftrek voor financieringen van een restschuld die zijn ontstaan van 28-10-2012 tot 31-12-2017 blijft behouden. 

Rekenvoorbeeld voor restschuld € 25.000,-

Uit een rekenvoorbeeld van hypotheekadviseur NBG blijkt dat de gevolgen fors kunnen zijn:

 • Restschuld: € 25.000,- gefinancierd met een persoonlijke lening, looptijd 180 maanden.
 • Rente: 5,60%
 • Inkomen: € 52.000,-

Met het vervallen van de renteaftrek stijgt de netto maandlast met € 61,-. En door de restschuldfinanciering te behandelen als consumptieve lening, gaat de maximale leencapaciteit van € 197.500,- naar € 112.500,-. Een daling van € 85.000,-. Hierdoor kan het interessant zijn om nog dit jaar de stap te nemen en te verhuizen.

Verhuizen met restschuld?Bereken je mogelijkheden >

Strop voor huizenbezitter én huizenmarkt

Daar komt bij dat de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde in 2018 al daalt van 101% naar 100% (lees meer over de hypotheeknormen). Volgend jaar wordt verhuizen met een restschuld dus een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk. Juist op het moment dat hypotheekrente laag is en de huizenprijs stijgt.

Het vervallen van de renteaftrek bij de financiering van een restschuld is niet alleen een strop voor de 700.000 huizenbezitters met een restschuld in Nederland. Het kan ook voor een dip op de huizenmarkt zorgen. Op dit moment komt al de helft van de vraag naar woningen van doorstromers. Daarnaast bezitten zij vaak de starterswoningen waarvan nu te weinig aanbod is.

Oproep aan het nieuwe kabinet

Update: Staatssecretaris Wiebes heeft besloten dat de renteaftrek voor resschuldfinacieringen definitief vervalt in 2018.


Het zou verstandig zijn om van de (tijdelijke crisismaatregel) renteaftrek bij restschuldfinanciering permanente wetgeving te maken. Dit is eerder gedaan bij de verlaging van de overdrachtsbelasting en de fiscaliteit rondom het bezit van 2 woningen.

Alleen het nieuw te vormen kabinet kan hiertoe besluiten. De hypotheekadviseurs van NBG doen dan ook met klem een beroep op de formerende partijen (VVD, D66, CDA, Groenlinks) om de ‘fiscaliteit bij restschuldfinancieringen, ook na 31-12-2017 in stand te houden’.

Ondersteun deze oproep en deel dit bericht!

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Renteaftrek voor financiering restschuld vervalt".

 1. Mensen willen graag boven hun stand leven, liefst betaald door andere mensen die uiteraard – heel – graag belasting betalen.

  Als je iets niet kan betalen … dan ook niet kopen.

  Beantwoorden
 2. Hoe kan je na de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren zoals die in de grote steden, bij verkoop van je woning na 2017 alsnog met een restschuld blijven? Dan heb je gewoon veel te veel betaald voor je woning of veel te veel geleend en niks afbetaald. Waarom moet de overheid bijspringen wanneer jij deze keuze moedwillig hebt gemaakt? Geld lenen kost geld…

  Beantwoorden
 3. Heel erg voor de mensen die met n restschuld zitten en slachtoffer zijn geworden van de gehele crisis malaise de rente is nu laag t zou geweldig zijn als de banken ns goede innovatieve plannen zouden ontwikkelen om te helpen en nl er weer boven op te krijgen ipv hun eigen verdienmodel voor zich zelf te genruiken. Er kan toch iets anders toegepast worden zodat t hele land weer wat lucht kan krijgen. Overal gaat t beter maar in nl zie je er heel weinig van. Hopelijk gaat men ns nadenken in positieve constructiebe zin. Ik vind dat onze regering maar goed moet gaan overleggen hoe t met ons land weer ns fe goede kant op kan gaan. Hjlp geven aan mensen die tussen wal en schip zijn gevallen.

  Beantwoorden
 4. De renteaftrek voor financieringen van een restschuld is voor veel mensen die graag van een kleiner naar een groter huis willen doorstromen i.v.m. meer ruimte voor opgroeiende, studerende kinderen of ouderen die van een vrijstaand huis naar een appartement, dat meestal in verhouding duurder is, willen doorstromen, verhuizen zullen daardoor belemmert worden. Deze invoeren zal de economie en de huizenmarkt geen stimulans geven en zorgen voor een weer een terug val van de huizen markt. Wanneer denkt men eens na over de financiële gevolgen op termijn of bij invoeren van zulke maatregels.

  Met vriendelijke groet
  Jo Haas

  Beantwoorden
   • Beste Jan, de renteaftrek geldt voor de financiering van een restschuld die is ontstaan tussen 28-10-2012 en 31-12-2017. De renteaftrek voor bestaande restschuldfinancieringen die in periode vallen blijft behouden. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

    Beantwoorden
 5. Akkoord, als deze rente aftrek komt te vervallen, maar dan wel onder de voorwaarde dat de rente voor de financiering van de restschuld geen hoger percentage mag bedragen dan de te ontvangen rente op een spaarrekening.
  Dus te ontvangen rente op spaarrekening is thans bij veel banken 0,3%, dan mag de rente over de financiering ook niet meer dan 0,3% bedragen, En geen woekerrente van 5,4%.
  De banken hebben ons de laatste jaren al genoeg een poot uitgedraaid, ten gunste van hun eigen provisie en bonussen.
  Er is genoeg verdiend aan Jan de arbeider die eigenlijk eens een eigen stekkie wil bezitten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct