Klantenbeoordeling 9.7/10

Rentebesluit ECB: wat doen de hypotheekrente en spaarrente?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de beleidsrente in juli fors. Welke gevolgen heeft dit voor de hypotheekrente en spaarrente?

Buitengewone rentestap ECB

Dat de ECB in de beleidsrente ging verhogen, was al eerder bekend. Voor de eerste renteverhoging in 11 jaar kiest de centrale bank direct voor een buitengewone rentestap. In juli gaat de beleidsrente direct met 0,5% omhoog.

Een zelfde forse renteverhoging zagen we voor het laatst tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009. De ECB wil nu weer een duidelijk signaal geven: de inflatie moet hoe dan ook getemperd worden. 

De verhoging van de ECB-rente geldt zowel voor de refirente (die banken betalen als ze geld opnemen) als de depositorente (die banken betalen als ze kasgeld stallen). Via deze weg heeft het rentebesluit direct invloed op de hypotheekrente en de spaarrente.

Bron: IEX

Wat doet de hypotheekrente?

Beleggers hielden er al langer rekening mee dat de ECB zou ingrijpen bij de hoge inflatie. De afgelopen maanden steeg hierdoor de rente op de kapitaalmarkt, zoals te zien is in bovenstaande grafiek. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 10 jaar vast. In de eerste helft van 2022 is dit tarief meer dan verdubbeld.

De afgelopen weken daalde de marktrente licht. De komende maanden moet blijken of de markt ook rekening heeft gehouden met een verhoging van de ECB-rente met in één klap 0,5%. De kans is groot dat de lange hypotheekrente verder stijgt. 

Het tarief dat in ieder geval gaat stijgen, is de variabele rente. Deze is rechtstreeks gekoppeld aan de bovengenoemde refirente.


Wat doet de spaarrente?

Dat ook de depositorente stijgt, is goed nieuws voor spaarders. Banken betalen nu namelijk geen boete meer als ze kasgeld stallen bij de ECB. Diverse banken hebben al aangekondigd dat de negatieve spaarrente voor spaarsaldo’s boven 100.000 euro (versneld) komt te vervallen, waaronder Rabobank, ING en ABN AMRO. 

Of ook de spaarrente gaat stijgen, dat is afwachten. De centrale bank heeft al aangekondigd om, indien nodig, de beleidsrente verder te verhogen. Mogelijk kunnen we dan eindelijk weer rendement op de spaarrekening verwachten.

Kijken we naar het buitenland, dan stijgt de spaarrente al wel. Zo is de hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening gestegen van 0,35% naar 0,50%. En wie het spaargeld 2 jaar of langer vastzet in een Europees spaardeposito, kan nu al rekenen op een spaarrente van 2% of hoger.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct