Klantenbeoordeling 9.7/10

Rentemiddeling wordt niet verplicht voor banken

De hypotheekrente middelen voor lagere maandlasten; slechts een aantal banken biedt dit aan. Minister Dijsselbloem roept de andere banken op om rentemiddeling aan te bieden.

Na Kamervragen gaat Minister Dijsselbloem de banken via een brief oproepen om rentemiddeling voor hun klanten mogelijk te maken. Uit eindelijk blijft het een keuze bij de banken om klanten op deze manier te laten profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

Minister Dijsselbloem (financiën): ‘het is aan de kredietverstrekker om (hypotheek)producten te ontwikkelen en voorwaarden te introduceren waarvan zij verwachten dat die aansluiten bij de behoefte van de consument’.

Op dit moment bieden 6 van de 27 in Nederland actieve geldverstrekkers rentemiddeling aan. Dit zijn: Centraal Beheer, ING, Obvion, Regiobank, SNS en Woonfonds hypotheken. Een aantal van deze banken stelt extra voorwaarden aan het middelen van de hypotheekrente. Update:  In 2016 bieden meer banken rentemiddeling aan.

De banken bieden geen rentemiddeling aan, naar eigen zeggen, vanwege onduidelijkheid over de fiscale behandeling. De Minister spreekt dit echter tegen. In de Kamerbrief stelt hij dat er ‘…geen overwegende fiscaaltechnische belemmeringen bestaan om tot rentemiddeling over te gaan’. Eventuele onduidelijkheden is Dijsselbloem bereid weg te nemen.


Bij rentemiddeling wordt de, eerder vastgelegde, hypotheekrente gemiddeld met de huidige marktrente. De boete voor het openbreken van het hypotheekcontract en de administratieve kosten worden verrekend in de nieuwe hypotheekrente.

Anders dan bij oversluiten, blijft de huizenbezitter bij rentemiddeling bij dezelfde geldverstrekker. De kosten (o.a. voor advies) van rentemiddeling zijn hierdoor lager. Rentemiddeling wordt daarom als goedkoper alternatief voor oversluiten gezien. De besparing bij rentemiddeling is echter minder hoog omdat niet voor de laagste marktrente wordt gekozen, zoals bij oversluiten.

Lees ook: Hoe werk rentemiddeling?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Rentemiddeling wordt niet verplicht voor banken".

  1. Nadat zoveel mensen zijn afgezet door de geldvertrekkers, met woekerpolissen enzo, wordt het nu wel eens tijd dat er rekening wordt gehouden met het volk.

    Volgens de theorie schiet een bank er niet bij in door rentemiddeling toe te passen, maar mogelijk hebben ze dit zelf al een beetje toegepast achter de schermen en steken ze nu elke maand het geld in hun zak, geen idee, maar hoe dan ook, er mag weleens wat terug worden gedaan na al oplichterij..

    Beantwoorden
  2. Hoewel rentemiddeling voor zowel de klant als de bank een goede deal is, wil de ABN zover niks meegeven. Heb er als klant om gevraagd, maar zover geen hoopvolle reactie.
    Vind persoonlijk dat de ABN zich wel wat beter mag gedragen, gezien hun enige (indirecte) aandeelhouder hen persoonlijk heeft gevraagd om naar rentemiddeling te kijken.
    Naja, kan hem altijd nog oversluiten naar een betere leverancier, zodra de boete acceptabel wordt…

    Beantwoorden
  3. Hoe nu verder? Volgt er nog een reactie van de Grootbanken als ABN-AMRO en RABOBANK? Het gaat om het belang van de klant en de klabt betaald er toch voor en de fiscaal is geen probleem zegt de heer Dijsselbloem.

    Beantwoorden
  4. Aan mij wordt een hypotheekrentepercentage aangeboden van 3,35 %, terwijl huidige rente 4,55 % bedraagt. Tevens wordt mij de raad gegeven af te wachten v.w.b. de rentemiddeling. Adviseur ABN/Amro stelt dat het raadzaam dit laatste af te wachten. Vervolgens om te zetten in annuïteiten of lineaire. Opmerkingen: 3,35 % lijkt mij nog te hoog! Ik zou voor rentemiddeling gaan en vervolgens hypotheek omzetten naar annuiteiten-hypotheek. Looptijd tot 2037. Ik ben 67 en gehuwd. Kunt u mij hierbij adviseren?

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct