Klantenbeoordeling 9.7/10

Restschuld financieren? Dit is mogelijk:

Verhuizen met een restschuld? Dit zijn de mogelijkheden om een restschuld te financieren. Lees alles over restschuld meefinancieren in de hypotheek en andere opties voor reschuldfinanciering.

Wat is een restschuld?

In Nederland staan ongeveer 1 miljoen huishoudens onder water. Bij hen is de hypotheeksom hoger dan de woningwaarde. Dit aantal daalt nu de woningmarkt aantrekt. Toch ondervinden nog veel huizenbezitters problemen door onderwaarde, met name wanneer ze gaan verhuizen.

Bij verkoop van een woning met onderwaarde ontstaat een restschuld. De financiering van deze restschuld kan een belemmering zijn bij verhuizen.

Verhuizen met restschuld?Bereken je mogelijkheden >

Restschuld financieren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een restschuld te financieren. We noemen ze samen met de voor- en nadelen:

Restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek

Je kunt een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Dit is vaak de goedkoopste oplossing. De nieuwe hypotheek moet dan wel binnen de huidige hypotheeknormen vallen. Eventueel kun je spaargeld of een schenking inzetten om de hypotheek passend te krijgen.

Restschuld meefinancieren als aparte hypotheek

Je kunt ervoor kiezen om de restschuld mee te financieren als aparte hypotheek, naast een nieuwe hypotheek. Bij een aantal banken is het dan mogelijk om tot 115% of 120% van de woningwaarde te lenen. Het belangrijkste nadeel is dat je bij deze vorm van restschuldfinanciering vaak een risico opslag betaalt, die geldt dan voor de totale hypotheeksom.

Restschuld financieren met consumptief krediet

Door je restschuld te financieren met een consumptief krediet, betaal je een hogere rente dan de hypotheekrente. Echter, omdat je de financiering enkel voor de restschuld nodig hebt, ben je onder aan de streep mogelijk goedkoper uit.

In 2016 is het aantal leningen gegroeid, onder andere voor een restschuld. Op de website van het advieskantoor NBG staat een rekenvoorbeeld voor restschuldfinanciering. Goed advies kan u duizenden euro's schelen bij de financiering van een restschuld.

Financiering restschuld aftrekbaar

De rente die u betaalt om een restschuld te financieren is fiscaal aftrekbaar. Dit geldt zowel voor restschuldfinanciering met een hypotheek als met een consumptief krediet. De restschuld moet zijn ontstaan door verkoop van de woning tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. De financiering van een restschuld is ook aftrekbaar als deze niet wordt afgelost.


Let op: per 2018 vervalt de renteaftrek voor restschuldfinanciering. Lees meer over de gevolgen.

Restschuld onder NHG

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan een restschuld onder bepaalde voorwaarden worden kwijtgescholden. Ontstaat de restschuld door gedwongen verkoop na scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, dan wordt dit gefinancierd door NHG.

Verhuizen met restschuld?Bereken je mogelijkheden >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Restschuld financieren? Dit is mogelijk:".

  1. Je KEW of BEW niet te snel gebruiken om af te lossen, maar om na fiscaal geruisloze omzetting in beter KEW-/BEW-product door te gaan met vermogensopbouw.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct