Klantenbeoordeling /10

Risico-opslag hypotheek kan mogelijk omlaag

Meer huizenbezitters komen in aanmerking voor een lagere risico-opslag nu vaker wordt afgelost. Let op: niet alle banken passen de rente automatisch aan.

Risico-opslag bij hoge hypotheek

De hoogte van de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde bepaalt mede hoeveel hypotheekrente je moet betalen. Bij een hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis, is het risico voor de bank groter. Banken rekenen daarom een risico-opslag bovenop de hypotheekrente.

Om de risico-opslag te bepalen maakt de bank gebruik van zogenaamde risicoklassen. Dit is de hypotheeksom ten opzichte van de woningwaarde, uitgedrukt in een percentage. Dit geldt overigens alleen voor hypotheek zonder NHG. Een NHG-hypotheek heeft geen risicoklassen.

In aanmerking voor een lagere hypotheekrente

Gedurende de looptijd van de hypotheek kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Door aflossen of een stijging van de huizenprijs, daalt immers de hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde. Je komt dan in een lagere risicoklasse.

Niet elke bank past automatisch de hypotheekrente aan bij een lagere risicoklasse. Onder andere bij de 3 grootbanken (Rabobank, ING en ABN AMRO) moet je zelf om een lagere hypotheekrente vragen als voldoende is afgelost. Veel huizenbezitters weten dit niet.

Let hier dus goed op, want dit kan je gedurende de looptijd duizenden euro’s schelen. In de hypotheekvoorwaarden staat welke risicoklassen jouw bank hanteert en of de hypotheekrente automatisch wordt aangepast.

Kies voor een bank met automatische rente-aanpassing

Automatische rente-aanpassing kan een reden zijn om wel of niet voor een bank te kiezen. Zeker nu je bij een nieuwe hypotheek verplicht bent om deze lineair of annuïtair af te lossen. De volgende banken passen de hypotheekrente wel automatisch aan:

  • Munt
  • ASR
  • Attens
  • Centraal Beheer
  • IQwoon
  • Moneyou
  • Munt Hypotheken
  • NIBC
  • Obvion
  • VENN Hypotheken

Risico-opslag onderdeel van hypotheekadvies

De risico-opslag kan om nog een andere reden een rol spelen in de keuze voor een bank. De indeling in risicoklassen en de risico-opslag die daaraan gekoppeld is, is bij elke bank anders.


Het kan dus zijn dat je bij de ene bank sneller in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente en/of dat de hypotheekrente met grotere stappen daalt. Op het einde van de looptijd ben je dan goedkoper uit. Ook kan het interessant zijn om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen.

Kijk dus niet alleen naar de laagste rente bij aanvang van de hypotheek, maar ook naar de totale hypotheekrente die je gedurende de looptijd. De gemiddelde hypotheekrente zou een goede aanvulling zijn voor het vergelijken van hypotheken.

Met een persoonlijke hypotheekvergelijking weet je of je niet teveel betaalt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct