Klantenbeoordeling 9.7/10

Rood staan is duur ondanks lage rente

Geld lenen wordt steeds goedkoper. Toch blijft de rente bij roodstand, ook een vorm van lenen, hoog. Zo kun je duur rood staan voorkomen.

Rentes van 9 tot 13%

Het kan iedereen overkomen: het is een dure maand geweest en plots sta je even rood op je betaalrekening. Banken vragen een flinke rente voor rood staan, wel 9 tot 13 procent. Tel uit je winst (voor de bank) of verlies (voor de rekeninghouder).

Update: een aantal banken, waaronder ABN AMRO, ING en Rabobank, hebben de rente voor rood staan verlaagd van 12,9% naar 9,9%. Dit is een tijdelijke coronamaatregel.

Geld lenen met een lage rente?Vergelijk alle leningen >

Kosten amper gedaald

Het rentepercentage voor deze kredietfaciliteit op de betaalrekening is de afgelopen jaren amper gedaald. Dit terwijl geld lenen steeds goedkoper is geworden. En dan hebben we het nog niet over de historisch lage spaarrente. Hoe komen de banken hiermee weg?

Hoge kosten onbekend

Veel consumenten weten niet hoe duur rood staan eigenlijk is. Ook laten we ons bij het kiezen van een betaalrekening eerder leiden door een hogere spaarrente, in plaats van een lage debetrente. Banken zijn hierdoor minder geneigd om op de debetrente te concurreren.

Rood staan voorkomen

Tips om rood staan te voorkomen of goedkoper te maken:


  • Rood staan voorkomen begint natuurlijk met inzicht in je inkomsten en uitgaven.
  • Je kunt het limiet voor rood staan wijzigen bij je bank, of helemaal opzeggen.
  • Controleer en vergelijk de voorwaarden rondom roodstand op je betaalrekening.

Doorlopend krediet als alternatief

Wie regelmatig rood staat kan daarnaast overwegen om doorlopend krediet af te sluiten. Deze leenvorm bied je extra bestedingsruimte en kun je eenvoudig aflossen als je het geld hiervoor hebt. Ter vergelijking: de rente voor een doorlopend krediet is op dit moment 4,5%.

Melding BKR

Wie de mogelijkheid heeft om rood te staan, krijgt een melding bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit heeft geen gevolgen, zolang je het tekort aanvult. Wie lange tijd achterloopt met betalen, loopt het risico op een negatieve BKR-notering. Dit beperkt onder andere je mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten.

‘Roodstand geen verdienmodel’

Inmiddels roepen de Consumentenbond en politiek de banken op om het rentepercentage voor rood staan te verlagen. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft roodstand voor de banken veel weg van een verdienmodel. In het FD zegt hij dat het niet de bedoeling is dat ‘rood staan op die manier gebruikt wordt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct