Voor rood staan op je betaalrekening betaal je rente. Deze kosten voor rood staan worden vaak te laag ingeschat, waardoor we te veel betalen.
Bijna de helft van de Nederlanders staat wel eens rood. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat twee derde van de respondenten, de kosten voor rood staan lager inschat dan ze in werkelijkheid zijn.
Vergelijk alle leningen >(klik en vraag aan)
Nederlanders betalen gemiddeld tussen 12% en 14% rente bij rood staan. Dit percentage is de afgelopen 5 jaar nauwelijks gedaald, terwijl de kosten voor overige leningen (consumptief krediet en actuele hypotheekrente) in dezelfde tijd zijn gedaald naar een historisch laag niveau.
Ter vergelijking: de beste rente op een doorlopend krediet is op dit moment 4,7%. We kiezen een doorlopend krediet als vergelijking omdat deze lening, net als rood staan op de betaalrekening, zorgt voor extra bestedingsruimte.
Waarom kiezen veel Nederlanders voor rood staan, terwijl een doorlopend krediet in veel gevallen goedkoper is?
- De helft van de respondenten ziet rood staan niet als een lening.
- Een vijfde van de respondenten denkt dat een consumptief krediet duurder is dan rood staan.
Door onwetendheid kiezen we vaak voor rood staan, terwijl er goedkopere alternatieven zijn. Op deze manier betalen we ongemerkt te veel.
Bron: Website SNS Bank
Rood staan zonder rente: 3 dagen per maand
“Als je rood staat bij SNS Betalen, SNS Jongerenrekening of SNS Studentenrekening, hoef je bij ons 3 dagen in de maand geen rente te betalen. Over de andere dagen in de maand, betaal je wel rente”.
Hallo, ik heb een doorlopende rekening van 50.000 euro en zou graag deze om willen zetten in een hypotheek van 50.000 euro, kunt u mij daar wat meer informatie over geven en wat moet u van mij weten?