Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Ruimere hypotheeknormen in 2021 voor tweeverdieners

  Door: Roel 617 keer gelezen
Ruimere hypotheeknormen in 2021 voor tweeverdieners

Als het aan het Kabinet ligt worden de hypotheeknormen in 2021 ruimer voor tweeverdieners. Gemiddeld kan tot 12.000 euro meer geleend worden.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Het voorstel met wijzigingen voor de hypotheeknormen in 2021 is deze week ter internetconsultatie aangeboden aan de branche. Daarin springt de verruiming van de leennorm voor tweeverdieners direct in het oog.

In 2021 telt het tweede inkomen voor 90% mee bij de bepaling van de maximale hypotheek. Nu is dit nog 80%. Als je nu bijvoorbeeld maximaal 300.000 euro kunt lenen, zou de maximale hypotheek volgend jaar 10.000 tot 12.000 euro hoger zijn.

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen?Bereken online jouw maximale hypotheek >>>

Studieschuld weegt minder zwaar mee

In het voorstel staat ook een verruiming van de hypotheeknormen voor mensen met een studielening. Minister van Financiën Hoekstra neemt daarmee het advies over van het Nibud om een studieschuld minder zwaar te laten wegen bij een hypotheek.

Voor een ex-student met een studielening van 10.000 euro betekent dit dat in 2021 ongeveer € 3000,- meer geleend kan worden. Volgens het Nibud leidt deze hogere maximale hypotheek van enkele duizenden euro’s niet tot overkreditering.

Lees meer over de mogelijkheden voor een hypotheek met studieschuld op dit moment.

Hypotheeknormen 2021 nog niet volledig en definitief

De concept-wijzigingsregeling wordt gewoonlijk overgenomen en rond Prinsjesdag gepresenteerd. Samen met de definitieve financieringslastpercentages bepaalt dit jouw maximale hypotheek in 2021.

Over de fininancieringslastpercentages zegt minister Hoekstra het volgende:  “Indien rekening wordt gehouden met de gemiddelde loonstijging dan is er voor alle inkomens een stijging van de maximale hypotheek. Wanneer we de loonstijging niet meerekenen, zien we een daling van de maximale hypotheek bij de hoogste inkomens. De maximale hypotheek voor AOW-gerechtigden verandert niet of nauwelijks in 2021.”

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.