Klantenbeoordeling 9.7/10

Scheiden? 4 tips bij het kopen van een huis

Bij een scheiding moet er veel geregeld worden. Hoe verdeel je het gezamenlijke koophuis? De alimentatie moet geregeld worden (als er kinderen in het spel zijn) en de overige bezittingen verdeeld. Ook daarna is er werk aan de winkel.
 
Jezelf voorbereiden om alleen verder te gaan is een moeilijke overgang, die zorgvuldige planning vereist. Een van de grootste beslissingen die je moet maken is je woning. Maar maak je niet ongerust: we hebben 4 tips voor het kopen van een huis na een echtscheiding.
 

1. Zoek uit of kopen interessant is voor jou.

Door de lage hypotheekrente en stijgende woningmarkt is een huis kopen interessant, maar is het ook de juiste tijd om te kopen voor jou?
 
Een scheiding heeft vaak financiële gevolgen en dit heeft invloed op een toekomstige hypotheek. Echtscheidingen zijn bijvoorbeeld duur: denk maar aan advocatenkosten en gerechtelijke kosten. Ook heb je tegenwoordig meer eigen geld nodig als je gaat kopen.
 
 
Voor een hypotheek heb je niet altijd een vast contract nodig. Ook flexwerkers en zzp-ers kunnen tegenwoordig een hypotheek afsluiten. Een stabiele (inkomens)basis is wel belangrijk.
 
Denk dus na waar jij jezelf over enkele jaren ziet. Wil je bijvoorbeeld in je huidige woonomgeving blijven wonen en werken? Een hypotheek maakt je minder flexibel. Als je plannen binnen niet al te lange tijd ziet veranderen, kan je beter je aankoop even uitstellen.
 

2. Negeer je schulden niet.

Natuurlijk heb je momenteel veel aan je hoofd, maar blijf er in elk geval voor zorgen dat je je rekeningen blijft betalen en negeer ook eventuele schulden niet. Bij een hypotheekaanvraag raadpleegt de geldverstrekker altijd het Bureau Krediet Registratie. Met een negatieve BKR-registratie door te laat of niet-betaalde rekeningen kun je geen hypotheek afsluiten.
 
Weest gerust, een negatieve BKR-registratie ontvang je niet bij de eerste herinnering. Voordat een achterstandsmelding bij Stichting BKR wordt gedaan, ontvang je een vooraankondiging. 
 
Aan de andere kant, een negatieve BKR-registratie is lastig te verwijderen en kan er voor zorgen dat je enkele jaren geen hypotheek kunt afsluiten
 

3. Spaar, spaar spaar!

Sparen lijkt geen optie als je alle kosten van de echtscheiding optelt. Toch is spaargeld nodig voor een nieuwe start. Kijk daarom eens kritisch naar je bankrekening. Hoeveel keer ben je vorige week uitgegaan? Heb je echt alle sport- en filmkanalen nodig op je digitale tv-abonnement?
 
Hier en daar kan je enkele tientjes besparen, en dat loopt sneller op dan je denkt. Als je een huis wil kopen na een scheiding, moet je wat geldreserve hebben. Begin dus te besparen op onnodige uitgaven. Zet dit spaargeld vervolgens weg tegen de hoogste spaarrente.
 

4. Bereken je maximale hypotheek

Als je weet wat je maximaal kan lenen, kan je je beter oriënteren voor een woonhuis. Een hypotheekadviseur zal je inkomsten, verplichtingen en spaargeld bekijken om te kijken wat het maximum is dat jij kan lenen. 
 
Zodra je deze informatie hebt verkregen, kan je dit als onderhandelings instrument gebruiken. Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een adviseur.
 
Het kopen van een nieuw huis na een scheiding kan de eerste stap zijn bij het starten van je nieuwe leven met een schone lei. Volg de bovenstaande tips en je bent alvast op weg in de goede richting.
 
Heb jij nog andere tips voor het kopen van een huis na een echtscheiding? Laat het ons weten in een reactie!
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct