Klantenbeoordeling 9.7/10

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Tot 1 januari 2015 kun je belastingvrij schenken voor een woning. Veel Nederlanders hebben hier al gebruik van gemaakt. Wat houdt de regeling precies in?

Update: even was sprake van een verlening van de schenkingsvrijstelling. Dit is nu van de baan. De vrijstelling tot € 100.000,- is definitief.

Regeling veel gebruikt

Met de schenkingsvrijstelling kun je tot € 100.000,- belastingvrij schenken voor de woning. Inmiddels worden 10% tot 15% van de aankopen met hulp van een schenking gefinancierd. Het gemiddelde schenkingsbedrag is € 60.000,-.

Jouw hypotheekofferteVraag direct aan >

Zeer welkom

Voor de huidige generatie starters is een schenking zeer welkom. Zij kunnen namelijk steeds minder lenen voor de aankoop van de eerste woning.

  • Starters kunnen nu nog 4% van de kosten koper (gemiddeld 5-6% van de aankoopprijs) meefinancieren in de hypotheek. Dit wordt verder afgebouwd tot 2018.
  • Ook de maximale hypotheek op basis van het inkomen is de afgelopen jaren gedaald. Omdat de koopkracht is gedaald, mag je een kleiner deel van je inkomen besteden aan de hypotheek.

Bereken hoeveel jij kunt lenen aan de hand van je inkomen.

Eerst sparen

Jongeren moeten dus sparen voordat je ze hun eerste woning kunnen kopen. Dit wordt ze niet makkelijk gemaakt, onder andere door het sociale leenstelsel en een ongunstige huurmarkt met lange wachtlijsten en almaar stijgende huurprijzen. Hierdoor is een gat ontstaan tussen de vraagprijs van de gewenste woning en het bedrag dat starters kunnen betalen.

Woonwens starters

Starters willen graag een eigen plek en kunnen op dit moment profiteren van de historisch lage hypotheekrente. Met de schenkingsvrijstelling kunnen ouders te hulp schieten en een deel van de hypotheeksom belastingvrij schenken. Een goede besteding in deze tijd. Spaargeld rendeert op dit moment niet door de lage spaarrente en ook betaal je over dit bedrag in veel gevallen vermogensrendementsheffing.

Let op: vanaf 1 januari 2015 is de belasting op een schenking weer 10%. Om te profiteren van de schenkingsvrijstelling moet de hypotheek voor die datum gepasseerd zijn.

De regeling geldt overigens niet alleen voor de aankoop van een woning. Ook voor de volgende zaken kun je belastingvrij schenken:


  • Aflossen van de hypotheek
  • Een verbouwing
  • Een eerdere lening omzetten in een schenking

Schenken na 2015

Ook na 2015 blijft het mogelijk om belastingvrij te schenken. De kaders waarbinnen dit kan worden kleiner.

  • Ouders mogen hun kinderen jaarlijks € 5.229,- belastingvrij schenken.
  • Voor een eigen woning en studie mogen ouders eenmalig € 25.096,- tot € 52.281,- schenken (mits in 2014 niet van de schenkingsvrijstelling gebruik is gemaakt).
  • Ben je geen ouder, dan mag je jaarlijks € 2.092,-

Valt de schenking niet binnen deze kaders, dan betaal je belasting over de schenking. De hoogte van het belastingpercentage wordt bepaald door de familieband en de hoogte van het schenkingsbedrag.

Begunstigde Schenkingsbedrag Heffing
(pleeg)Kind, partner Tot € 117.214,- 10%
(pleeg)Kind, partner Vanaf € 117.214,- 20%
(achter)Kleinkind Tot € 117.214,- 18%
(achter)Kleinkind Vanaf € 117.214,- 36%
Overig Tot € 117.214,- 30%
Overig Vanaf € 117.214,- 40%

 

Jouw persoonlijke hypotheekvergelijkingVraag direct aan >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct