Spaardeposito, onbekend of onbemind?

  Door: Mark 2150 keer gelezen
Depositosparen

In tegenstelling tot de variabele spaarrente die verder daalt, blijven de rentes van de spaardeposito’s stabiel en stijgen deze licht. Toch wordt een spaardeposito nog niet veelvuldig afgesloten. Maakt onbekend onbemind?

Waar de spaarrente verder daalt richting het nulpunt, zijn de laatste maanden enkele renteverhogingen geweest bij spaardeposito's. Toch blijkt er slechts 15% van het spaartegoed in Nederland via deze deposito's uit te staan (bron: CBS statline). Zijn mensen onbekend met de mogelijkheden van een depositosparen als alternatief?

Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een geblokkeerde spaarrekening die voor een bepaalde vooraf overeengekomen periode vastgezet wordt. Op deze manier heeft zowel de bank als de spaarder de zekerheid van een vaste rente. Het voordeel is dat er een hogere spaarrente aangeboden wordt dan bij de reguliere variabele rente spaarrekeningen. Over het algemeen geldt: hoe langer de periode vastgezet wordt des te hoger de rente. Het nadeel is dat bij tussentijds openbreken van de deposito een boete in rekening gebracht kan worden. Of de rentevergoeding (of een deel hiervan) komt te vervallen. Een deposito is met name geschikt als je voor een bepaalde periode zeker weet dat je geld niet nodig gaat hebben. Termijndeposito's kunnen aangegaan worden van 1 maand tot 20 jaar. Hierdoor is de keuze enorm.

 

Spaardeposito's vergelijken? Alle termijnen en aanbieders >>>
 

Korte termijn deposito's populairder

Spaardeposito's voor een korte periode worden steeds meer afgesloten. Waar de gemiddelde periode eerder dit jaar lag op gemiddeld 41 maanden is dit teruggelopen in juni naar 29 maanden (bron: Bigbank deposito index). Inmiddels is het al mogelijk om een interessante deposito af te sluiten vanaf 6 maanden. Mede door de toetreding van een aantal buitenlandse aanbieders zijn de keuzes enorm toegenomen. Door de blijvend dalende spaarrente zijn deposito's interessanter geworden, ook voor kortere periodes. Het renterisico is beperkt als je voor een korte periode een deposito aangaat, het is natuurlijk speculeren wat de rentestand de komende tijd gaat doen.

Gerelateerd:

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Deposito's buitenlandse banken

Duidelijk en overzichtelijk.in het verleden eerder deposito's afgesloten.