Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaardeposito, onbekend of onbemind?

In tegenstelling tot de variabele spaarrente die verder daalt, blijven de rentes van de spaardeposito’s stabiel en stijgen deze licht. Toch wordt een spaardeposito nog niet veelvuldig afgesloten. Maakt onbekend onbemind?

Waar de spaarrente verder daalt richting het nulpunt, zijn de laatste maanden enkele renteverhogingen geweest bij spaardeposito’s. Toch blijkt er slechts 15% van het spaartegoed in Nederland via deze deposito’s uit te staan (bron: CBS statline). Zijn mensen onbekend met de mogelijkheden van een depositosparen als alternatief?

Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een geblokkeerde spaarrekening die voor een bepaalde vooraf overeengekomen periode vastgezet wordt. Op deze manier heeft zowel de bank als de spaarder de zekerheid van een vaste rente. Het voordeel is dat er een hogere spaarrente aangeboden wordt dan bij de reguliere variabele rente spaarrekeningen. Over het algemeen geldt: hoe langer de periode vastgezet wordt des te hoger de rente. Het nadeel is dat bij tussentijds openbreken van de deposito een boete in rekening gebracht kan worden. Of de rentevergoeding (of een deel hiervan) komt te vervallen. Een deposito is met name geschikt als je voor een bepaalde periode zeker weet dat je geld niet nodig gaat hebben. Termijndeposito’s kunnen aangegaan worden van 1 maand tot 20 jaar. Hierdoor is de keuze enorm.


Spaardeposito’s vergelijken? Alle termijnen en aanbieders >

Korte termijn deposito’s populairder

Spaardeposito’s voor een korte periode worden steeds meer afgesloten. Waar de gemiddelde periode eerder dit jaar lag op gemiddeld 41 maanden is dit teruggelopen in juni naar 29 maanden (bron: Bigbank deposito index). Inmiddels is het al mogelijk om een interessante deposito af te sluiten vanaf 6 maanden. Mede door de toetreding van een aantal buitenlandse aanbieders zijn de keuzes enorm toegenomen. Door de blijvend dalende spaarrente zijn deposito’s interessanter geworden, ook voor kortere periodes. Het renterisico is beperkt als je voor een korte periode een deposito aangaat, het is natuurlijk speculeren wat de rentestand de komende tijd gaat doen.

Gerelateerd:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct