Spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij door nieuwe regels

  Door: Roel 6356 keer gelezen
Spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij door nieuwe regels

Spaargeld is vanaf 2022 grotendeels belastingvrij. Door nieuwe regels zou je bij de huidige spaarrente voor spaargeld tot 445.000 euro geen belasting betalen.

Minder belasting op spaargeld

Vanaf 2022 hoeven spaarders die minder dan 400 euro aan rente ontvangen geen belasting meer te betalen. Bij de huidige spaarrente komt dit neer op een belastingvrije drempel van 445.000. Nu is spaargeld tot 30.360 euro (en voor samenwonenden 61.720 euro) belastingvrij.

Dit maakte de Staatssecretaris van Belastingzaken Menno Snel in de aanloop naar Prinsjesdag. Met de nieuwe belastingregels komt het Kabinet spaarders met een spaarbedrag boven de belastingvrije drempel tegemoet. Zij betalen nu namelijk meer belasting dan de spaarrente goed maakt.

Volgens de Staatssecretaris betalen straks ongeveer 1,35 miljoen Nederlanders geen belasting meer in box 3.

Tweede belastingvrije drempel

Over 2 jaar registreert de Belastingdienst apart hoeveel spaargeld je hebt, naast ander vermogen en schulden. Over vermogen tot 30.846 euro betaal je geen belasting. Net als nu het geval is. Daar komt een tweede belastingvrije drempel bij voor spaar- of beleggingsrendementen onder de 400 euro.

Belasting gekoppeld aan werkelijke spaarrente

Voor de nieuwe belastingvrije drempel gaat de Belastingdienst uit van de gemiddelde spaarrente in Nederland in het voorgaande jaar. Volgens een berekening van de Volkskrant zou dit nu 0,09% zijn, wat het belastingvrije spaargeld brengt op 445.000. Is de spaarrente in 2022 echter gestegen, dan daalt de belastingvrije drempel voor spaargeld weer. Lees ook onze spaarrente verwachting voor 2020.

De belasting op spaargeld is daarmee ook meteen gekoppeld aan de werkelijke spaarrente. Nu gaat de Belastingdienst nog uit van relatief hoge spaarrendementen, terwijl die in werkelijkheid flink tegenvallen. Dit is veel spaarders een doorn in het oog. Eerder nog werd bekend dat een vermogensrendementsheffing o.b.v. werkelijk rendement er voorlopig niet komt.

Grote vermogens en huisjesmelkers zwaarder belast

In het AD geeft Staatssecretaris Snel aan met de nieuwe belastingregels een ‘hele hap’ uit de schatkist te nemen. Hij schat in dat 1,35 miljoen mensen vanaf 2022 geen vermogensbelasting meer hoeven betalen. Ter compensatie wil hij burgers met grote vermogens (anders dan spaargeld) zwaarder belasten. Het belastingtarief op vermogen gaat van 30% naar 33%

Ook investeerders die met geleend geld beleggen worden zwaarder aangeslagen. Zij mogen schuld en bezit niet meer met elkaar verrekenen. In het AD geeft Snel het voorbeeld van huisjesmelkers die geld uit hun eigen bv gebruiken om huizen te kopen.

Tips voor meer rendement

Voor wie niet zo lang wil wachten, hebben we nog wat tips voor meer rendement:

  1. Open een vrij opneembare spaarrekening bij een spaar-specialist (tot 0,25%).
  2. Bekijk het aanbod deposito sparen met interessante buitenlandse banken (tot 1,35%).
  3. Sparen met een vaste maandelijkse inleg voor een hogere rente (tot 2,00%)
  4. Niet sparen, maar wel meer rendement voor jouw vermogen. Start met fondsbeleggen.

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Nieuwe Belasting Maatregel op spaargeld

Wat wordt precies bedoeld dat schuld en bezit niet met elkaar mag worden verrekend

Re: Nieuwe Belasting Maatregel op spaargeld

Beste heer of mevrouw, deze nieuwe belastingmaatregel is het beste uit te leggen met een simpel voorbeeld. Stel u heeft een tweede huis ter waarde van 2 ton met daarop een hypotheek van 1 ton. Dan mag u nu de schuld (1 ton) van het bezit (2 ton) aftrekken. Er blijft dan 1 ton vermogen in box 3 over. In de nieuwe belastingplannen is dit niet meer mogelijk en is het box 3 vermogen dus 2 ton. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

Spaargeld belastingvrij vanaf 2022

Waarom pas in 2022 ? Alle verhogingen, welke de regering doorvoert gaan altijd zeer snel in, denk maar aan de BTW verhoging van 6 naar 9 %, was zo gebeurd en belastingvrij sparen moet ineens 3 jaar duren. Waarom ? Zo word je als burger in de maling genomen.

Begrijp ik dit nou goed?

Dus als ik 30-12 al mijn aandelen, obligaties, bitcoins etc. zou verkopen, over laten maken naar mijn bankrekening, en op 02-01 alles weer terug zou kopen, dan betaal ik over de eerste 890K geen vermogensbelasting, en als ik op de peildatum van 01-01 deze overige bezittingen nog wél heb zo'n 10K aan vermogensbelasting? Vindt men vast heel leuk op de beurs...

Re: Begrijp ik dit nou goed?

In het genoemde interview met AD erkent de Staatssecretaris dat de kans op belastingontwijking in het nieuwe systeem toeneemt. Daarbij noemt hij expliciet beleggers die hun vermogen tijdelijk op een spaarrekening zetten. Hij geeft daarbij aan 'gerichte maatregelen te nemen om misbruik tegen te gaan'. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

studieschuld wegstrepene tegen vermogen

Beste Roel,
Momenteel kan ik mijn studischuld wegstrepen tegen mijn vermogen waardoor ik geen/weinig vermogensbelasting hoef te betalen. Kan dit in het nieuwe systeem, vanaf 2022 niet meer?
HG, Rens

Re: studieschuld wegstrepene tegen vermogen

Beste Rens, de wijze waarop schulden worden meegenomen, is een van de dingen die nog verder moeten worden uitgewerkt voor de nieuwe box 3 regeling. In de Kamerbrief Aanpassing box 3 gaat de staatssecretaris uitgebreid in op de afwegingen daarbij. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)