Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij door nieuwe regels

  Door: Roel 87526 keer gelezen
Spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij door nieuwe regels

Spaargeld is vanaf 2022 grotendeels belastingvrij. Door nieuwe regels zou je bij de huidige spaarrente voor spaargeld tot 445.000 euro geen belasting betalen.

Minder belasting op spaargeld

Vanaf 2022 hoeven spaarders die minder dan 400 euro aan rente ontvangen mogelijk geen belasting meer te betalen. Bij de huidige spaarrente komt dit neer op een drempel voor belastingvrij sparen van 445.000 euro.

Ter vergelijking: in 2020 is spaargeld tot 30.846 euro (en voor samenwonenden 61.692 euro) belastingvrij. Dit wordt ook wel het heffingvrij vermogen genoemd.

Dit maakte de Staatssecretaris van Belastingzaken Menno Snel in de aanloop naar Prinsjesdag. Met deze nieuwe belastingregels wil het Kabinet spaarders met een spaarbedrag boven de belastingvrije drempel tegemoet komen. Zij betalen nu namelijk meer belasting dan de spaarrente goed maakt.

Volgens de Staatssecretaris betalen straks ongeveer 1,35 miljoen Nederlanders geen belasting meer in box 3. Het wetsvoorstel moet wel nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en Eerste kamer.

Update: Zover is het niet gekomen. De nieuwe Staatssecretaris Vijlbrief heeft het voorstel voor een eerlijke belasting op spaargeld geschrapt. Volgens hem is daarin het verschil tussen de belasting over rendementen uit beleggingen en de spaarrente te groot. Er komt een simpeler voorstel voor de vermogensrendementsheffing.

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >>>

Tweede belastingvrije drempel

Over 2 jaar registreert de Belastingdienst apart hoeveel spaargeld je hebt, naast ander vermogen en schulden. Over vermogen tot 30.846 euro betaal je geen belasting. Net als het heffingvrije vermogen nu, in 2020. Daar komt een tweede belastingvrije drempel bij voor spaar- of beleggingsrendementen onder de 400 euro.

Belasting gekoppeld aan werkelijke spaarrente

Voor de nieuwe belastingvrije drempel gaat de Belastingdienst uit van de gemiddelde spaarrente in Nederland in het voorgaande jaar. Volgens een berekening van de Volkskrant zou dit nu 0,09% zijn, wat het belastingvrije spaargeld brengt op 445.000. Is de spaarrente in 2022 echter gestegen, dan daalt de belastingvrije drempel voor spaargeld weer. Lees ook onze spaarrente verwachting voor 2020.

De belasting op spaargeld is daarmee ook meteen gekoppeld aan de werkelijke spaarrente. Nu gaat de Belastingdienst nog uit van relatief hoge spaarrendementen, terwijl die in werkelijkheid flink tegenvallen. Dit is veel spaarders een doorn in het oog. Eerder nog werd bekend dat een vermogensrendementsheffing o.b.v. werkelijk rendement er voorlopig niet komt.

Grote vermogens en beleggen met geleend geld zwaarder belast

In het AD geeft Staatssecretaris Snel aan met de nieuwe belastingregels een ‘hele hap’ uit de schatkist te nemen. Hij schat in dat 1,35 miljoen mensen vanaf 2022 geen vermogensbelasting meer hoeven betalen.

Ter compensatie wil hij burgers met grote vermogens (anders dan spaargeld) zwaarder belasten. Ook investeerders die met geleend geld beleggen worden zwaarder aangeslagen. Daarnaast mogen ze schuld en bezit niet meer met elkaar verrekenen.

Box 3 belasting berekenen vanaf 2022

Volgens het Kabinetplan voor 2022 wordt eerst bepaald of de bezittingen in Box 3 hoger zijn dan het heffingvrije vermogen. Tot dit bedrag is je vermogen belastingvrij.

Is het vermogen in Box 3 hoger, dan vervalt het heffingvrije vermogen. Vervolgens wordt met afzonderlijk forfaitair vastgesteld rendement voor spaargeld, overige bezittingen en schulden het inkomen bepaald. Dit wordt veminderd met de forfaitaire rente voor schulden in Box 3.

Tips voor meer rendement

Voor wie niet zo lang wil wachten, hebben we nog wat tips voor meer rendement:

  1. Open een vrij opneembare spaarrekening bij een spaar-specialist (tot 0,20%).
  2. Bekijk het aanbod deposito sparen met interessante buitenlandse banken (tot 1,35%).
  3. Sparen met een vaste maandelijkse inleg voor een hogere rente (tot 2,00%)
  4. Niet sparen, maar wel meer rendement voor jouw vermogen. Start met fondsbeleggen.

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Nieuwe Belasting Maatregel op spaargeld

Wat wordt precies bedoeld dat schuld en bezit niet met elkaar mag worden verrekend

Re: Nieuwe Belasting Maatregel op spaargeld

Beste heer of mevrouw, deze nieuwe belastingmaatregel is het beste uit te leggen met een simpel voorbeeld. Stel u heeft een tweede huis ter waarde van 2 ton met daarop een hypotheek van 1 ton. Dan mag u nu de schuld (1 ton) van het bezit (2 ton) aftrekken. Er blijft dan 1 ton vermogen in box 3 over. In de nieuwe belastingplannen is dit niet meer mogelijk en is het box 3 vermogen dus 2 ton. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

Beste Roel,

Beste Roel,

Is het dan niet zo dat de 1 ton aan schuld met een mindering van (3,03%) mag worden afgetrokken van het te betalen bedrag over box 3? M.a.w. 2 ton x 5,33% minus 1 ton x 3,03%?

Spaargeld belastingvrij vanaf 2022

Waarom pas in 2022 ? Alle verhogingen, welke de regering doorvoert gaan altijd zeer snel in, denk maar aan de BTW verhoging van 6 naar 9 %, was zo gebeurd en belastingvrij sparen moet ineens 3 jaar duren. Waarom ? Zo word je als burger in de maling genomen.

Begrijp ik dit nou goed?

Dus als ik 30-12 al mijn aandelen, obligaties, bitcoins etc. zou verkopen, over laten maken naar mijn bankrekening, en op 02-01 alles weer terug zou kopen, dan betaal ik over de eerste 890K geen vermogensbelasting, en als ik op de peildatum van 01-01 deze overige bezittingen nog wél heb zo'n 10K aan vermogensbelasting? Vindt men vast heel leuk op de beurs...

Re: Begrijp ik dit nou goed?

In het genoemde interview met AD erkent de Staatssecretaris dat de kans op belastingontwijking in het nieuwe systeem toeneemt. Daarbij noemt hij expliciet beleggers die hun vermogen tijdelijk op een spaarrekening zetten. Hij geeft daarbij aan 'gerichte maatregelen te nemen om misbruik tegen te gaan'. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

studieschuld wegstrepene tegen vermogen

Beste Roel,
Momenteel kan ik mijn studischuld wegstrepen tegen mijn vermogen waardoor ik geen/weinig vermogensbelasting hoef te betalen. Kan dit in het nieuwe systeem, vanaf 2022 niet meer?
HG, Rens

Re: studieschuld wegstrepene tegen vermogen

Beste Rens, de wijze waarop schulden worden meegenomen, is een van de dingen die nog verder moeten worden uitgewerkt voor de nieuwe box 3 regeling. In de Kamerbrief Aanpassing box 3 gaat de staatssecretaris uitgebreid in op de afwegingen daarbij. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

oneerlijk

Er wordt geen rekening gehouden met mensen die voor hun pensioen willen gaan beleggen. Deze mensen worden onnodig zwaar gestraft. Sparen is ook beleggen, maar die worden juist ontzien. We gaan stapje voor stapje richting het communisme.

Re: oneerlijk

Beste heer Post, Sterker nog, er wordt nu al rekening gehouden met mensen die voor hun pensioen beleggen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale producten waarmee u fiscaal vriendelijk kunt beleggen voor uw pensioen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Werkelijk rendement op beleggen

Hallo is bekend hoe men het werkelijke rendement op beleggen gaat bepalen? Ik las ergens in een schema 5,3 procent maar is dat een vast tarief bijvoorbeeld obv de aex of wordt het daadwerkelijk individueel vastgesteld?

Re: Werkelijk rendement op beleggen

Beste René, het Kabinet streeft naar een vermogensrendementsheffing op basis van het werkelijke rendement. Met de nieuwe Belastingregels wordt hierin een stap gezet. Het is nog niet bekend in hoeverre het werkelijke rendement op beleggen belast gaat worden. Met vriendelijke groet. Roel (FX.nl)

belasting tweede huis

Ik heb een tweede woning met een woz waarde van 200000 waar geen hypotheek opzit. Hoeveel belasting moet ik hier in 2022 over betalen?

Nieuwe belasting op spaargeld

Ik ben benieuwd welk effect dit heeft op de hoge eigen bijdrage die het CAK berekent. Dit is gedeeltelijk gebaseerd op het belastbaar inkomen uit vermogen zoals vastgesteld door de belastingdienst.(Heffing 4%).

Belassting op spaargeld

Ik verneem zonet in het tv-programma Buitenhof dat de voornemen van voormalig staatssecretaris Menno Snel behoorlijk op de schop gaat. Hij heeft het over een vrijstelling tot € 50.00 i.p.v. de in deze tekst genoemde € 445.000. Of hier de coronacrises een rol speelt werd niet duidelijk.

Vermogensrendementsheffing box 3

De regeling van Menno Snel is al weer afgeserveerd door Hans Vijlbrief en we zijn dus weer bij af na pakweg tien jaar strijd. Op de klap op de vuurpijl heeft Vijlbrief recent richting de kamer aangegeven dat een gedegen regeling op basis van werkelijk rendement nog wel tien jaar kan duren. Dit bericht werd met enig gemor door diverse kamerleden opgenomen en heeft geleid tot motie Lodders die deze week is aangenomen. In het verlengde heeft de Nederlandse orde van belastingadviseurs gisteren een advies uitgebracht, een oplossing aangedragen te komen tot een echt eerlijke heffing in ieder geval ter overbrugging van die tien jaar. U kunt de voorgestelde regeling vinden op https://www.nob.net/wetscommentaren.
Over compensatie 2013-2016 doet Vijlbrief ook al geen concrete toezegging. Wel heeft het CPB berekend dat over die periode een spaarrente gold in de bandbreedte 0,6% tot max. 1,9% (1 jarige deposito’s). M.a.w. Een heffing van 30% over gemiddeld 1,25% is 0,41% was reeël geweest i.p.v. de toentertijd geldende fictieve heffing van 1,2%.