Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaargeld vanaf 2022 voor een groter deel belastingvrij

Vanaf 2022 gaat de vermogensbelasting voor iedereen omlaag. Door nieuwe regels daalt het belastbare rendement, terwijl je meer belastingvrij mag sparen.

Belastingvrij sparen en beleggen 

Als je op 1 januari 2022 niet meer dan €50.650,- aan spaargeld of beleggingen hebt, betaal je geen vermogensrendementsheffing. Voor fiscale partners ligt de belastingvrije grens bij €101.300,-.

Update: op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat het heffingsvrije vermogen in 2023 naar €57.000,- stijgt

Het spaargeld en beleggingen die je belastingvrij mag hebben is groter dan voorgaande jaren. Dit is eerste reden waardoor je dit jaar minder belasting gaat betalen.

Voor het spaargeld boven het belastingvrije vermogen, betaal je nog altijd belasting. Door nieuwe regels is de vermogensrendementsheffing een stuk lager. Daarover hieronder meer.

Vermogensbelasting in 2022 omlaag

Er is een nieuwe methode om het Box 3-inkomen te berekenen. Dit is van belang voor hoeveel vermogensbelasting je betaalt.  

De Belastingdienst gaat nu uit van de werkelijke verdeling tussen spaargeld en beleggingen. Oftewel, de vermogensbestanddelen die je zelf opgeeft bij de aangifte.

Daarnaast gebruikt de Belastingdienst fictieve rendementen die dichterbij de werkelijke rendementspercentages voor sparen of beleggen liggen. Om je belastbare rendement voor de vermogensbelasting te bepalen, worden de volgende percentages gebruikt:

Soort vermogen

2017

2018

2019

2020

2021

Spaargeld

0,25%

0,15%

0,08%

0,04%

0,01%

Beleggingen

5,39%

5,38%

5,59%

5,28%

5,69%

Dit is de tweede reden waardoor je dit jaar minder belasting gaat betalen.

Meer eerlijke belasting van spaargeld

Deze nieuwe methode om het Box 3-inkomen te berekenen is een grote stap richting een meer eerlijke vermogensbelasting. Voorheen ging de belastingdienst namelijk uit van een fictieve verdeling tussen spaargeld en beleggingen, zelfs als je helemaal niet belegde. 

En omdat het rendement op sparen vaak minder hoog is als beleggen, werden spaarders flink benadeeld. 


De nieuwe belastingregels zijn een stap in de goede richting voor een meer eerlijke belasting op spaargeld. Nog eerlijker zou zijn een vermogensbelasting op basis van het werkelijke rendement, maar hier moeten we nog even op wachten.

In het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV staat dat in het belastingjaar 2026 de Box 3-heffing naar werkelijk rendement gaat.

Tips voor meer rendement

Voor wie niet zo lang wil wachten, hebben we nog wat tips voor meer rendement:

 1. Open een vrij opneembare spaarrekening bij een spaar-specialist (tot 0,65%).
 2. Bekijk het aanbod deposito sparen met interessante buitenlandse banken (tot 2,70%).
 3. Sparen met een vaste maandelijkse inleg voor een hogere rente (tot 2,00%)
 4. Niet sparen, maar wel meer rendement voor jouw vermogen. Start met beleggen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaargeld vanaf 2022 voor een groter deel belastingvrij".

 1. net bij de belasting geweest en was zeer teleurstellend na 2 jaar ziek ontslag transitie vergoeding 65000 met verkoop huis net exstra afbetaald middels 55000 testorten in 2020. nu huis verkocht en spaargeld nu op ongeveer 150000. wil in 2021 verbouwen zonnenpanelen enz is niet te doen omdat er geen mensen zijn die kleine klussen doen of materiaal niet besteld kan worden.In 2022 zou ik volgens belastingdienst 31 procent over 65000 moeten betalen. komt neer op een deel van de verbouwing. Dit gebeurd nu in 2022 maar moet dan wel peildatum jan 2022 mijn spaargeld opgeven en daar moet ik dan ongeveer 17000 eu over betalen volgens belastingdienst. Het geld is niet belegd en nauwelijks rente opgeleverd is dit nou legaal diefstal. ben 62 jaar hard gewerkt kan wel huilen bedank kabinet ( Rutte)

  Beantwoorden
  • beste B,
   als je 17000 euro vermogensbelasting moet betalen heb je zeer veel geld.. sowieso heb je met 65000 transitie best mazzel natuurlijk. De nieuwe regelgeving voor box 3 is compleet doorgeslagen, ik heb mijn hele leven zuinig gedaan hypotheek afgelost hypotheek genomen op mijn huisje om een flatje te kopen voor mijn dochter het rendement hierop (zij huurt het) is negatief omdat er enorm veel onderhoud, achterstallig VVE, en hoge energie betaald moet worden. Bovendien moet ik er nog 5,4 % (a 31 %) belasting over betalen omdat het als belegging wordt gezien. dit betekent ca. 2500 Euro extra per jaar. Het bezit van huizen is minderlucratief als u denkt. rentes op deposito’s bedragen op dit moment 2 a 2,5 % doe er u voordeel mee.

   Beantwoorden
   • Verhaal niet juist. Trek eerst vrije som (1 of 2xpp) er vanaf. Reken over het verschil het fictieve rendement (deel spaar en/of deel belegging). Bereken vervolgens het ongeveer te betalen bedrag box 3 uit dmv het voor dat jaar geldende belastngspercentage. Het fictie rendement van spaargeld is inmiddels nihil. Die van beleggen een stuk (te veel) hoger. Beleggen betekent veel risico bij een onbekend rendement. Veel particuliere beleggers verliezen bij beleggen geld op hun investering..

    Beantwoorden
  • Ze rekenen geen 31 procent van je spaargeld aan spaartax. Ze rekenen eerst een fictief rendemend wat je zou maken ..en DAARVAN rekenen ze dan 31 procent ..wat gaat oplopen tot 2026 tot 34 procent..Per 1 januari peilen ze al voor 2023 ..Heb je enkel spaargeld dan zou je fictieve rendemend 0 01 procent zijn volgens de plannen…Over transitie vergoedingen betaal je waarschijnlijk gewoon inkomsten belasting ?

   Beantwoorden
  • U transitie vergoeding heeft toch niks met de nieuwe spaargeld regels te maken.
   Met het spaargeld gaan we er iets op vooruit in 2023 en u transitie vergoeding is gewoon een vorm van loon wat altijd al zwaarder belast werd,zelfs ruim voor rutte al.

   Beantwoorden
  • Beste van Toorenburg,
   Ik vermoed dat de transitie vergoeding bruto is uitgekeerd door werkgever, maar dat zul je denk ik wel van de belasting vernomen hebben.
   Je had de transitie vergoeding maandelijks uit moeten laten keren, dan was je minder belasting kwijt geweest.
   Een troost, voor volgend jaar, zul je veel minder belasting gaan betalen.

   Beantwoorden
  • Vermogen wordt berekent over je bezittingen minus je schulden. Bedenk een constructie waarbij je een schuld hebt die even groot is als je belastbaar vermogen. Zo betaal je een lagere rente dan de vermogensbelasting. Zo doen de. “rijken” het ook.

   Beantwoorden
  • Je hebt helemaal gelijk. De multinationals krijgen alles en nog meer vergoed, betalen niet, of een schijntje belasting. En ons “opperhoofd” krijgt er ook 5% bij.
   Ze hebben maar niet gezegd hoeveel dat in euro’s is ….om ons zoet te houden.
   Zolang Rutte en co aan de knoppen draaien blijft dat zo,hebben geen idee van een normaal leven

   Beantwoorden
 2. Sparen zal altijd in het nadeel blijven voor de gewone burger. Ook al gaat er elke maand een deel van je salaris naar de fiscus, dan kun je van je schoon al reeds belaste centen niet oppotten om hopelijk eerder te kunnen stoppen met werken maar zelfs dat wordt je niet gegund en snoept de fiscus ook je reeds schoon belaste centjes op. Nederland is een belasting paradijs. Het is belasting over belasting. Hier een voorbeeld van: Voor elke liter brandstof betaald u bijna 85% accijnzen en heffingen. Dan bent u er nog niet, want bij het afrekenen bij de kassa betaald u ook nogmaals weer 21% btw over die liters met al die accijnzen en belastingen. U betaald dubbel over dubbel. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen maar daar wordt u niet vrolijk van. Helaas laten we het wel gebeuren!!!!

  Beantwoorden
 3. Ik verneem zonet in het tv-programma Buitenhof dat de voornemen van voormalig staatssecretaris Menno Snel behoorlijk op de schop gaat. Hij heeft het over een vrijstelling tot € 50.00 i.p.v. de in deze tekst genoemde € 445.000. Of hier de coronacrises een rol speelt werd niet duidelijk.

  Beantwoorden
 4. Ik ben benieuwd welk effect dit heeft op de hoge eigen bijdrage die het CAK berekent. Dit is gedeeltelijk gebaseerd op het belastbaar inkomen uit vermogen zoals vastgesteld door de belastingdienst.(Heffing 4%).

  Beantwoorden
  • Beste René, het Kabinet streeft naar een vermogensrendementsheffing op basis van het werkelijke rendement. Met de nieuwe Belastingregels wordt hierin een stap gezet. Het is nog niet bekend in hoeverre het werkelijke rendement op beleggen belast gaat worden. Met vriendelijke groet. Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 5. Hallo is bekend hoe men het werkelijke rendement op beleggen gaat bepalen? Ik las ergens in een schema 5,3 procent maar is dat een vast tarief bijvoorbeeld obv de aex of wordt het daadwerkelijk individueel vastgesteld?

  Beantwoorden
 6. Er wordt geen rekening gehouden met mensen die voor hun pensioen willen gaan beleggen. Deze mensen worden onnodig zwaar gestraft. Sparen is ook beleggen, maar die worden juist ontzien. We gaan stapje voor stapje richting het communisme.

  Beantwoorden
  • Beste Roel,

   Is het dan niet zo dat de 1 ton aan schuld met een mindering van (3,03%) mag worden afgetrokken van het te betalen bedrag over box 3? M.a.w. 2 ton x 5,33% minus 1 ton x 3,03%?

   Beantwoorden
  • U haalt 2 dingen door elkaar. Sparen is sparen en Beleggen beleggen. Op beleggingen maakt u veel winst, en op sparen is de rente gebaseerd op wat de banken bepalen wat dat op dit moment is. En nu is het zo misselijk laag dat je er niets meer voor krijgt. Sterker nog, je moet nu betalen over je spaargeld: Zelfs als je elke maand dat je je salaris ontvangt brutoloon er belasting wordt ingehouden, en dan doet de belasting er nog een schepje bovenop als je het schone belaste geld ook nog eens wilt oppotten, want je mag niet sparen om eerder te kunnen stoppen met werken. De fiscus snoept het wel op bij de gewone burger.

   Beantwoorden
 7. Beste Roel,
  Momenteel kan ik mijn studischuld wegstrepen tegen mijn vermogen waardoor ik geen/weinig vermogensbelasting hoef te betalen. Kan dit in het nieuwe systeem, vanaf 2022 niet meer?
  HG, Rens

  Beantwoorden
 8. Waarom pas in 2022 ? Alle verhogingen, welke de regering doorvoert gaan altijd zeer snel in, denk maar aan de BTW verhoging van 6 naar 9 %, was zo gebeurd en belastingvrij sparen moet ineens 3 jaar duren. Waarom ? Zo word je als burger in de maling genomen.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, deze nieuwe belastingmaatregel is het beste uit te leggen met een simpel voorbeeld. Stel u heeft een tweede huis ter waarde van 2 ton met daarop een hypotheek van 1 ton. Dan mag u nu de schuld (1 ton) van het bezit (2 ton) aftrekken. Er blijft dan 1 ton vermogen in box 3 over. In de nieuwe belastingplannen is dit niet meer mogelijk en is het box 3 vermogen dus 2 ton. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct