De kans dat de spaarrente in 2015 gaat stijgen is klein. Sterker nog, de kans is groter dat de gemiddelde spaarrente daalt tot onder de 1%.
2014 slecht jaar voor spaarders
Het jaar 2014 gaat de boeken in als een slecht jaar voor spaarders. De spaarrente is historisch laag. Door een reeks van renteverlagingen is de gemiddelde spaarrente in 2014 gedaald van 1,47% naar 1,25%. Om dit te onderstrepen heeft ABN AMRO op de laatste dag van het jaar nog eens de spaarrente verlaagd naar 1%.
Waarom daalt de spaarrente?
De lage spaarrente wordt grotendeels veroorzaakt door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de economie te stimuleren wordt de beleidsrente laag gehouden. Hierdoor wordt lenen aantrekkelijk gemaakt en sparen onaantrekkelijk. De Euriborrente is daarom een goede graatmeter voor de spaarrente.
De spaarrente in 2015
Voor 2015 verwachten we geen verhoging van de spaarrente. De ECB heeft aangegeven het huidige rentebeleid ook in 2015 voort te zetten. Sterker nog, wanneer het nodig is zullen de noodmaatregelen worden uitgebreid worden. De spaarrente daalt dus mogelijk nog verder.
Spaarrente onder 1%
De kans bestaat dat de gemiddelde spaarrente onder de 1% komt. Bij de drie grote banken, ABN AMRO, Rabobank en ING is de spaarrente al rond deze psychologische grens. Zij bungelen op dit moment onder aan in het spaarrenteoverzicht. De grootste concurrentie komt op dit moment van de online banken zonder grote kantoren.
Geen grote verschuivingen verwacht
Nederlanders zijn trouw aan hun huisbank, waar ze meerdere financiële producten hebben lopen. Toch kan het interessant zijn op uw spaargeld (deels) te verhuizen voor een hogere rente. Bekijk ons spaarrente overzicht voor de beste aanbiedingen van dit moment. Ook zijn er regelmatig tijdelijke acties met een aantrekkelijke spaarrente. Schrijf je in op onze Renteflits en mis geen rente-deal.
Wat is het risico als ik een rekening/geld plaats bij b.v. Nat.Nederland/Zwitserleven
Beste heer Ritsma, wanneer een maatschappij onder het depositogarantiestelsel valt, is je geld gerandeert tot een bedrag van 100.000 euro. Dit is per rekeninghouder per bank, ongeacht het aantal rekeningen. Bij een en/of rekening komen beide rekeninghouders tot 100.000 in aanmerking voor de garantie op basis van evenredigheid. Via het register depositogarantiestelsel kun je controleren of de maatschappijk van je keuze is opgenomen. Daarin zie je ook dat Nationale Nederlanden en Zwitserleven beiden onder het depositogarantie stelsel vallen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)
We wennen inmiddels al aan renteaanpassingen naar beneden. De belastingdienst staat onder zware publiekelijke druk, omdat die doet of de neus bloedt en automatisch nog een fictief rendement van 4% aanneemt. Ze kunnen het best leuker maken, maar ze doen het (nog) niet!
Momenteel is er bij de belgische bank Argenta nog een iets hogere rente te krijgen, maar de intake voor nieuwe klanten duurt onacceptabel lang……(dankzij de vele nederlandse overstappers?).
Het depositogarantiestelsel wordt door de iets afwijkende behandeling met belgische regels gegarandeerd, waarbij de DNB niet actief zal worden!!
Argenta heeft overigens nooit Staatssteun aangevraagd en gebruikt kapitaal o.a. voor hypotheekverstrekkingen.
In Duitsland is er al een bank, die voor kapitaalinleg boven € 500.000,- een boete in rekening stelt. Zulke problemen zou ik echter nog wel kunnen verdragen….