Klantenbeoordeling 8.2/10

Spaarrente laag, dan ook de belasting omlaag

De spaarrente is laag, maar nog niet negatief. Wie echter de belasting meetelt over het spaargeld, kan een negatief rendement hebben. Minister Dijsselbloem gaat de belastingregels aanpassen.

Steen en been

Spaarders klagen steen en been over de lage spaarrente. Extra zuur is het dat de fiscus ook nog eens belasting heft over het spaargeld. In 2015 is een spaarbedrag tot € 21.330,- belastingvrij. Daarboven betaal je 30% over het rendement, dit is 1,2%.

Regel uit 2001

Nu zul je zeggen: 30% over mijn rendement is geen 1,2%. Dat klopt voor de meeste spaarders. De overheid telt echter met een standaard rendement van 4%. Deze spaarrente hebben we al in geen tijden meer gehaald. De regel is dan ook in 2001 ingevoerd.


Spaargeld minder waard

In de tussentijd is de spaarrente gedaald. De vermogensrendementsheffing is echter hetzelfde gebleven. Als je bijvoobeeld spaart bij de 3 grootbanken, betekent dit je spaargeld dus deels minder waard wordt. ING, ABN AMRO en Rabobank hebben hun spaarrente onlangs verlaagd tot 1%.

Vermogensbelasting aangepast

Nu heeft Minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) aangegeven de vermogensbelasting aan te passen. Hoe de regels worden aangepast is nog niet bekend. We moeten wachten tot Prinsjesdag tot deze plannen bekend worden gemaakt.

Onenigheid binnen coalitie

Opvallend is dat de coalitiepartner VVD ontkent dat er een akkoord is over de vermogensrendementheffing. Het grootste meningsverschil is of de nieuwe regels een nivellerend moeten hebben (PvdA is voor en VVD is tegen). Er is dus nog  werk aan de winkel voor de coalitie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaarrente laag, dan ook de belasting omlaag".

  1. De heffing/ vermogensbelasting van 4% is pure diefstal!
    Deze heffing mag onder geen beding hoger zijn dan het gemiddelde flexibele rente percentage dat banken geven.
    Nivellering moet er komen!!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct