Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaarrente nog lager, wat kan je met je spaargeld doen?

Drie grootbanken hebben onlangs hun spaarrente verlaagd. Nu de spaarrente steeds verder daalt, hebben we tips wat je met je spaargeld kunt doen.

Echte spaarders

Nederlanders zijn echte spaarders. Door de lage spaarrente wordt hun geduld echter op de proef gesteld. Wanneer je niets met je spaargeld doet, wordt dit op termijn minder waard. De algehele prijsstijging (inflatie) en de belasting op spaargeld (box 3) zijn op dit moment hoger dan de spaarrente. Besluit je te blijven sparen? Kies dan voor de hoogste spaarrente.

Let op: iedereen heeft een spaarpotje nodig voor onverwachte uitgaven en het geld staat veilig geparkeerd.

Meer doen met je spaargeld

Wanneer je meer wilt doen met je spaargeld, dan hebben we hier een aantal opties die een hoger rendement opleveren.

Spaargeld langer vast zetten

Wanneer je je spaargeld langer vastzet in een deposito krijg je een hogere spaarrente. Vergelijk de verschillende deposito’s voor de beste aanbieding. 

Hypotheek aflossen

Door uw hypotheek af te lossen, betaal je een lager bedrag aan hypotheekrente. Daarbij loop je minder risico op een restschuld en worden je mogelijkheden om te verhuizen groter. Let op: aflossen is een flinke wijziging van je hypotheek. Raadpleeg altijd een hypotheekadviseur wanneer je iets gaat wijzigen.

Consumptief krediet aflossen

De leenrente staat op dit moment op een laag niveau. Het aflossen van lopende leningen, levert echter direct een besparing op. Doen dus.

Onderhoud en verbouwen

Opknap- en herstelwerkzaamheden kunnen een mogelijke waardedaling van je woning voorkomen. Wanneer je kiest voor een verbouwing kan de woning zelfs in waarde stijgen. Naast dat het een redelijk waardevaste investering is, heb je er ook nog eens zelf profijt van. Tip: tot 1 juli 2015 is het BTW-tarief op een verbouwing 6%, daarna wordt deze weer 21%. Lees meer over het financieren van je verbouwing.


Milieuvriendelijke maatregelen

Investeren in milieuvriendelijke maatregelen levert uiteindelijk een lastenverlichting op. De energiekosten vormen namelijk de grootste maandlast van een huishouden. Hierbij geldt wel dat de kosten voor de baten uitlopen.

Crowdfunding

Met crowdfunding investeer je in mensen of bedrijven. Geloof je in hun project, dan kun dit met je spaargeld mede mogelijk maken. Uiteraard ontvang je een mooi rendement over je investering. Aan crowdfunding zit wel het risico dat je je investering niet terug krijgt. Nieuw initiatief: met Lendico lenen consumenten elkaar geld (sociaal lenen).

Uitgeven

Je kunt je geld natuurlijk ook uitgeven. Dit klinkt misschien simpel, maar door te investeren overstijgt u op dit moment de inflatie. Dus als u altijd al iets heeft willen aanschaffen, dan is dit het moment. U stimuleert daarbij de economie.

Dit kun je beter niet doen

  • Samen sterk: de Consumentenbond heeft onlangs een groep van 36.000 spaarders bij elkaar gebracht om zo een hogere rente te bedingen. Geen enkele bank had echter interesse in dit aanbod.
  • De grens over: In Duitsland en België is de spaarrente in sommige gevallen zelfs lager. Daarbij wordt bij banken soms geëist dat je in het land zelf woont.
  • Oude sok: je spaargeld zelf bewaren is geen optie. Buiten dat het gevaarlijk is vanwege brand of diefstal, krijg je dan helemaal geen rendement.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct