Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaarrente opnieuw gedaald, maar ook een meevaller voor spaarders

De spaarrente is opnieuw gedaald. Maar er is ook een meevaller voor spaarders in de vorm van een lagere vermogensrendementsheffing volgend jaar.

Spaarrente opnieuw gedaald

Met de recente verlaging van de spaarrente door ING, ABN AMRO en Rabobank hebben spaarders opnieuw een tik gekregen. Wie nog bij een grootbank spaart ontvangt slechts 0,03% rente op de vrij opneembare spaarrekening. Spaar jij nog bij een grootbank?

Vermogensrendementsheffing (eindelijk) omlaag

Maar er is ook goed nieuws voor spaarders in de vorm van een fiscale meevaller. Volgend jaar gaat de fiscus ervan uit dat jouw gespaarde vermogen 0,13% rendement oplevert. Nu nog wordt bij de berekening van de vermogensrendementsheffing uitgegaan van een rendement van 0,36% over het spaargedeelte.

Dit meldt de Telegraaf in de aanloop naar Prinsjesdag.

Vermogensrendementsheffing berekenen:

Om de vermogensrendementsheffing rekent de Belastingdienst met een fictief rendement. Dit wordt volgend jaar als volgt berekend:

  • De Fiscus gaat er volgend jaar vanuit dat je ? van je vermogen belegt á 5,38% en ? van vermogen spaart á 0,13%.
  • Dit zorgt samen voor een fictief rendement van (1,77% + 0,09% =) 1,86%.
  • Dit fictieve rendement telt voor 30% van je vermogen, waardoor een belastingtarief overblijft van ongeveer 0,56%

Nog altijd fors meer dan de gemiddelde spaarrente (= 0,17%) van dit moment.

Lees hier de belangrijkste maatregelen op Prinsjesdag.


Heffing op basis van het werkelijke rendement

Het Kabinet wil uiteindelijk toe naar een vermogensrendementsheffing (box 3) op basis van het werkelijke rendement, maar is dit nog aan het uitwerken. In de tussentijd neemt het kabinet de volgende maatregelen:

  • Het heffingsvrije vermogen in 2018 is verhoogd van 25.000 euro naar 30.000 euro. In 2019 is de belastinggrens voor vermogen 30.360 euro.
  • Er wordt gebruik gemaakt van actuele cijfers voor het gemiddelde rendement over het spaargedeelte. Zie bovenstaande berekening.

Deze maatregelen heeft het kabinet afgesproken in het regeerakkoord.

Spaargeld wordt minder waard

Dat de vermogensrendementsheffing niet in lijn is met het werkelijke rendement op het spaargeld, is spaarders al jaren een doorn in het oog. Met de lage spaarrente zien ze hun spaargeld jaarlijks minder waard worden. Zij kunnen hun spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaarrente opnieuw gedaald, maar ook een meevaller voor spaarders".

  1. Het wordt tijd dat de overheid de rendementen op vermogen gaat belasten aan de hand van de belastingtarieven, door de ontvangen rente cq behaalde rendementen gewoon te belasten tegen het tarief van de inkomstenbelasting, aangezien het inkomsten zijn.
    Men kan bijvoorbeeld de banken verplichten om de belasting in te houden van de rente en die af te dragen aan de belastingdienst, waarbij de rekeninghouder zelf verplicht is om de bank op de hoogte te brengen als er een wijziging is in zijn belastingtarief ivm met meer/minder inkomsten uit arbeid etc.

    Beantwoorden
  2. Ik betaal ALLEEN VRH over de werkelijk ontvangen rente. Het is voor de overheid ook simpel om de bankten opgave te vragen van de werkelijk verstrekte rente. Ik beleg niets.
    Het verschil tussen het werkelijk rendement en de geheven belasting vormt het bedrag dat de overheid van mij stelen wil. Die kans krijgen zij niet; ik werk daar niet aan mee en bespaar ieder jaar het teveel betaalde op andere belastingen.

    Beantwoorden
  3. Het is jammer dat de fiscus vergeet om erbij te vertellen waar je die 5,38 % (netto) rendement kan gaan behalen. Bruto moet je derhalve veel meer rendement gaan maken om op de 5,38% uit te kunnen komen na aftrek van kosten e.d. Daarnaast is de aangejaagde inflatie van inmiddels bijna 2 % een boosdoener. Wil je gelijk (man/vrouw) willen blijven dan moet het rendement al snel naar de 7-8% moeten. Wie heeft de gouden tip.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct