Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaarrente verwachting naar beneden bijgesteld

De ECB heeft opnieuw de beleidsrente verlaagd. We hebben daarom de spaarrenteverwachting naar beneden bijgesteld. De spaarrente zal verder dalen.

Geen verrassing

Op 10 maart vergaderde de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw over de economie in de Eurozone. De grote vraag daarbij was: wel of geen uitbreiding van de crisismaatregelen. Gezien de verder dalende inflatie en beloftes van Draghi (president van de ECB), kwam de uitkomst niet als een verrassing.

De beleidsrentes gaan verder omlaag en de centrale bank pompt maandelijks meer geld in de economie middels het opkoopprogramma.

Spaarrente verwachting omlaag

Ook de depositorente wordt verder verlaagd. Deze belangrijke graadmeter voor de spaarrente gaat van -0,3% naar -0,4%. Banken betaalden al om geld te stallen bij de ECB, maar dit wordt nog duurder. We verwachten dat de banken deze ‘spaar-boete’ opnieuw doorberekenen in de spaarrente.

We hebben onze spaarrente verwachting voor 2016 daarom naar beneden bijgesteld.

Nieuwe ronde renteverlagingen

Na de vorige verlaging van de depositorente door de Europese Centrale Bank zagen we dat vrijwel alle banken hun spaarrente hebben verlaagd. Na deze nieuwe verlaging kan Nederland zich opnieuw opmaken voor een nieuwe ronde renteverlagingen.


Op 11 maart verlaagt Nationale Nederlanden de rente voor de internetspaarrekening. Daarmee gaat de hoogste spaarrente (zonder voorwaarden) van 1,1% naar 1%.

Sparen onaantrekkelijk

De ECB probeert met de negatieve depositorente sparen onaantrekkelijk te maken. De gedachte is dat hierdoor de bestedingen van consumenten toenemen en daarmee ook de inflatie. De doelstelling van bijna 2% wordt echter niet gehaald. Er komt daarom meer kritiek op dit beleid.

Om dezelfde reden maakt de de centrale bank lenen goedkoop. Op dit moment zijn de hypotheekrente en de leenrente dan ook historisch laag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct