Klantenbeoordeling 8.2/10

Spaarrente verwachting: update lente 2018

De lente staat voor de deur, maar voor de spaarrente is het nog hartje winter. Hoe ontwikkelt de spaarrente en zijn er nog lichtpuntjes voor sparen te melden?

Spaarrente opnieuw licht gedaald

De spaarrente is opnieuw licht gedaald. Gemiddeld krijg je op een vrij opneembare spaarrekening 0,23% rente. De verschillen zijn daarbij klein. 72% van de aanbieders zit tussen 0,2% en het hoogste hoogste rente van 0,4%.

Uitschieters in negatieve zin zijn de drie grootbanken, Rabobank, ABN AMRO en ING. Daar is de spaarrente nog maar 0,05%.

Opvallend, want het was Rabobank dat met het bericht kwam dat Nederlanders onvoldoende buffer opbouwen voor de toekomst. Het is te makkelijk om enkel te wijzen naar de grote boze banken. (De teruggedraaide salarisverhoging van ING-topman Hamers zit nog vers in het geheugen.) Net als alle aanbieders van spaarrekeningen, hebben de grootbanken te maken met de negatieve beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB).

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >

Spaarrente verwachting lente 2018

De depositorente staat nu al 2 jaar op -0,40%. Dit betekent dat het stallen van jouw spaargeld bij de ECB, geld kost. Geld dat de banken hard nodig hebben om de eigen buffers te versterken (ja zij ook). De komende jaren krijgen banken namelijk te maken met strengere balans-eisen.

Andere aanbieders, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, hebben deze eisen niet en kunnen harder concurreren met de spaarrente.

Vorige week heeft de ECB besloten om de beleidsrentes (alweer) op het huidige niveau te houden. We verwachten daarom dat de spaarrente de komende maanden op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht verder daalt. Dit ondanks de inmiddels stijgende hypotheekrente.

Hoe dit komt? Lees meer over het verschil tussen de hypotheekrente- en spaarrenteverwachting.

Update: spaarrente in 2019 mogelijk omhoog

De ECB heeft aangegeven de beleidsrentes nog zeker tot na de zomer van 2019 op het houdige lage niveau te houden. Dit heeft mede te maken met dat nog een aantal onzekerheden boven de markt hangen. Dit zijn onder andere onzekerheid over de uitkomst van de Brexit onderhandelingen en een mogelijke handelsoorlog tussen VS en China. We hebben hierop onze spaarrenteverwachting voor 2019 gegeven.


Hogere spaarrente over de grens

Voor een hogere spaarrente moeten spaarders de grens over. In andere EU-landen zijn interessante aanbiedingen te vinden voor wie het spaargeld een tijdje kan missen. Zo biedt het Tsjechische J&T Banka een deposito van 5 jaar met 2% rente en spaarbonus van 150 euro. Let op: deze actie geldt tot 16 april 2018.

Zou jij gaan sparen in het buitenland? Waarom niet! Binnen de Europese Unie zijn alle nationale depositogarantiestelsels gelijk getrokken. Sparen in een ander EU-land is daarmee even veilig als in Nederland. Daarnaast zijn er Nederlandse platformen, waar je eenvoudig een buitenlandse spaarrekening kunt openen. Naast het al bekende Savedo is daar onlangs Binckbank bijgekomen.  

Een argument om niet te gaan sparen in het buitenland is dat de Belastingaangifte daarmee iets ingewikkelder wordt. Afhankelijk van het land waarin je spaart, krijg je mogelijk te maken met bronheffing. Hierdoor kun je, als je niet oplet, teveel belasting betalen. De genoemde platformen helpen je om dit te voorkomen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaarrente verwachting: update lente 2018".

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct