Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaarrente verwachting voor 2017

Hoe ontwikkelt de spaarrente in 2017? Krijgen we een negatieve spaarrente of juist een renteverhoging? Je leest het in de spaarrente verwachting.

Spaarrente verder gedaald

In de eerste helft van 2017 is de spaarrente verder gedaald. De gemiddelde rente voor een vrij opneembare spaarrekening is nog maar 0,27%. Een historisch dieptepunt. Zet deze dalende trend voor de spaarrente in 2017 door of is er een lichtpuntje voor spaarders in Nederland?

Update: dit is de spaarrenteverwachting voor 2019.

De hoogste spaarrente?Vergelijk de spaarrekeningen van alle banken >

Waarom is de spaarrente laag?

Voordat we onze verwachting voor de spaarrente geven, geven we eerst antwoord op de vraag: ‘waarom de spaarrente laag?’

De belangrijkste oorzaak voor de lage spaarrente is het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB houdt haar beleidsrentes laag zodat sparen minder aantrekkelijk wordt. Daarnaast wordt op grote schaal obligaties opgekocht.

De centrale bank hoopt dat consumenten zo eerder geneigd zijn geld uit te geven of een deel van hun spaargeld te investeren. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen en zorgen voor meer economische groei.

Om dezelfde reden is de hypotheekrente laag en kun je goedkoop consumptief geld lenen.

Spaarrente verwachting 2017

De belangrijkste beleidsrente van de Europese Centrale Bank om de spaarrente te beïnvloeden is de depositorente. Dit ECB-rentetarief is in maart vorig jaar voor het laatst verlaagd naar -0,4%.

Je leest het goed, de depositorente van de ECB is nu ‘min 0,4 procent’: negatief dus. Dit betekent dat banken geld betalen wanneer ze spaargeld ‘parkeren’ bij de centrale bank.

De negatieve rente van de ECB wordt (nog) niet volledig doorberekend aan de Nederlandse spaarder. De vraag is echter of de banken dit vol kunnen volhouden. Hoe langer het huidige rentebeleid van de ECB voortduurt, hoe verder de spaarrente daalt.

We verwachten daarom dat de spaarrente voorlopig laag blijft en stapsgewijs verder daalt. mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits en mis geen spaarrente-wijziging.

Lichtpuntje voor de spaarrente

Recent is de hypotheekrente licht gestegen. Dit zorgt er niet direct voor dat de spaarrente ook stijgt. (lees waarom de spaarrente niet direct stijgt met de hypotheekrente). Toch is dit een lichtpuntje voor spaarders.

De stijgende hypotheekrente wordt namelijk veroorzaakt door de groeiende economie, ook in de eurozone. Als deze economische groei doorzet zal op termijn ook de Europese Centrale Bank haar rentebeleid aanpassen.

De kans is echter klein dat in 2017 de beleidsrente voor sparen omhoog gaat. In september stelde ECB-voorzitter Draghi veranderingen in het monetaire beleid uit tot de herfst. Dan wordt een beslissing genomen over het opkoopbeleid.

Een wijziging voor de beleidsrente voor sparen is voorlopig niet aan de orde. Hoewel de economie boven verwachting groeit, stijgt de inflatie onvoldoende mee. De prijsstijging in de Eurozone blijft achter door een te lage loongroei en dure euro ten opzichte van de dollar.

Negatieve spaarrente blijft mogelijk

De kans op een negatieve spaarrente in Nederland blijft bestaan. Zoals gezegd rekenen banken de negatieve marktrente nog niet volledig door aan de klant. De vraag is hoelang dit nog duurt. Inmiddels is een nieuwe mijlpaal bereikt: een spaarrente van 0%. Toch blijft de Nederlandse Bank volhouden het niet waarschijnlijk te achten dat de spaarente negatief wordt.

Nederlanders zijn echte spaarders. Mogelijk is dat een reden waarom banken het niet aandurven om een negatieve spaarrente te rekenen. Het is opvallend dat elke renteverlaging direct wordt gevolgd door een reeks renteverlagingen van andere banken. Banken letten dus scherp op elkaar. Niemand wil de eerste zijn met een negatieve spaarrente.


Tips voor een hogere spaarrente

Gelukkig blijft er nog altijd wat te kiezen. Vergelijk de spaarrente en stap eenvoudig over met je spaargeld.

‘Spaar jij nog bij een grootbank? Je kunt je spaarrente inmiddels verdriedubbelen!’.

Niet sparen, maar wel meer rendement op je vermogen? Onderzoek eens de mogelijkheden van beleggen of gebruik je spaargeld om de hypotheek af te lossen.

Meer over de rente-ontwikkeling:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaarrente verwachting voor 2017".

  1. Hierbij wil ik mijn verontrusting uitspreken voor het beleid van Draghi omdat er gigantisch veel geld wordt geprint in de hoop dat de inflatie nog een klein beetje toeneemt. Het nadeel van dit beleid is dat de rente voorlopig heel laag zal blijven en dat dit zal doorwerken in de hoogte van onze huidige en toekomstige pensioenen. Ook spaarders die niet te veel risico willen lopen met beleggingen, worden gestraft. Momenteel verlies je dan geld vanwege de inflatie die hoger is dan de rente en ook de vermogensbelasting is veel hoger dan de rente opbrengst. Ik kan een ieder die nadenkt over sparen, pensioen en beleggingen het boek van prof. dr. A. Oosenbrug aanraden omdat dit niet alleen prettig leesbaar is , maar ook alles vertelt wat je op dit gebied wilde weten.

    Beantwoorden
  2. Zodra de spaarrente negatief wordt, moeten we massaal ons geld van de bank halen. Op dat moment hebben de banken geen dekking meer tegenover hun uitstaande leningen. Dan hebben zij een probleem.

    Beantwoorden
    • Wanneer je jaren hard gewerkt hebt en spaargeld op je bank hebt staan wordt je twee keer door de bank gestraft. Je ontvangt geen rente en wanneer je met pensioen gaat word je nog een keer gestraft door de verlaging van de pensioenen. Dan heb ik het nog niet over de rendementsheffing die daar nog weer bovenop komt.

      Beantwoorden
        • Helemaal mee eens, Dat ga ik ook zeker doen. Er zijn nu al veel mensen die in december vewl geld van de bank halen ivm de rendemwnts heffing. Dit word bewust stil gehouden omdat men bang is dat de massa het gaat volgen dan.
          Als je rendement heffing moet betalen heb je in feite al negatieve rente, je betaald meer als er binnen komt. Haal je het van de bank voor zodat het niet op je jaar opgaaf staat, dan leverd je het geld op.

          Beantwoorden
  3. Kan mij iemand uitleggen waarom we negatieve rente zouden kunnen krijgen.
    Het spaargeld bij een bank is niets meer dan een getal in een computer. Of er nu 10 of 10000 staat maakt geen enkel verschil voor de opslag van dit getal.
    Omdat de banken het geld niet meer uitlenen en dus geen winst erop maken kan ik begrijpen dat de rente naar 0 % gaat. Voor mijn rekeningen, getal in de computer, betaal ik al maandelijks voor.
    Dus negatieve rente, gewoon witte boorden criminaliteit, of toch verklaarbaar?

    Beantwoorden
  4. Goedemiddag Roel,

    alhoewel u uitvoerig over sparen, banken en rente heeft bericht, mis ik een opstelling van vergunningen voor het depotgarantiestelsel, daar bank niet gelijk aan vergunning staat.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct