Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaarrente verwachting voor 2018

Gaat de spaarrente stijgen of dalen? Deze vraag beantwoorden we aan de hand van de ontwikkelingen in de markt. Dit is onze spaarrente verwachting voor 2018.

De spaarrente is historisch laag

De spaarrente is historisch laag. De gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening is nog maar 0,22% (afgerond). Bij de drie grootbanken is de rente zelfs 0.05%. Hoe komen we aan deze lage spaarrente? Kunnen we een stijging of daling verwachten? En wat is de kans op een negatieve rente. Dit bespreken we in deze spaarrente verwachting voor 2018.

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente van dit moment is het gevolg van stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Na de krediet- en Eurocrisis, viel de economie stil. Om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen drukt de ECB de spaarrente. Sparen wordt minder aantrekkelijk met als doel dat we meer gaan consumeren en investeren.

Om dezelfde reden is de hypotheekrente laag en kun je goedkoop consumptief geld lenen.

Het belangrijkste instrument van de ECB om de spaarrente te beïnvloeden, is de depositorente. Dit is de rente die banken krijgen (of betalen) voor het ‘parkeren’ van geld bij de centrale bank. Deze beleidsrente is nu -0,4%. Negatief dus. Ook andere manieren om spaargeld weg te zetten, zoals in (kortlopende)leningen, leveren weinig op. Door het ruime monetaire beleid van de ECB is er veel ‘goedkoop geld’ in de markt.

Spaarrente verwachting 2018 (gaat de rente stijgen of dalen?)

De beleidsrente van de ECB is in maart 2016 voor het laatst is verlaagd. Toch daalt de spaarrente nog altijd. Banken hebben de negatieve marktrente dus (nog) niet volledig aan de klant doorberekend. Zolang de centrale bank het rentebeleid ongewijzigd laat, zal de spaarrente blijven dalen.

De economische crisis is inmiddels voorbij. De economie in de Eurozone groeit zelfs boven verwachting. Dit is reden voor de ECB om de stimuleringsmaatregelen terug te draaien. De ECB heeft besloten het opkoopprogramma na september af te bouwen en er op 31 december helemaal mee te stoppen. Het minder ruime monetaire beleid heeft vooral effect op de lange leningen. De verwachting is dat de hypotheekrente in 2018 licht oploopt.

De beleidsrentes verhogen is voorlopig een stap te ver voor de ECB. Er hangen nog altijd onzekerheden boven de markt zoals de handelsoorlog tussen VS en China en de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen. De centrale bank verwacht pas na de zomer van 2019 de beleidsrentes te verhogen

We verwachten dat de spaarrente in 2018 verder daalt. Door het rentebesluit van de ECB is de verwachting voor de eerste helft van 2019 niet veel beter.

Krijgen we een negatieve spaarrente in 2018?

Met een verdere verlaging van de spaarrente komt ook een negatieve spaarrente in Nederland dichterbij. Op dit moment krijg je bij twee banken geen rente meer voor je spaargeld. Zowel Triodos als Van Lanschot Bankiers hebben een vrij opneembare spaarrekening zonder rente. De drie grootbanken zijn, met een spaarrente van 0,05%, slechts 1 stap verwijderd van deze 0%-grens.

Een negatieve spaarrente (betalen voor spaargeld) is een volgende psychologische grens. Deze zal voor banken met een specifieke doelgroep makkelijker te nemen zijn, dan reguliere spaarbanken. Zakelijke of ‘groene’ klanten blijven hun bank eerder trouw. We merken dat banken elkaar scherp in de gaten houden. Als 1 bank de spaarrente gaat verlagen volgen de andere banken snel.


Een negatieve spaarrente in 2018 is niet uitgesloten.

Tips voor een hogere spaarrente

Spaar jij nog bij een grootbank? Je kunt je spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente.

Niet sparen, maar wel meer rendement op je vermogen? Onderzoek eens de mogelijkheden van beleggen of start met beleggen in P2P-krediet.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaarrente verwachting voor 2018".

  1. Wordt er niet aan de verkeerde kant getrokken? Je krijgt minder voor je verdiende geld maar moet vervolgens meer belasting betalen en worden vaste lasten meer. Als er nou eens gestopt worden met onzin uitgaven zoals verkeerd geplaatste rotondes om maar een voorbeeld te geven. En eerst eens goed kijken naar waar ons belasting geld eigenlijk heen gaat. Misschien kan iedereen dan weer spaarrente ontvangen en wordt de economie gewoon gesteund.

    Beantwoorden
  2. Salami-tacktiek van de banken. Eerst gratis geld ontvangen via de ECB, dan geld willen uitlenen ja wel met lange procedures, met minder personeel is de tijd te beperkt om zeer klantgericht en adequaat leningen vlot af te handelen. Moeilijk doen is de laatste jaren voor velen een doorn in ´t oog geweest. Het beleid van vertraging; een proces van dan soms wel nog uitlenen werd zo tergend opgerekt. Voor consumenten (ook de kleine spaarder) en bedrijven vervolgens de renten voor hen tot bijna o% verlagen. Dit spel is vooral met propagaande van de grote banken voorop steeds aangekaart. Nu die allemaal bijna laagste rente% hebben, is het straks dat zij het eerst zijn die weer verhogen, m.n. als zij in de concurrentie zien dat klanten binnekort hun geld massaal gaan opnemen.

    Het zou mij ook niet verbazen dat hun laatste psycologische truck als uitspelen door straks, net voor de stijging zeg maar eerst de rente nog weer verlagen bv. naar
    van 0,0082%. Want dat lijkt toch nog veel. En men heeft het spel toch al gewonnen, want dan lopen er dan toch ook nog niet zo veel klanten weg. Hopelijk wordt de klant snel wakker en haalt zuur verdiende centjes alsnog van de grootbank. Met iets aan risico gaat het in de beleggingssfeer gemiddeld toch zo goed en meer opleveren als het toch zo goed gaat met de economie? Of zouden de grootbanken voor de gewone vrouw/man dan weer met een andere truc resp. wat anders gaan verzinnen waar men intrapt. Kans wordt zekere nu groter dat klanten dit eindelijk door krijgen en het woord straks bij de daad voegen en dan toch op de valreep de banken verlaten!! We zullen het zien.

    Beantwoorden
    • De bedoeling is dat we het geld eraf halen en uitgeven, dat is goed voor de economie. Ze zeggen dat het goed gaat met de economie, maar ook aan die lage rente kun je zien dat het een leugen is. Van een gewone Nederlander is het jaarinkomen in 2017 gedaald evenals de spaarrente. En ook deze trend zal zich voortzetten voorlopig.

      Beantwoorden
  3. als gepensioneerd econoom neem ik dit stuk van fx niet serious,uit alle informatie die ik tot mij neem kom ik tot de conclusie dat de spaarrente in het vierde kwartaal langzaam weer gaat stijgen. geen paniek.

    Beantwoorden
  4. De banken hebben mede de crisis veroorzaakt, het zijn allemaal witte boorden criminelen. Wij de gewone burger mag het weer betalen. Als de spaarrente negatief wordt gaat mijn geld van de bank af. Als we dat allemaal doen is het zo over met de banken.

    Beantwoorden
  5. de kapitaalmarktrente gaat vanaf dit moment gestaag omhoog
    en in het kielzog gaat de spaarrente dan mee
    de ECB beïnvloedt de korte rente maar heeft geen direkte invloed op de kapitaalmarktrente. de kapitaalmarktrente zelf heeft wel direkt invloed op de geldmarkt
    niet alle partijen hebben evenveel toegang tot de geldpotten van Europa waardoor deze partijen de gelmarkt gaan ervaren als goedkopere source en daarmee zullen ze het concurrentieveld veranderen. grootbanken zullen dan mee moeten gaan om de passiva te behouden

    Beantwoorden
  6. Kijk eens naar de interviews met Ronald Bernard op youtube. Hij doet een boekje open over de bankensector en hoe het monetaire stelsel werkt (voor een paar families op deze wereld). Alle banken (dus ook de centrale banken), wereldwijd, zijn in handen van de familie Rothshield…Zij bepalen en regeren onze wereld. Wij zijn de schaapjes die gevangen zitten in het systeem dat altijd gebaseerd is op SCHULD. Zolang wij doorgaan met onze leventjes en hypotheekjes (=schuld) verandert er niets en wordt het alleen maar erger. Tijd om onze ogen te openen en iets anders te gaan doen. Hebben we die veel te dure huizen echt nodig? Moeten we echt zo hard en veel werken?

    Beantwoorden
  7. we gaan veel beleven maar negatieve rente wordt gewoon niet geaccepteerd. dan wordt er opgenomen en op een andere manier bewaard.
    ik zou zeggen durf het eens aan :-)
    en je functie als spaarbank is voorbij.

    Beantwoorden
    • Inmiddels heeft Triodos bank aangekondigd voor zakelijke klanten vanaf een bedrag van 500.000 een negatieve rente van 0.5% in rekening te brengen. Een stap richting de particuliere consument is inderdaad de vraag 

      Beantwoorden
  8. Toen graaien stelen werd

    Toen de banken op omvallen stonden, waren wij de belasting betaler goed genoeg om bij te springen en de banken overeind te houden. De waardering van de banken daar voor is een lage rente 0,1%. Een voorbeeld op 40.000 Euro krijg je nog maar 3 Euro rente per maand de banken pakken 7,8 of 9% rente van ons spaargeld wat ze weer uit lenen,. Zodra de spaarrente negatieve word haal ik er alles af.

    Beantwoorden
  9. Alleen als er een kentering komt – wereldwijd – zal de spaarrente een lichte stijging gaan vertonen. De zuidelijke EU landen zullen de stijging zo lang mogelijk tegenhouden.
    Economisch is dat beleid op den duur onmogelijk vast te houden, want dit gaat ten koste van onze pensioenen eb andere rente-afhankelijke fondsen. Wijs beleid??? Draghi zal overstag moeten!

    Beantwoorden
  10. Jaren terug zeggen banken het is veiliger als je bij ons geld zet en met een pasje betaald.
    Welnu het is omgedraaid je moet nu betalen voor o.a. pasje en als je geld wilt kun je naar de automaat( alsof dat veilig is) Maar ja de tijd komt terug gewoon geen bank meer maar alles contant HEERLIJK al dat geld op zak.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct