Spaarrente verwachting voor 2018

  Door: Roel 37242 keer gelezen
Spaarrente verwachting voor 2018

Gaat de spaarrente stijgen of dalen? Deze vraag beantwoorden we aan de hand van de ontwikkelingen in de markt. Dit is onze spaarrente verwachting voor 2018.

De spaarrente is historisch laag

De spaarrente is historisch laag. De gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening is nog maar 0,22% (afgerond). Bij de drie grootbanken is de rente zelfs 0.05%. Hoe komen we aan deze lage spaarrente? Kunnen we een stijging of daling verwachten? En wat is de kans op een negatieve rente. Dit bespreken we in deze spaarrente verwachting voor 2018.

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >>>

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente van dit moment is het gevolg van stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Na de krediet- en Eurocrisis, viel de economie stil. Om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen drukt de ECB de spaarrente. Sparen wordt minder aantrekkelijk met als doel dat we meer gaan consumeren en investeren.

Om dezelfde reden is de hypotheekrente laag en kun je goedkoop consumptief geld lenen.

Het belangrijkste instrument van de ECB om de spaarrente te beïnvloeden, is de depositorente. Dit is de rente die banken krijgen (of betalen) voor het ‘parkeren’ van geld bij de centrale bank. Deze beleidsrente is nu -0,4%. Negatief dus. Ook andere manieren om spaargeld weg te zetten, zoals in (kortlopende)leningen, leveren weinig op. Door het ruime monetaire beleid van de ECB is er veel ‘goedkoop geld’ in de markt.

Spaarrente verwachting 2018 (gaat de rente stijgen of dalen?)

De beleidsrente van de ECB is in maart 2016 voor het laatst is verlaagd. Toch daalt de spaarrente nog altijd. Banken hebben de negatieve marktrente dus (nog) niet volledig aan de klant doorberekend. Zolang de centrale bank het rentebeleid ongewijzigd laat, zal de spaarrente blijven dalen.

De economische crisis is inmiddels voorbij. De economie in de Eurozone groeit zelfs boven verwachting. Dit is reden voor de ECB om de stimuleringsmaatregelen terug te draaien. De ECB heeft besloten het opkoopprogramma na september af te bouwen en er op 31 december helemaal mee te stoppen.

Het minder ruime monetaire beleid heeft vooral effect op de lange leningen. De verwachting is dat de hypotheekrente in 2018 licht oploopt. De beleidsrentes verhogen is voorlopig een stap te ver voor de ECB. De Eurozone kampt nog altijd met een lage inflatie. Door een lage loongroei en dure Euro stijgen de prijzen onvoldoende. De centrale bank wil daarom de druk op de rentes blijven houden.

We verwachten dat de spaarrente ook in 2018 verder daalt.

Krijgen we een negatieve spaarrente in 2018?

Met een verdere verlaging van de spaarrente komt ook een negatieve spaarrente in Nederland dichterbij. Op dit moment krijg je bij twee banken geen rente meer voor je spaargeld. Zowel Triodos als Van Lanschot Bankiers hebben een vrij opneembare spaarrekening zonder rente. De drie grootbanken zijn, met een spaarrente van 0,05%, slechts 1 stap verwijderd van deze 0%-grens.

Een negatieve spaarrente (betalen voor spaargeld) is een volgende psychologische grens. Deze zal voor banken met een specifieke doelgroep makkelijker te nemen zijn, dan reguliere spaarbanken. Zakelijke of ‘groene’ klanten blijven hun bank eerder trouw. We merken dat banken elkaar scherp in de gaten houden. Als 1 bank de spaarrente gaat verlagen volgen de andere banken snel.

Een negatieve spaarrente in 2018 is niet uitgesloten.

Tips voor een hogere spaarrente

Spaar jij nog bij een grootbank? Je kunt je spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente.

Niet sparen, maar wel meer rendement op je vermogen? Onderzoek eens de mogelijkheden van beleggen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Negatieve spaarcenten

Wat een walgelijke maatregel zal dit zijn.
Als dit gebeurt, is mijn geld weg bij de bank.

Jaren terug zeggen banken het

Jaren terug zeggen banken het is veiliger als je bij ons geld zet en met een pasje betaald.
Welnu het is omgedraaid je moet nu betalen voor o.a. pasje en als je geld wilt kun je naar de automaat( alsof dat veilig is) Maar ja de tijd komt terug gewoon geen bank meer maar alles contant HEERLIJK al dat geld op zak.

Spaarrente???

Alleen als er een kentering komt - wereldwijd - zal de spaarrente een lichte stijging gaan vertonen. De zuidelijke EU landen zullen de stijging zo lang mogelijk tegenhouden.
Economisch is dat beleid op den duur onmogelijk vast te houden, want dit gaat ten koste van onze pensioenen eb andere rente-afhankelijke fondsen. Wijs beleid??? Draghi zal overstag moeten!

rente

Dit kan zo niet doorgaan!!!

Spaarente..??

Toen graaien stelen werd

Toen de banken op omvallen stonden, waren wij de belasting betaler goed genoeg om bij te springen en de banken overeind te houden. De waardering van de banken daar voor is een lage rente 0,1%. Een voorbeeld op 40.000 Euro krijg je nog maar 3 Euro rente per maand de banken pakken 7,8 of 9% rente van ons spaargeld wat ze weer uit lenen,. Zodra de spaarrente negatieve word haal ik er alles af.

negatieve rente

we gaan veel beleven maar negatieve rente wordt gewoon niet geaccepteerd. dan wordt er opgenomen en op een andere manier bewaard.
ik zou zeggen durf het eens aan :-)
en je functie als spaarbank is voorbij.

re: negatieve rente

Inmiddels heeft Triodos bank aangekondigd voor zakelijke klanten vanaf een bedrag van 500.000 een negatieve rente van 0.5% in rekening te brengen. Een stap richting de particuliere consument is inderdaad de vraag 

spaarrente

als de spaarrente nog verder daalt haal het van de bank en beleg het in kunst .

Open de ogen

Kijk eens naar de interviews met Ronald Bernard op youtube. Hij doet een boekje open over de bankensector en hoe het monetaire stelsel werkt (voor een paar families op deze wereld). Alle banken (dus ook de centrale banken), wereldwijd, zijn in handen van de familie Rothshield...Zij bepalen en regeren onze wereld. Wij zijn de schaapjes die gevangen zitten in het systeem dat altijd gebaseerd is op SCHULD. Zolang wij doorgaan met onze leventjes en hypotheekjes (=schuld) verandert er niets en wordt het alleen maar erger. Tijd om onze ogen te openen en iets anders te gaan doen. Hebben we die veel te dure huizen echt nodig? Moeten we echt zo hard en veel werken?

spaarrente

de kapitaalmarktrente gaat vanaf dit moment gestaag omhoog
en in het kielzog gaat de spaarrente dan mee
de ECB beïnvloedt de korte rente maar heeft geen direkte invloed op de kapitaalmarktrente. de kapitaalmarktrente zelf heeft wel direkt invloed op de geldmarkt
niet alle partijen hebben evenveel toegang tot de geldpotten van Europa waardoor deze partijen de gelmarkt gaan ervaren als goedkopere source en daarmee zullen ze het concurrentieveld veranderen. grootbanken zullen dan mee moeten gaan om de passiva te behouden

spaarrente

De banken hebben mede de crisis veroorzaakt, het zijn allemaal witte boorden criminelen. Wij de gewone burger mag het weer betalen. Als de spaarrente negatief wordt gaat mijn geld van de bank af. Als we dat allemaal doen is het zo over met de banken.

SPAARRENTE

Ja heeft veel te lang geduurd dat de spaarrente zo laag staat Wanneer gaat dat nou veranderen!! En de banken maar verdienen aan ons schandalig gewoon!!

spaarrente

als gepensioneerd econoom neem ik dit stuk van fx niet serious,uit alle informatie die ik tot mij neem kom ik tot de conclusie dat de spaarrente in het vierde kwartaal langzaam weer gaat stijgen. geen paniek.

Spaarrente negatief

Als dat gebeurt haal ik direct mijn geld weg bij de bank

Spaar rente

Ik zie graag dat de spaar rente percentage weer omhoog gaat zo haal je meer rendement uit je spaargeld. Groetjes