Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaarrente verwachting voor 2019

Gaat de spaarrente in 2019 eindelijk omhoog? Je leest het in deze spaarrente verwachting voor 2019. Maar ook: drie tips voor een hogere rente.

Wat doet de spaarrente in 2019?

De spaarrente lijkt wel in een vrije val terecht te zijn gekomen. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening is nog maar 0,17%. Wie spaart bij een Rabobank, ABN AMRO of ING ontvangt slechts 0,03% rente. En bij Triodos en Van Lanschot is de spaarrente zelfs 0%. 

Gaat de spaarrente in 2019 eindelijk omhoog?

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente is (gek genoeg) een stimuleringsmaatregel van de Europese Centrale Bank (ECB). Na de krediet- en Eurocrisis viel de consumptie in de Eurozone stil. Door de rente te drukken wordt sparen onaantrekkelijk en gaan we meer uitgeven, zo is de gedachte.

Om dezelfde reden wordt lenen en investeren juist aantrekkelijk gemaakt met een lage hypotheekrente en goedkoop geld lenen voor consumptiegoederen. Tip: lees meer over de hypotheekrente ontwikkeling in 2019.

Zo drukt de ECB de spaarrente

Het belangrijkste instrument om de spaarrente laag te houden is de beleidsrente. De ECB-depositorente is momenteel -0,4%. Dit betekent dat banken moeten betalen om overtollig kasgeld bij de centrale bank stallen. Dit willen banken zoveel mogelijk voorkomen, dus bieden ze het spaargeld aan op de markt voor kortlopende leningen (de geldmarkt).

Spaarrente in 2019: verwachting

Maar ook op de geldmarkt drukt de ECB de rente. Banken kunnen momenteel geld lenen bij de centrale bank voor de periode van 1 week tegen 0% rente. Door dit ruime aanbod van goedkoop geld, levert het spaargeld ook op de geldmarkt niet veel op.

In bovenstaande grafiek zie je de spaarrente-ontwikkeling van 2004 tot en met 2018 voor de vrij opneembare spaarrekening (oranje) en deposito sparen (blauw). Bron: DNB

Rentebeleid van de centrale bank in 2019

Vorig jaar vond de Europese Centrale Bank de economie dusdanig hersteld, dat het de stimuleringsmaatregelen stapsgewijs kon afbouwen. Vanaf 2019 is de centrale bank gestopt met het opkopen van staatsleningen. De volgende stap, het verhogen van de beleidsrentes, zou na de zomer volgen. Daar komt de ECB nu op terug.

In maart heeft de ECB een nieuwe bankensteunronde aangekondigd. Het verhogen van de beleidsrente is uitgesteld tot medio 2020. De centrale bank reageert daarmee op de groeivertraging in de Eurozone van de afgelopen maanden. Daarnaast zijn de onzekerheden in de markt toegenomen door:

  • Opkomend protectionisme: de handelsoorlog tussen VS en China.
  • Onduidelijkheid over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen.

Zie ook de spaarrenteverwachting voor 2020

Spaarrente verwachting voor 2019

Wie verwacht dat de spaarrente in 2019 omhoog gaat, moeten we teleurstellen. Zolang de ECB haar beleidsrentes niet gaat verhogen, zal de spaarrente op het huidige lage niveau blijven. In de tussentijd zijn verdere renteverlagingen niet uitgesloten. Banken hebben de lage (en zelfs negatieve) geldmarktrente nog niet volledig aan hun particuliere klanten doorberekend.

Op een verlaging van de spaarrekente volgt vaak een reeks renteverlagingen van de concurrentie, met name bij de grootbanken. Bang als ze zijn dat spaargeld massaal binnenstroomt door een hogere rente. Niet voor niets hebben Rabobank, ABN AMRO en ING momenteel dezelfde spaarrente.


Wel verwachten we dat het aantal verlagingen van de spaarrente in 2019 afneemt. 0% rente op de spaarrekening of zelfs een negatieve spaarrente is voorlopig een psychologische grens die banken niet aandurven. Dan blijft er weinig ruimte over om de spaarrente te verlagen. Het aantal spaarrente-mutaties zal naar verwachting in 2019 afnemen.

Tips voor een hogere spaarrente

Ondertussen levert je spaargeld in 2019 nauwelijks nog iets op. Sterker nog, rekening houdend met de vermogensbelasting en de inflatie wordt het spaargeld jaarlijks minder waard. Om dit tegen te gaan, kun je jouw spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente:

Niet sparen, maar wel meer rendement op je vermogen? Bekijk de mogelijkheden van beleggen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaarrente verwachting voor 2019".

  1. gewoon zoveel mogelijk van de bank halen hoef je ook geen vermogens belasting te betalen de ouderen mensen worden gestraft die voor de oude dag gepaard hebben

    Beantwoorden
  2. Hallo,
    Wij twijfelen tussen verhuizen of verkopen. Nu kunnen wij in januari een woning kopen voor 290000 dus vallen op dat moment nog onder de NHG .
    Zal de rente in januari bij NHG ( nu 2,49 %30 jaar) erg stijgen ? En wat is dan stijgen ? Gaat dit dan per 0,1 of met 0,6 of zelfs nog meer.
    Ik snap dat je niet in de toekomst kan kijken, maar neem aan dat hier specialisten op ervaring kunnne antwoorden …

    Beantwoorden
    • Beste Peter, bedankt voor je bericht. Volgend jaar gaat inderdaad de NHG-grens omhoog waardoor het interessant kan zijn om te wachten met oversluiten of kopen. Hoe de rente zich dit jaar verder ontwikkelt leest u in deze renteverwachting. Daarin leest u onder andere dat de verwachten dat de rente licht oploopt, maar dat deze historisch gezien laag blijft. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden
  3. Als ik spaargeld bij de ING-bank stal, krijg ik 0,003% rente. Feitelijk nihil dus. Als ik kortdurend geld leen bij de bank in geval van saldotekort, hanteert men ineens geheel andere tarieven: 12,9%. Dat is maar liefst 430 keer zoveel als wat ik krijg. Hoe kan dat?????

    Beantwoorden
    • Beste heer of mevrouw Van Zelm, bedankt voor uw bericht. Het klopt dat rood staan duur is, zeker in verhouding tot de spaarrente van dit moment. Deze hoge rente moet ontmoedigen dat rood staan wordt gebruikt als makkelijke manier om geld te lenen of als extra bestedingsruimte. Daarvoor kunt u beter een doorlopend krediet gebruiken. Aan de andere kant, door de hoge rente heeft rood staan op dit moment veel weg van een verdienmodel. Het is namelijk nog altijd even duur, terwijl de leenrente de afgelopen jaren is gedaald. Hier schreef ik eerder dit artikel over. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop dinsdag om 09:00.
Bel direct