Spaarrente verwachting voor 2019

  Door: Roel 3589 keer gelezen
Spaarrente verwachting voor 2019

Gaat de spaarrente volgend jaar stijgen of daalt deze verder? Je leest het in deze spaarrente verwachting voor 2019. Maar ook: tips voor meer rendement.

De spaarrente is historisch laag

De spaarrente lijkt wel in een vrije val terecht te zijn gekomen. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening is nog maar 0,17%. Wie spaart bij een Rabobank, ABN AMRO of ING ontvangt slechts 0,03% rente. En bij Triodos en Van Lanschot is de spaarrente zelfs 0%. 

Kunnen we een ommekeer verwachten voor de spaarrente in 2019?

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >>>

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente is (gek genoeg) een stimuleringsmaatregel van de Europese Centrale Bank (ECB). Na de krediet- en Eurocrisis viel de consumptie in de Eurozone stil. Door de rente te drukken wordt sparen onaantrekkelijk en gaan we meer uitgeven, zo is de gedachte.

Om dezelfde reden wordt lenen en investeren juist aantrekkelijk gemaakt met een lage hypotheekrente en goedkoop geld lenen voor consumptiegoederen.

Zo drukt de ECB de spaarrente

Het belangrijkste instrument om de spaarrente laag te houden is de beleidsrente. De ECB-depositorente is momenteel -0,4%. Dit betekent dat banken moeten betalen om overtollig kasgeld bij de centrale bank stallen. Dit willen banken zoveel mogelijk voorkomen, dus bieden ze het spaargeld aan op de markt voor kortlopende leningen (de geldmarkt).

Maar ook op de geldmarkt drukt de ECB de rente. Banken kunnen momenteel geld lenen bij de centrale bank voor de periode van 1 week tegen 0% rente. Door dit ruime aanbod van goedkoop geld, levert het spaargeld ook op de geldmarkt niet veel op.

Rentebeleid van de centrale bank in 2019

Inmiddels is de economie dusdanig herstelt dat de Europese Centrale Bank de stimuleringsmaatregelen stapsgewijs gaat afbouwen. Vanaf 2019 stopt de centrale bank met het opkopen van staatsleningen. Dit heeft vooral effect op de rente voor langlopende leningen. We verwachten daarom dat de hypotheekrente vanaf 2019 oploopt.

De volgende stap is het verhogen van de beleidsrentes. De ECB heeft echter aangegeven hiermee te wachten, waarschijnlijk tot na de zomer. De centrale bank wil eerst het effect van de genoemde afbouw afwachten. Daarnaast zijn er nog onzekerheden in de markt waardoor de ECB druk op de rentes wil blijven houden, zoals:

  • Opkomend protectionisme: de handelsoorlog tussen VS en China.
  • Onduidelijkheid over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen.
  • Zorgen over de begroting van de nieuwe italiaanse regering.

Spaarrente verwachting voor 2019

De spaarrente zal dus voorlopig laag blijven. In ieder geval tot na de zomer van 2019. Daarbij zijn verdere renteverlagingen niet uitgesloten. Banken hebben de lage (en zelfs negatieve) geldmarktrente nog niet volledig aan hun particuliere klanten doorberekend. Zolang aan deze uitzonderlijke situatie geen einde komt, zullen banken hun spaarrentes blijven verlagen.

Tips voor een hogere spaarrente

Ondertussen levert je spaargeld nauwelijks nog iets op. Sterker nog, rekening houdend met de vermogensbelasting en de inflatie wordt het spaargeld jaarlijks minder waard. Om dit tegen te gaan, kun je jouw spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente:

Niet sparen, maar wel meer rendement op je vermogen? Bekijk de mogelijkheden van beleggen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Spaarrente t.o. rente op rood staan

Als ik spaargeld bij de ING-bank stal, krijg ik 0,003% rente. Feitelijk nihil dus. Als ik kortdurend geld leen bij de bank in geval van saldotekort, hanteert men ineens geheel andere tarieven: 12,9%. Dat is maar liefst 430 keer zoveel als wat ik krijg. Hoe kan dat?????

Re: Spaarrente t.o. rente op rood staan

Beste heer of mevrouw Van Zelm, bedankt voor uw bericht. Het klopt dat rood staan duur is, zeker in verhouding tot de spaarrente van dit moment. Deze hoge rente moet ontmoedigen dat rood staan wordt gebruikt als makkelijke manier om geld te lenen of als extra bestedingsruimte. Daarvoor kunt u beter een doorlopend krediet gebruiken. Aan de andere kant, door de hoge rente heeft rood staan op dit moment veel weg van een verdienmodel. Het is namelijk nog altijd even duur, terwijl de leenrente de afgelopen jaren is gedaald. Hier schreef ik eerder dit artikel over. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Rente NHG 2019

Hallo,
Wij twijfelen tussen verhuizen of verkopen. Nu kunnen wij in januari een woning kopen voor 290000 dus vallen op dat moment nog onder de NHG .
Zal de rente in januari bij NHG ( nu 2,49 %30 jaar) erg stijgen ? En wat is dan stijgen ? Gaat dit dan per 0,1 of met 0,6 of zelfs nog meer.
Ik snap dat je niet in de toekomst kan kijken, maar neem aan dat hier specialisten op ervaring kunnne antwoorden ...

Re: Rente NHG 2019

Beste Peter, bedankt voor je bericht. Volgend jaar gaat inderdaad de NHG-grens omhoog waardoor het interessant kan zijn om te wachten met oversluiten of kopen. Hoe de rente zich dit jaar verder ontwikkelt leest u in deze renteverwachting. Daarin leest u onder andere dat de verwachten dat de rente licht oploopt, maar dat deze historisch gezien laag blijft. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)