Spaarrente verwachting voor 2020

  Door: Roel 3082 keer gelezen
Spaarrente verwachting voor 2020

Hoe ontwikkelt de spaarrente in 2020? Je leest het in deze verwachting. Daarin ook: de kans op een negatieve spaarrente 2020 én tips voor meer rendement.

Spaarrente in 2020

Dat de spaarrente in 2020 verder daalt, is inmiddels een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Krijgen we ook de eerste negatieve rente op spaargeld? In deze spaarrente verwachting lees je alles over:

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente is voor een belangrijk deel het gevolg van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank houdt de rentes laag om de economie te ondersteunen. Geld sparen wordt dan minder aantrekkelijk en dus gaan we meer uitgeven, zo is de gedachte.

Consumeren en investeren worden juist aantrekkelijk door de lage hypotheekrente en goedkoop geld lenen met een consumptief krediet. Zie ook de hypotheekrente verwachting voor 2020.

Rentebeleid van de Europese Centrale Bank

Het belangrijkste instrument van de ECB om de spaarrente te drukken is de beleidsrente.

  • Het tarief waartegen banken overtollig kasgeld kunnen stallen bij de centrale bank is -0,4%. Dit kost banken dus geld.
  • Tegelijkertijd kunnen banken gratis geld lenen bij de ECB. Dit ruime aanbod van ‘goedkoop geld’ drukt tevens de rente op de geldmarkt.

Banken hebben dus ruim voldoende geld ter beschikking om uit te lenen en dit kost ze weinig tot niets. Voor het aantrekken van spaargeld betalen ze spaarrente en daar bovenop mogelijk de negatieve ECB-rente.

Rente-ontwikkeling vrij opneembare spaarrekening

Het effect van het ECB-beleid op de vrij opneembare spaarrente is duidelijk zichtbaar in onderstaande grafiek.

spaarrente verwachting 2020

(Bron: DNB en NOS)

Banken zoeken de grens op met renteverlagingen

De NOS heeft berekend dat als Rabobank de spaarrente naar 1% zou verhogen, dit de bank 1,2 miljard euro zou kosten. Daarmee zou de winst bijna gehalveerd worden.

Nu hoef je niet direct medelijden te krijgen met grootbanken, maar het tekent wel de spagaat waar ze momenteel in zitten. Banken willen graag hun spaarklanten behouden en dit is ook één van de kerntaken. Ondertussen is de vrij opneembare spaarrekening veelal een verliesgevend product.

Het verlies dat banken maken op het aanhouden van spaargeld, is niet volledig doorberekend aan de particuliere klanten. Dit zal deels te maken hebben met de mogelijkheid dat klanten hun spaargeld massaal opnemen wanneer ze moeten betalen voor de spaarrekening. Dit is een risico voor de bank, maar ook het banksysteem.

Banken gaan dus voorzichtig te werk en verlagen de spaarrente stapje voor stapje. Daarbij houden ze de klanten én elkaar goed in de gaten. Wanneer bijvoorbeeld ING de spaarrente verlaagd, volgen ABN AMRO en Rabobank vrijwel direct. Het resultaat is dezelfde spaarrente bij alle drie de grootbanken.

Spaarrente verwachting voor 2020

De Europese Centrale Bank blijft voorlopig de spaarrentes drukken. Na een ECB-vergadering eerder dit jaar, is bekend gemaakt dat de beleidsrentes zeker tot halverwege 2020 op het huidige lage niveau blijven. Tot die tijd is een verhoging van de spaarrente uitgesloten.

Daarnaast heeft de ECB al een aantal malen gehint op een verdere verlaging van de beleidsrentes. Deze extra ondersteuning voor de economie wordt mogelijk dit jaar al ingezet als de economische groei verder vertraagd. Momenteel zorgen Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China voor onzekerheid op de financiële markten.

Als de centrale bank daadwerkelijk in actie komt, is dit een nieuwe klap voor spaarders. Alle signalen wijzen er dus op dat de spaarrente in 2020 verder daalt.

Krijgen we een negatieve spaarrente in 2020?

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste bank een negatieve rente op spaargeld invoert voor particuliere klanten. Wordt 2020 het jaar van de eerste negatieve spaarrente in Nederland?

Grote zakelijke klanten betalen momenteel voor hun vermogen. Triodos en Van Lanschot zijn de eerste banken die geen rente meer geven op particuliere spaarrekeningen. Deze banken bedienen een heel specifieke doelgroep die, mits goed onderbouwd, een spaarrente van 0% voor lief nemen.

Voor veel spaarders is ‘betalen voor spaargeld’ een stap te ver. Onlangs kreeg ING-topman Ralph Hamers nog veel boze reactie toen hij aangaf een negatieve spaarrente te overwegen. Dit geeft aan hoe beladen dit onderwerp is. Tegelijkertijd laten dit soort ‘proefballonnetjes’ ons wennen aan de uitzonderlijke situatie waar we nu in zitten.

De negatieve spaarrente is vooral een psychologische grens. Zeg nu zelf; of de spaarrente bij ABN AMRO nu 0,02% is of -0,02%, op een spaarbedrag van € 25.000,- is dit het verschil tussen 5 euro krijgen of 5 euro betalen.

mail_outlineTip: Volg de actuele rente via e-mail

Tips voor een hogere spaarrente

Kijk je toe hoe de spaarrente verder daalt of kom je in actie voor meer rendement? Zet je  spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente:

Wie wat meer risico kan en wil nemen met een deel van het spaargeld, kan kiezen voor beleggen of crowdfunding.

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

spaarrente

voor de zekerheid haal ik mijn spaartegoed weg bij de bank. Ik heb zelf een zitbank waarvan de kussen een heleboel papier kunnen bevatten. Ik voorzie een gemene truc van de hele banksector die ons allemaal schade toedoet.

spaarrente

Het wordt tijd de oude sok tevoorschijn te halen. Waarom zouden we de banken spekken, als zij de hypotheek rente niet fors willen laten dalen? In Denemarken zijn er al banken die geen rente vragen bij een hypotheek maar rente betalen! Dus: leeghalen die banken, dan piepen ze wel anders!

Wanneer heeft u voor het laatst de hypotheekrente bekeken?

Volgens mij leeft u al een paar jaar onder een steen. De hypotheekrente is inmiddels ongeveer 1,8%. Best wel laag in mijn ogen.