Klantenbeoordeling 10.0/10

Spaarrente verwachting voor 2020

Hoe ontwikkelt de spaarrente in 2020? Je leest het in deze verwachting. Daarin ook: de kans op een negatieve spaarrente 2020 én tips voor meer rendement.

Spaarrente in 2020

Dat de spaarrente in 2020 is historisch laag. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de renteontwikkeling? Krijgen we dit jaar ook de eerste negatieve rente op spaargeld? In deze spaarrente verwachting lees je alles over:

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente is voor een belangrijk deel het gevolg van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank houdt de rentes laag om de economie te ondersteunen. Geld sparen wordt dan minder aantrekkelijk en dus gaan we meer uitgeven, zo is de gedachte.

Consumeren en investeren worden juist aantrekkelijk door de lage hypotheekrente en goedkoop geld lenen met een consumptief krediet. Zie ook de hypotheekrente verwachting voor 2020.

Rentebeleid van de Europese Centrale Bank

Het belangrijkste instrument van de ECB om de spaarrente te drukken is de beleidsrente.

 • Het tarief waartegen banken overtollig kasgeld kunnen stallen bij de centrale bank is sinds september -0,5%. Dit kost banken dus geld.
 • Tegelijkertijd kunnen banken gratis geld lenen bij de ECB. Dit ruime aanbod van ‘goedkoop geld’ drukt tevens de rente op de geldmarkt.

Banken hebben dus ruim voldoende geld ter beschikking om uit te lenen en dit kost ze weinig tot niets. Voor het aantrekken van spaargeld betalen ze spaarrente en daar bovenop mogelijk de negatieve ECB-rente.

Rente-ontwikkeling vrij opneembare spaarrekening

Het effect van het ECB-beleid op de vrij opneembare spaarrente is duidelijk zichtbaar in onderstaande grafiek.

spaarrente verwachting 2020

(Bron: DNB en NOS)

Banken zoeken de grens op met renteverlagingen

De NOS heeft berekend dat als Rabobank de spaarrente naar 1% zou verhogen, dit de bank 1,2 miljard euro zou kosten. Daarmee zou de winst bijna gehalveerd worden.

Nu hoef je niet direct medelijden te krijgen met grootbanken, maar het tekent wel de spagaat waar ze momenteel in zitten. Banken willen graag hun spaarklanten behouden en dit is ook één van de kerntaken. Ondertussen is de vrij opneembare spaarrekening veelal een verliesgevend product.

Het verlies dat banken maken op het aanhouden van spaargeld, is niet volledig doorberekend aan de particuliere klanten. De kans bestaat klanten hun spaargeld massaal opnemen als ze moeten betalen voor spaargeld. Huizenbezitters zijn een deel van de oplossing. Hoewel de hypotheekrente verder daalt, loopt de marge op de hypotheekrente momenteel op.

Tegelijkertijd verlagen banken de spaarrente stapje voor stapje. Daarbij houden ze de klanten én elkaar goed in de gaten. Wanneer bijvoorbeeld ING de spaarrente verlaagd, volgen ABN AMRO en Rabobank vrijwel direct. Het resultaat is dezelfde spaarrente bij alle drie de grootbanken.

Spaarrente verwachting voor 2020

De Europese Centrale Bank blijft voorlopig de spaarrentes drukken. De ECB heeft eerder aangegeven de beleidsrentes zeker tot halverwege 2020 niet te verhogen. Dit was echter voor de coronacrisis. De centrale bank heeft inmiddels een noodpakket aangekondigd, maar laat de beleidsrentes voorlopig ongemoeid. Van een verhoging is voorlopig geen sprake.

Eind vorig jaar heeft de ECB de heffing op overtollig kasgeld nog eens verhoogd van -0,4% naar -0,5%. Deze maatregel komt echter minder hard aan, omdat banken tegelijkertijd een vrijstelling hebben gekregen voor het bedrag dat ze verplicht als reserve moeten aanhouden. Deze vrijstelling is vanwege het coronavirus vergroot.

Per saldo wordt de heffing die Europese banken betalen voor overtollig spaargeld lager. Dit geeft banken meer lucht, maar het verandert niets aan het feit dat banken momenteel betalen voor jouw spaargeld. We verwachten daarom dat de spaarrente in 2020 licht verder daalt.

Krijgen we een negatieve spaarrente in 2020?

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste bank een negatieve rente op spaargeld invoert voor particuliere klanten. Wordt 2020 het jaar van de eerste negatieve spaarrente in Nederland?

Grote zakelijke klanten betalen momenteel voor hun vermogen. Vorig jaar waren Triodos en Van Lanschot zijn de eerste banken die geen rente meer gaven op particuliere spaarrekeningen. Deze banken bedienen een heel specifieke doelgroep die, mits goed onderbouwd, een spaarrente van 0% voor lief nemen.

Inmiddels kunnen we ook de grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING toevoegen aan de lijst met banken zonder of met een negtieve spaarrente. Het gaat dan om vermogende spaarders.

Voor veel spaarders is ‘betalen voor spaargeld’ een stap te ver. Onlangs kreeg ING-topman Ralph Hamers nog veel boze reactie toen hij aangaf een negatieve spaarrente te overwegen. Dit geeft aan hoe beladen dit onderwerp is. Tegelijkertijd laten dit soort ‘proefballonnetjes’ ons wennen aan de uitzonderlijke situatie waar we nu in zitten.

De negatieve spaarrente is vooral een psychologische grens. Zeg nu zelf; of de spaarrente bij ABN AMRO nu 0,01% is of -0,01%, op een spaarbedrag van 25.000 euro is dit het verschil tussen € 2,50 krijgen of € 2,50 betalen.


mail_outlineTip: Volg de actuele rente via e-mail

Tips voor een hogere spaarrente

Kijk je toe hoe de spaarrente verder daalt of kom je in actie voor meer rendement? Zet je  spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente:

Wie wat meer risico kan en wil nemen met een deel van het spaargeld, kan kiezen voor beleggen of crowdfunding.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaarrente verwachting voor 2020".

 1. Ik persoonlijk verwacht dat het nog tientallen jaren, of zelfs nog langer kan duren voor er weer rente gegeven gaat worden op spaargeld. Dit vanwege meerdere redenen. ten eerste weten de banken dat de mensen nul rente accepteren.

  Ten tweede is er door het Europese opkoop programma door de ECB daar zoveel geld in kas dat de banken vrijwel tot in de eeuwigheid daar kunnen lenen, dus het spaargeld van de gewone spaarder is niet meer nodig.

  Ten derde: Doordat tegenwoordig iedereen die dat wil alles contant loos kan betalen, wordt binnen een paar jaar iedereen die nog wil betalen bet echt geld betalen wantrouwend aangekeken. Geld contant in huis houden werkt ook niet, immers binnen een paar jaar moet een winkel die contant nog accepteert met een vergrootglas worden gezocht.

  De enige manier om nu meer rente krijgen is te gaan gokken, ook wel beleggen genoemd, of een bank zoeken in een buitenland en het beste er van hopen

  Beantwoorden
 2. Het wordt tijd de oude sok tevoorschijn te halen. Waarom zouden we de banken spekken, als zij de hypotheek rente niet fors willen laten dalen? In Denemarken zijn er al banken die geen rente vragen bij een hypotheek maar rente betalen! Dus: leeghalen die banken, dan piepen ze wel anders!

  Beantwoorden
 3. voor de zekerheid haal ik mijn spaartegoed weg bij de bank. Ik heb zelf een zitbank waarvan de kussen een heleboel papier kunnen bevatten. Ik voorzie een gemene truc van de hele banksector die ons allemaal schade toedoet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct