Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaarrente verwachting voor 2021

Wat gaat de spaarrente doen in 2021? Lees meer over de gevolgen van de coronacrisis op de spaarrente ontwikkeling, de kans op betalen om te sparen en tips voor meer rendement.

Update: lees hier de spaarrente verwachting voor 2022.

Sparen in 2021

Door de coronacrisis zijn Nederlanders meer gaan sparen. Vorig jaar is een recordbedrag bijgeschreven op de spaarrekening.

In 2021 zal dit naar verwachting niet anders zijn. Door de maatregelen om het virus te bestrijden kan simpelweg minder geld worden uitgeven. Daarnaast zijn mensen voorzichtiger geworden. Maar levert sparen nog wel iets op?

Lees meer over:

Waarom is de spaarrente laag?

De spaarrente is historisch laag. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrente in Nederland is momenteel: 0,03%. Dit is niet altijd zo geweest. Spaarders die al een tijdje meelopen kunnen zich fors hogere rendementen herinneren.

De lage spaarrente is voor een belangrijk deel het gevolg van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank houdt de rentes laag om de economie te ondersteunen. Als sparen minder aantrekkelijk is jaagt dit de bestedingen aan, zo is de gedachte.

De ECB heeft een aantal beleidsinstrumenten om de spaarrente te drukken:

  • Het tarief waartegen banken overtollig kasgeld kunnen stallen bij de centrale bank is momenteel -0,5%. Dit kost banken dus geld.
  • Tegelijkertijd is lenen van de ECB goedkoop of zelfs gratis. Dit drukt de rentes op de financiële markten.

Historische spaarrente ontwikkeling

Het effect van het ECB-beleid op de spaarrente is duidelijk zichtbaar in onderstaande grafiek:

spaarrente ontwikkeling - historie

(Bron: DNB en NOS)

Gevolgen coronacrisis voor de spaarrente

Mede door de coronacrisis heeft de Europese Centrale Bank besloten om de beleidsrentes voorlopig laag te houden. Ook kwam er een pakket met steunmaatregelen. De centrale bank pompt honderden miljarden extra in de economie om aan de toegenomen vraag naar leningen te voldoen.

Dit werkt door in de rentes. Hypotheken en consumptief geld lenen zijn sinds de coronacrisis goedkoper geworden. Helaas betekent dit ook dat de spaarrente verder daalt.

Verwachting voor de spaarrente in 2021

Het aanhouden van spaargeld is momenteel verliesgevend voor banken. Enige verlichting in deze situatie valt niet te verwachten. De Europese Centrale Bank heeft aangegeven zeker tot na 2021 de rentes laag te houden.

We verwachten dat banken ook in 2021 verder gaan met het stap voor stap verlagen van de spaarrente. De ruimte hiervoor is echter beperkt.

Met een spaarrente van 0,01%, onder andere voor klanten van Rabobank en ING, is de volgende stap een spaarrekening zonder rente. Deze 0% rente is bij veel aanbieders al een feit

De kans op een negatieve spaarrente

Op dit moment betalen zakelijke en vermogende klanten al voor hun spaargeld. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een grote groep particuliere klanten te maken krijgt met een negatieve spaarrente. Bij deze banken betaal je al voor spaargeld.

Wat zou jij doen bij een negatieve spaarrente? Laat het weten in een reactie onder het artikel.

Nieuwe buitenlandse toetreders flexibel sparen

Waar buitenlandse banken eerder al toegetreden waren voor spaardeposito’s via spaarplatform Raisin hebben ze nu ook hun intrede gedaan voor vrij opneembare spaarrekeningen. Net zoals bij de Nederlandse banken zijn hier ook spaarbedragen gegarandeerd tot € 100.000,-, dit via het Europese Deposito Garantiestelsel.


Inmiddels zijn meerdere buitenlandse aanbieders actief met oplopende spaarrentes tot 0,35% op een vrij opneembare spaarrekening.

Tips voor een hogere spaarrente

Kom in actie voor meer rendement en zet je spaargeld (gedeeltelijk) over naar een hogere spaarrente:

Wie wat meer risico kan en wil nemen met een deel van het spaargeld kan kiezen voor beleggen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaarrente verwachting voor 2021".

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct