Klantenbeoordeling 9.7/10

Spaarrente verwachting voor 2022

De inflatie en hypotheekrentes stijgen. Kunnen we dit jaar ook een stijging van de spaarrente verwachten? Lees onze spaarrente verwachting voor 2022.

De marktrentes lopen wereldwijd op. Dit heeft direct effect op de hypotheekrente. De ene na de andere geldverstrekker voert momenteel een renteverhoging door.

Tegelijkertijd wordt met spanning gekeken naar de spaarbanken. Kunnen we in 2022 een stijging van de spaarrente verwachten? Update: lees hier de spaarrente verwachting voor 2023.

In deze spaarrente verwachting lees je meer over:

Waarom is de spaarrente laag?

Voordat we onze verwachting geven, vertellen we graag wat meer achtergrondinformatie over de lage spaarrente van dit moment. Je spaargeld bij een bank ligt niet opgeslagen in een kluis tot je het opneemt. In plaats daarvan wordt overtollig kasgeld gestald bij de Europese Centrale Bank (ECB) of weggezet op de geldmarkt (vraag en aanbod van kortlopende leningen).

Sinds de economische crisis van 2008 hield de ECB de rentes laag om de economie te stimuleren. Sparen werd hierdoor minder interessant en geld lenen juist aantrekkelijk. Dit moest de bestedingen in de Eurozone aanjagen.

De ECB heeft een aantal beleidsinstrumenten om de rentes te drukken:

  • Het tarief waartegen banken overtollig kasgeld kunnen stallen bij de centrale bank was lange tijd negatief (-0,5%). Dit kost banken geld.
  • Tegelijkertijd konden banken goedkoop of zelfs gratis lenen bij de ECB.

Historische spaarrente ontwikkeling

Het effect is duidelijk zichtbaar in onderstaande historische spaarrente ontwikkeling.

Bron: DNB en NOS

Negatieve spaarrente in Nederland

Inmiddels is een spaarrekening met 0% heel normaal. Banken zijn lang terughoudend geweest om het verlies dat ze maken op spaargeld door te berekenen aan de klant. In het kader van klantbehoud is een negatieve spaarrente zo lang mogelijk uitgesteld. Uiteindelijk hebben banken zijn banken in Nederland alsnog een negatieve spaarrente gaan rekenen, waaronder ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS.

Daar komt nu verandering in. Onder invloed van de hoge inflatie heeft de ECB dit beleid gewijzigd. Daarover hieronder meer.

Spaarrente verwachting voor 2022

We begonnen deze verwachting met de oplopende marktrente. Dit is in belangrijke mate het gevolg van de gestegen inflatie. Goederen en diensten worden duurder, wat betekent dat je minder kunt kopen voor je euro’s. Dit dwingt centrale banken om te reageren. Doorgaan met de huidige stimuleringsmaatregelen wakkert de inflatie namelijk verder aan.

De ECB is daarom eerder dit jaar gestopt met het schuldenopkoop-programma. Deze staats- en bedrijfsobligaties worden verhandeld op de kapitaalmarkt (vraag en aanbod van langlopende leningen). Dit heeft tot gevolg dat de hypotheekrente momenteel stijgt. Ook de rente voor deposito sparen loopt momenteel op.

Lees waarom de spaarrente niet automatisch stijgt met de hypotheekrente.

Kunnen we in 2022 een stijging van de spaarrente verwachten?

De spaarrente van direct opvraagbare rekeningen trekt zich minder aan van bovengenoemde marktrente, maar wordt vooral bepaald door de beleidsrentes die centrale banken voeren. In juli heeft de ECB de depositorente voor het eerst in 11 jaar verhoogd van -0,5 naar 0%.


Banken hoeven dus niet meer te betalen voor je spaargeld. Dit is voor een aantal grote spaarbanken reden om versneld de hun negatieve rente voor particuliere spaarders te schrappen.

In september volgt een nieuwe rentestap naar 0,75%. De kans dat de spaarrente in 2022 dan eindelijk stijgt wordt hierdoor groter. Vooralsnog blijft de rente voor een vrij opneembare spaarrekening nog akelig dicht bij 0%.

Tips voor een hogere spaarrente

Dit kun je in de tussentijd doen voor meer rendement op je spaargeld:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct