Spaarrente verwachting voor 2022

De inflatie en hypotheekrentes stijgen. Kunnen we dit jaar ook een stijging van de spaarrente verwachten? Lees onze spaarrente verwachting voor 2022.

De marktrentes lopen wereldwijd op. Dit heeft direct effect op de hypotheekrente. De ene na de andere geldverstrekker voert momenteel een renteverhoging door. Veel huizenbezitters nemen het zekere voor het onzekere en sluiten nog snel de hypotheek over. 

Tegelijkertijd wordt met spanning gekeken naar de spaarbanken. Kunnen we in 2022 een stijging van de spaarrente verwachten?

In deze spaarrente verwachting lees je meer over:

Waarom is de spaarrente laag?

Voordat we onze verwachting geven, vertellen we graag wat meer achtergrondinformatie over de lage spaarrente van dit moment. Je spaargeld bij een bank ligt niet opgeslagen in een kluis tot je het opneemt. In plaats daarvan wordt overtollig kasgeld gestald bij de Europese Centrale Bank (ECB) of weggezet op de geldmarkt (vraag en aanbod van kortlopende leningen).

Sinds de economische crisis van 2008 houdt de ECB de rentes laag om de economie te stimuleren. Sparen wordt hierdoor minder interessant en geld lenen juist aantrekkelijk. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen.

De ECB heeft een aantal beleidsinstrumenten om de rentes te drukken:

  • Het tarief waartegen banken overtollig kasgeld kunnen stallen bij de centrale bank is momenteel -0,5%. Dit kost banken dus geld.
  • Tegelijkertijd kunnen banken goedkoop of zelfs gratis lenen bij de ECB.

Deze maatregelen drukken de rente op de geldmarkt en daarmee de spaarrente. Het gevolg is dat zowel spaargeld stallen bij de ECB als het wegzetten op de geldmarkt banken momenteel geld kost.

Historische spaarrente ontwikkeling

Het effect is duidelijk zichtbaar in onderstaande historische spaarrente ontwikkeling.

Bron: DNB en NOS

Negatieve spaarrente in Nederland

Banken zijn lang terughoudend geweest om het verlies dat ze maken op spaargeld door te berekenen aan de klant. In het kader van klantbehoud is een negatieve spaarrente zo lang mogelijk uitgesteld. Van afstel is het echter niet gekomen

Inmiddels is een spaarrekening met 0% heel normaal. En wie een spaartegoed heeft van meer dan 100.000 euro betaald bij veel banken zelfs een negatieve rente, waaronder klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS. Bekijk welke banken in Nederland een negatieve spaarrente rekenen.

Spaarrente verwachting voor 2022

We begonnen deze verwachting met de oplopende marktrente. Dit is in belangrijke mate het gevolg van de gestegen inflatie. Goederen en diensten worden duurder, wat betekent dat je minder kunt kopen voor je euro’s.

Dit dwingt centrale banken om te reageren. Doorgaan met de huidige stimuleringsmaatregelen wakkert de inflatie namelijk verder aan. Onlangs heeft de Europese Centrale Bank daarom besloten te stoppen met de coronasteun. 

Per saldo gaat de centrale bank vanaf maart 2022 minder staats- en bedrijfsobligaties opkopen. Deze schuldtitel worden verhandeld op de kapitaalmarkt (vraag en aanbod van langlopende leningen). Dit heeft tot gevolg dat de hypotheekrente momenteel stijgt. Daarnaast is dit goed nieuws voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen.

Kunnen we in 2022 een stijging van de spaarrente verwachten?

De spaarrente trekt zich minder aan van bovengenoemde marktrente, maar wordt vooral bepaald door de beleidsrentes die centrale banken voeren. De ECB heeft meerdere keren aangeven deze officiële kortetermijnrente voorlopig niet te verhogen.


Door de oplopende inflatie groeit de druk op de ECB om dit jaar nog een rentestap te nemen. Volgens Klaas Knot zal op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2022 zijn. De president van De Nederlandse Bank (DNB) en tevens één van de beleidsmakers bij de ECB, verwacht dat eerst wordt gekozen om het opkoopprogramma verder af te bouwen. 

Een hogere spaarrente in 2022 laat naar verwachting nog even op zich wachten. Ondertussen is spaargeld nog altijd verlieslatend voor banken. De kans dat de spaarrente verder daalt blijft aanwezig.  

Tips voor een hogere spaarrente

Dit kun je in de tussentijd doen voor meer rendement op je spaargeld:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct