Klantenbeoordeling 9.0/10

Spaarrente verwachting voor 2023

Wat doet de spaarrente in 2023? We geven onze spaarrente verwachting en vertellen hoe jij meer rendement op je spaargeld kunt krijgen.

Vorig jaar beleefden we de ommekeer voor de spaarrente. Na jaren van dalende rentes, met als dieptepunt zelfs een negatieve spaarrente, krijgen we weer rente op de spaarrekening. Gaat sparen dit jaar weer echt lonen? Voordat we onze verwachting geven, is het goed om iets meer te weten over de achtergrond van de spaarrente.

Lees meer over:

Wat bepaalt de spaarrente verwachting?

Je spaargeld ligt niet opgeslagen in een kluis bij de bank. In plaats daarvan wordt overtollig kasgeld gestald bij de Europese Centrale Bank (ECB), of weggezet op de geldmarkt (vraag en aanbod van kortlopende leningen).

De spaarrente verwachting wordt grotendeels bepaald door de vergoeding die banken krijgen van de ECB en op de geldmarkt.

Waarom was de spaarrente laag?

De afgelopen jaren heeft de ECB de beleidsrentes bewust laag gehouden om de economie te stimuleren. Sparen werd hierdoor minder interessant en geld lenen en uitgeven juist aantrekkelijk. Dit moest de bestedingen in de Eurozone aanjagen.

Op een gegeven moment moesten banken zelfs betalen voor spaargeld, wat resulteerde in een negatieve spaarrente. Maar ook de hypotheekrente was lang extreem laag.

Waarom stijgt de spaarrente weer?

Het zal niemand ontgaan zijn dat de inflatie in korte tijd sterk is gestegen. Door inhaalvraag na de coronacrisis en hoge prijzen voor grondstoffen en energie, is het dagelijkse leven flink duurder geworden.

Ook nu grijpt de centrale bank in, maar dan door de beleidsrentes te verhogen. Vorig jaar in totaal vier keer. De ECB-depositorente, een belangrijke graadmeter voor de spaarrente verwachting, staat sinds december weer op 2%. Dit moet de economie in de Eurozone afremmen.

Waar staat de spaarrente nu?

Deze renteverhogingen door de ECB maakt in één klap een einde aan de negatieve spaarrente. Het brengt ons bij de situatie van dit moment, namelijk dat we weer spaarrente ontvangen. Al is dat bij de meeste spaarrekeningen nog niet veel.

Recent heeft Rabobank de spaarrente verhoogd van 0,25% naar 0,50%. In maart volgt ABN AMRO met dezelfde verhoging. Voor een hogere spaarrente moet je niet bij de grote banken zijn. Waar dan wel? Dat lees je hieronder.

Wat is de spaarrente verwachting voor 2023?

Het rentebeleid van de ECB lijkt effect te hebben. De inflatie is inmiddels over de piek heen. In december de centrale bank voor het laatst de beleidsrente verhoogd, maar minder dan voorgaande keren.

De inflatie is echter nog niet op het door de centrale bank gewenste niveau van 2%. Ook in 2023 verhoogt de ECB naar verwachting nog een aantal keren de beleidsrente. Te beginnen in februari en maart. Beide keren met 0,5%.

In 2023 vlakt de inflatie naar verwachting verder af. Daarnaast is het de verwachting dat de Eurozone in een recessie terecht komt. Hierdoor wordt het minder noodzakelijk om de economie af te remmen. De ECB zal dan een tijdje de beleidsrente onveranderd laten.

We verwachten daarom dat de spaarrente in de eerste maanden van 2023 verder stijgt. Daarna zullen de spaarrentes een tijdje op hetzelfde niveau blijven.

Benieuwd wat de hypotheekrente gaat doen. Lees hier de hypotheekrenteverwachting voor 2023.


Hoe profiteer je optimaal van de spaarrente stijging

Voor een hogere rente op een vrij opneembare spaarrekeningen kun je in Nederland terecht bij:

Wie over de landsgrenzen heen kijkt kan een nog hogere spaarrente krijgen, met name bij deposito sparen. Een spaarrekening binnen de EU afsluiten is eenvoudig via een spaarplatform als Raisin. De website is in het Nederlands en door het Europese Depositogarantiestelsel is je spaargeld tot 100.000 euro garandeert.

Dit zijn de hoogste spaarrentes op dit moment via ons verkrijgbaar:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct