Klantenbeoordeling 10.0/10

Spaarrente verwachting voor 2024

Stijgt de spaarrente in 2024 verder? Ontdek het in deze spaarrente verwachting. Verder delen we waardevolle tips om meer uit je spaargeld te halen.

Wat bepaalt de spaarrente verwachting

Je spaargeld ligt niet opgeslagen in een kluis bij de bank. In plaats daarvan wordt overtollig kasgeld gestald bij de de Europese Centrale Bank, of weggezet op de geldmarkt (vraag en aanbod van kortlopende leningen).

De vooruitzichten voor de spaarrente zijn sterk afhankelijk van de vergoedingen die banken ontvangen van de ECB en op de geldmarkt. Een goede graadmeter voor de spaarrente in Nederland is de depositorente van de ECB.

Dit jaar heeft de ECB voornamelijk gefocust op renteverhogingen als een maatregel tegen de stijgende inflatie. Door lenen minder aantrekkelijk te maken en sparen juist aantrekkelijker te laten zijn, wordt beoogd de economie te laten afkoelen.

Sinds juli 2022 heeft de centrale bank de depositorente geleidelijk verhoogd van 0% naar 4%. De effecten van deze stappen op de spaarrente worden hieronder uitgelicht.

Wat zijn de hoogste spaarrentes van dit moment?

In reactie op deze rentestijging hebben Nederlandse banken dit jaar herhaaldelijk de spaarrentes verhoogd.

  • Op dit moment biedt Bunq de hoogste spaarrente in Nederland aan, namelijk 2,46%. Enkel verkrijgbaar via de Bunq app.
  • Ter vergelijking: de spaarrente bij de grootbanken, waar nog steeds de meeste Nederlanders sparen, ligt momenteel tussen 1,5% en 1,7%.

Hogere spaarrente in het buitenland

We hebben dit jaar ook een groeiende interesse gezien in Europese spaarrekeningen, die gemakkelijk online te openen en te beheren zijn via platforms zoals Raisin. Dit geeft toegang tot de hoogste rentes voor flexibel in Europa:

Of zet een deel van je spaargeld tijdelijk vast in een deposito voor een hogere spaarrente, tot wel 4,45%.

Is sparen in het buitenland riskant? Alle spaarrekeningen binnen de EU vallen onder het Europees depositogarantiestelsel, wat betekent dat je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder gedekt is.

*De landen van deze spaarrekeningen heffen geen bronbelasting, wat betekent dat je geen extra stappen hoeft te ondernemen om dit terug te krijgen.

Wat doet de spaarrente in 2024?

Kunnen we een verdere stijging van de spaarrente verwachten?

De verwachting voor de spaarrente hangt nauw samen met het rentebeleid van de ECB. In de recentste beleidsvergadering is besloten om de rente voor het eerst sinds de zomer van 2022 ongewijzigd te laten.


De ECB is van mening dat de beleidsrente al voldoende is verhoogd om het inflatiedoel van 2% op de middellange termijn te bereiken. Ook heeft ECB-President Lagarde aangegeven dat de economie in de Eurozone naar verwachting nog enige tijd zwak zal blijven.

Daarom wordt verwacht dat de ECB de komende maanden de depositorente op het huidige niveau zal handhaven. Hierdoor zal naar verwachting de spaarrente stabiliseren, maar een lichte stijging blijft mogelijk door de concurrentie tussen verschillende banken.

Lees ook de hypotheekrente verwachting voor 2024.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct