Klantenbeoordeling 9.7/10

Sparen in het buitenland: doen of niet doen?

Je ziet een interessante spaarrente, maar deze is van een buitenlandse bank. Waar moet je op letten en wat zijn de risico’s van sparen in het buitenland?

Meer buitenlandse banken met hogere spaarrente

Recent hebben we een aantal nieuwe banken toegevoegd aan het overzicht voor de deposito-rente. Een unieke mogelijkheid om het rendement op je spaargeld te verhogen, maar zou jij gaan sparen in buitenland?

Meer buitenlandse banken betreden de Nederlandse markt. Niet alleen voor hypotheken, maar ook voor sparen. Een voorbeeld hiervan is BigBank uit Estland. Daarnaast zijn er ook een aantal bemiddelaars die buitenlandse spaarrekeningen aanbieden, zoals Raisin.

Allemaal hebben ze een mooie een mooie Nederlandstalige website met een eenvoudig overstapformulier. Sparen in het buitenland is hierdoor makkelijk geworden.

Sparen met een hogere rente?Bekijk het Buitenlandse spaaraanbod >

Sparen in het buitenland: hier moet je op letten

Nederlanders zijn soms huiverig voor sparen in het buitenland. Met het Icesave-debacle in het achterhoofd, is de grootste vrees het spaargeld kwijt te raken bij een faillissement. Ook speelt onzekerheid over de bereikbaarheid bij vragen en problemen een rol. Waar moet je op letten bij sparen in het buitenland?

1. Veilig sparen in het buitenland

Europese regelgeving bepaalt dat in binnen alle lidstaten van de Europese Unie hetzelfde depositogarantiestelsel geldt. Net als in Nederland, is je spaargeld binnen de Eurozone gegarandeerd tot € 100.000,- (per rekeninghouder, per bank), of een equivalent daarvan in de lokale valuta. Dat laatste zorgt voor een valutarisico door koersschommelingen.

De lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor voldoende financiële middelen om bij inwerkingtreding van het garantiestelsel, het spaargeld binnen 7 tot 20 werkdagen te terug te storten. De zekerheid die het depositogarantiestelsel biedt is dus mede afhankelijk van de draagkracht van de bankensector en overheid van de lidstaat.

Buiten de Europese Unie kan een ander of geen depositogarantiestelsel gelden. Het is dus sterk aan te raden dit eerste te controleren.

Ook is het aan te raden om na te gaan wanneer de rente wordt uitgekeerd. Kies je er bijvoorbeeld voor om je spaargeld 3 jaar vast te zetten, dan kan het zijn dat je de rente pas op het einde van de looptijd ontvangt. Mocht de bank ondertussen omvallen, dan heb je wel recht op je spaargeld (volgens het depositogarantiestelsel), maar niet op de opgebouwde spaarrente.


2. Let op extra kosten en voorwaarden

Let bij sparen in het buitenland goed op eventuele extra kosten (bijvoorbeeld voor transacties in vreemde valuta) of aanvullende voorwaarden (bijvoorbeeld een boete bij voortijdige beëindiging van de spaarrekening).

3. De geboden dienstverlening

Neem ook de tijd om de geboden dienstverlening te onderzoeken. Kun je de bank makkelijk bereiken in je eigen taal. Een kantoor in Nederland en een Nederlandstalige website en klantenservice zijn hiervan voorbeelden. Een bezoek aan de website en een telefoontje naar de Nederlandse vestiging kunnen je hierover  meer duidelijkheid bieden.

4. Belasting over spaargeld in het buitenland

Door Europese afspraken wordt je spaarrente in andere EU-landen automatisch aan de Nederlandse Belastingdienst doorgegeven.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Praat mee over "Sparen in het buitenland: doen of niet doen?".

  1. Dag Roel,
    Mijn oog viel op een deposito bij de Italiaanse Banca Progetto van 4% bij een looptijd van 1 jaar. Ergens kwam ik tegen dat .de rating van deze bank “slechts” BBB is. Voelt wat minder dan ondanks depositogarantiestelsel. Is dat terecht?

    Een gevoelsmatig wellicht betere keus is dan de Zweedse bank Nordax met 3,85%. Weet de rating van deze bank niet.

    VRAAG : wat vind u qua te maken keuze.? Bvd voor reactie/advies.

    Beantwoorden
    • Beste Jan, bedankt voor uw bericht. NIBC is inderdaad een Nederlandse bank. Mogelijk heb ik dit verwisseld met ICBC. Ik pas het aan in het bericht. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct