Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Sparen in het buitenland: doen of niet doen?

  Door: Roel 7363 keer gelezen
Sparen in het buitenland

Je ziet een interessante spaarrente, maar deze is van een buitenlandse bank. Waar moet je op letten en wat zijn de risico’s van sparen in het buitenland?

Meer buitenlandse banken met hogere spaarrente

Recent hebben we een aantal nieuwe banken toegevoegd aan het overzicht voor de deposito-rente. Een unieke mogelijkheid om het rendement op je spaargeld te verhogen, maar zou jij gaan sparen in buitenland?

Meer buitenlandse banken betreden de Nederlandse markt. Niet alleen voor hypotheken, maar ook voor sparen. Enkele voorbeelden zijn BigBank, Argenta en ICBC. Daarnaast zijn er ook een aantal bemiddelaars die buitenlandse spaarrekeningen aanbieden, zoals Raisin, Savedo en BinckBank.

Allemaal hebben ze een mooie een mooie Nederlandstalige website met een eenvoudig overstapformulier. Sparen in het buitenland is hierdoor makkelijk geworden.

Sparen met een hogere rente?Bekijk het Buitenlandse spaaraanbod >>>

Sparen in het buitenland: hier moet je op letten

Veel Nederlanders zijn huiverig voor sparen in het buitenland. Met het Icesave-debacle nog vers in het achterhoofd, is de grootste vrees het spaargeld kwijt te raken bij een faillissement. Ook speelt onzekerheid over de bereikbaarheid bij vragen en problemen een rol. Waar moet je op letten bij sparen in het buitenland?

Veilig sparen in het buitenland

Europese regelgeving bepaalt dat in binnen alle lidstaten van de Europese Unie hetzelfde depositogarantiestelsel geldt. Net als in Nederland, is je spaargeld binnen de Eurozone gegarandeerd tot € 100.000,- (per rekeninghouder, per bank), of een equivalent daarvan in de lokale valuta. Dat laatste zorgt voor een valutarisico door koersschommelingen.

De lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor voldoende financiële middelen om bij inwerkingtreding van het garantiestelsel, het spaargeld binnen 7 tot 20 werkdagen te terug te storten. De zekerheid die het depositogarantiestelsel biedt is dus mede afhankelijk van de draagkracht van de bankensector en overheid van de lidstaat.

Buiten de Europese Unie kan een ander of geen depositogarantiestelsel gelden. Het is dus sterk aan te raden dit eerste te controleren.

Ook is het aan te raden om na te gaan wanneer de rente wordt uitgekeerd. Kies je er  bijvoorbeeld voor om je spaargeld 5 jaar vast te zetten, dan kan het zijn dat je de rente pas op het einde van de looptijd ontvangt. Mocht de bank ondertussen omvallen, dan heb je wel recht op je spaargeld (volgens het depositogarantiestelsel), maar niet op de opgebouwde spaarrente.

Let op extra kosten en voorwaarden

Let bij sparen in het buitenland goed op eventuele extra kosten (bijvoorbeeld voor transacties in vreemde valuta) of aanvullende voorwaarden (bijvoorbeeld een boete bij voortijdige beëindiging van de spaarrekening).

De geboden dienstverlening

Neem ook de tijd om de geboden dienstverlening te onderzoeken. Kun je de bank makkelijk bereiken in je eigen taal. Een kantoor in Nederland en een Nederlandstalige website en klantenservice zijn hiervan voorbeelden. Een bezoek aan de website en een telefoontje naar de Nederlandse vestiging kunnen je hierover  meer duidelijkheid bieden.

Belasting over spaargeld in het buitenland

Niet alleen een hogere spaarrente, maar ook de Belastingdienst ontwijken was in het verleden een reden om te gaan sparen in het buitenland. Dit is sinds 2005 een stuk lastiger geworden. Door Europese afspraken wordt je spaarrente in andere EU-landen automatisch aan de Nederlandse Belastingdienst doorgegeven.

Daarnaast werken overheden intensiever samen om ‘onbekend vermogen’ in beeld te krijgen. Ook is de boete voor ‘zwartsparen’ vanaf 1 juli 2016 verdubbeld.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

buitenlandsebank

is NIBC een buitenlandse bank?

valt toch o der Nederlands garatiesyelsel

Re: buitenlandse bank

Beste Jan, bedankt voor uw bericht. NIBC is inderdaad een Nederlandse bank. Mogelijk heb ik dit verwisseld met ICBC. Ik pas het aan in het bericht. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)