Klantenbeoordeling 9.7/10

Sparen in het buitenland: hoge spaarrente, maar minder flexibel

Het aanbod Europese spaardeposito’s neemt toe. De hogere spaarrente waarmee buitenlandse banken de Nederlandse spaarders aantrekt, heeft een keerzijde.

Meer Nederlanders sparen in het buitenland

Het aanbod Europese spaardeposito’s is de afgelopen jaren gegroeid. Met een hogere spaarrente proberen buitenlandse banken de Nederlandse spaarders te trekken. Via spaarplatforms kunnen zij eenvoudig een spaardeposito openen over de grens, volledig online en in het Nederlands.

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >

Hogere spaarrente over de grens

Sparen in het buitenland is dus aantrekkelijk en makkelijk geworden. Dit spreekt de Nederlandse spaarder aan. Zij hebben hun spaarrente de afgelopen jaren zien kelderen naar een historisch laag punt en de verwachting is dat deze nog wel even laag blijft

Door de lage spaarrente en het ruime aanbod, groeit het spaargeld op lange termijn deposito’s momenteel harder dan op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen. Respectievelijk met 11,5% tegenover 6,7%, aldus onafhankelijk marktonderzoeker MoneyView

Wanneer kies je voor deposito-sparen?

Wie een depositorekening opent moet er rekening mee houden dat je de inleg niet direct kunt opnemen. In ruil voor een hogere spaarrente, staat je spaargeld namelijk voor een bepaalde tijd vast in het deposito.

Depositosparen doe je daarom met spaargeld dat je niet direct nodig hebt. En door de looptijd af te stemmen op het spaardoel, kun je tijdig weer over je spaargeld beschikken. Plus een mooie rente!

Buitenlandse spaarbanken minder flexibel

Bij onvoorziene impactvolle gebeurtenissen kan het nodig zijn om toch je spaargeld op te nemen. Daarbij moet je denken aan overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of schuldsanering. Bij de meeste banken kun je op zo’n moment het spaardeposito tussentijds beëindigen. Bij overlijden geldt dat voor alle banken.


Bij Nederlandse banken is daarbij het vroegtijdig beëindigen van een deposito bij onvoorziene impactvolle gebeurtenissen steeds vaker kosteloos. Zij geven gehoor aan de oproep van de Autoriteit Financiële Markten om op zo’n moment geen ‘onnodig hoge drempels’ op te werpen.

Toch rekenen de meeste banken nog altijd kosten als je een deposito vroegtijdig beëindigd, zelfs bij onvoorziene impactvolle gebeurtenissen. Buitenlandse banken zijn hierin het minst flexibel. Uit onderzoek van Moneview blijkt dat het voor 10 van de 12 deposito’s niet mogelijk is om deze kosteloos te beëindigen.

Zelfs bij overlijden krijg je wel je inleg terug, maar verlies je de opgebouwde rente. De hogere spaarrente heeft dus een keerzijde. Het is dan ook aan te raden om eerst de voorwaarden te lezen voordat je een deposito opent.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct