Klantenbeoordeling 9.1/10

Sparen in het buitenland interessant?

Je hebt het vast wel gemerkt, de spaarrente is wat gestegen en stijgt ook vanaf volgende maand weer een stukje meer. Toch is het nog steeds niet heel veel. Het alternatief, sparen over de grens, is wellicht een stuk interessanter. Wij vertellen je graag waarom dit interessant en waar je dan op moet letten. 

De Nederlandse spaarrente en de alternatieven 

Vanaf 1 maart 2023 worden de rentes van de Rabobank en ABN AMRO verhoogd van 0,25% naar 0,50%. Bij ING geldt een rente van 0,50% op de eerste 10.000 euro, daarna geldt een rente van 0,40% tot 1.000.000. 

Verder is opmerkelijk dat er in Nederland 1 uitschieter is wat betreft de rente op spaarrekeningen. Dat is Bunq Easy Savings met een rente van 1,56%. De Bunq Easy Savings is een gratis pakket van Bunq, maar er zit wel een klein addertje onder het gras bij deze hoge rente. Deze rente geldt namelijk alleen voor de eerste 100.000 euro aan spaargeld. Op alles daarboven krijg je dus geen rente. 

Lees ook de spaarrenteverwachting voor 2023.

Ondanks dat de rente van 0,50% al een flinke stijging is in vergelijking met de rente van 0,05% in 2022 is het nog steeds niet ontzettend veel. Omdat de rente in Nederland zo laag ligt zijn mensen wellicht sneller geneigd over te stappen naar een andere optie. Drie goede alternatieven voor sparen zijn aflossen op de hypotheek, beleggen of sparen in het buitenland. 

Aflossen op de hypotheek zorgt ervoor dat je maandlasten lager worden, maar het spaargeld zit daarna vast in stenen. Met beleggen kun je een hoger rendement halen, maar dit is nooit zeker. Met sparen in het buitenland ben je verzekerd van een hoog rendement en kun je direct of na de afgesproken periode weer over het spaargeld beschikken. Dit maakt deze laatste optie wellicht wel het meest aantrekkelijk. 

Een spaarrekening in het buitenland, wat is slim? 

Wanneer je overweegt je spaargeld bij een buitenlandse bank te stallen is het slim hier goed onderzoek naar te doen. Er kunnen namelijk enkele risico’s verbonden zitten.

Het openen van een rekening bij een buitenlandse bank via internet is niet zo heel handig. Vele buitenlandse banken zijn niet gericht op bezoekers buiten hun eigen land. Dit zorgt ervoor dat de website vaak alleen in eigen taal is gemaakt. Hierdoor kan er misvatting ontstaan over de informatie die er gegeven wordt, dat wil je natuurlijk niet.

Een goed alternatief is (online) een rekening openen bij een buitenlandse bank die actief is in Nederland en dus ook een Nederlandse website heeft. Voorbeelden hiervan zijn BigBank uit Estland en OpenBank uit Spanje. Deze buitenlandse banken bieden via hun Nederlandse site vele hogere rentes aan dan normale Nederlandse banken, zoals de ING, Rabobank of ABN Amro.

Een ander alternatief is je aansluiten bij een spaarbemiddelaar zoals Raisin. Dit is een platform uit Duitsland. Hier kun je gratis een rekening openen. Je maakt geld over naar deze rekening en vervolgens gaat dit geld naar de door jouw gekozen spaarrekening bij een Europese bank.

Let op! De rentepercentages en voorwaarden verschillen per bank. 

Wat is de spaarrente in het buitenland op dit moment? 

Op onze website maken wij verschillende vergelijken tussen de spaarrentes van banken in binnen- en buitenland. Uit onze vergelijking valt op dat de hoogste spaarrente op dit moment 2,00% is bij de financiële instelling Trade Republic. Goed om te weten is dat dit geen bank is maar een beleggingsinstelling. Trade Republic is officieel Duits, maar voor het stallen van jouw geld werken zij samen met Citibank (dit is een grote wereldwijde bank uit Amerika) in Ierland.

Andere interessante rentes bij buitenlandse banken zijn:

Naast het openen van een normale spaarrekening is het ook mogelijk te kiezen voor deposito sparen in het buitenland. Dit houdt in dat er vast bedrag tegen een vast rentepercentage voor een bepaalde looptijd wordt vastgesteld. Het rentepercentage bij deposito sparen ligt, ook in het buitenland, een stuk hoger dan die van de spaarrekeningen. De rente wordt 1 keer per jaar uitgekeerd en tussentijds geld opnemen is niet mogelijk.

Dit zijn de hoogste rentes voor depositosparen van dit moment:

Overige aandachtspunten voor sparen in het buitenland

Belasting bij buitenlandse banken

Het openen van een spaarrekening in het buitenland is geen reden om belasting te omzeilen. De buitenlandse banken geven namelijk, net zoals de Nederlandse banken, gegevens door aan de belastingdienst. Niet mogelijk dus om maar te gaan sparen in het buitenland om zo geen belasting te hoeven betalen.


Eu-garantie

Een goede reden waarom mensen twijfelen te gaan sparen in het buitenland is het debacle van Iceland in 2008. Mede hierdoor is er nu in ieder EU-land een depositogarantiestelsel. Dit garantiestelsel garandeert 100.000 euro per rekeninghouder per bank. 

Let wel op: Voor de EU-landen zonder euro geldt dat bij het omvallen van de bank een betaling van 100.000 euro in desbetreffende valuta wordt gedaan. Hierbij heb je dus te maken met de wisselkoers.

Dit artikel is geschreven door Sanne Luchtenburg

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Praat mee over "Sparen in het buitenland interessant?".

 1. Arie H
  De LLoyds Bank is ook een interessante bank. Geven op dit moment 1,25% rente. Valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Heeft een kantoor in Amsterdam en een Nederlands talige website. Heb hier goede en betrouwbare ervaring mee.

  Beantwoorden
 2. Is natuurlijk het belachelijkste wat ooit is ingesteld. BANKEN…!
  Ik ontvang geld van een ander omdat daar een prestatie tegenover heeft gestaan bv ; werk ,levering e.tc en ben VERPLICHT omdat via een bank te ontvangen terwijl daar door de bank kosten voor in rekening worden gebracht en ik al kosten betaal omdat ik een rekening heb MOETEN openen. Steeds meer banken verdwijnen uit het straatbeeld waardoor ik zo’n 20 km heen en terug moet rijden als ik geld bestel of moet komen afhalen als het binnen is .
  Grote bedragen die ik moet bestellen moeten van buiten mijn eigen bank komen met een geldwagen en kost maar even € 60.- terwijl ik een aantal maanden geleden zelfs strafrente moest betalen omdat ik teveel op die bank heb staan.

  Als ik mijn geld UITLEEN gebeurt dat op vrijwillige basis en leg IK vast tegen welke rente ik dat wil doen en voor welke periode en voorwaarden.

  Bij CROWDFUNDING help ik jonge (meestal) ondernemers met het starten van een bedrijfje en ontvang daarvoor 3 6 9 of zelfs 12 % afhankelijk van de geanalyseerde riscofactoren.
  Een winkeltje zoals een bank beginnen met een door de staat vastgesteld klantenbestand die verplicht wordt al hun geld over de bank te laten lopen en dus dubbel want het is ontvangen en betalen wil iedereen wel.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct