Je hebt het vast wel gemerkt, de spaarrente zit in de lift. Toch is het nog steeds niet heel veel. Het alternatief, sparen over de grens, is wellicht een stuk interessanter. Wij vertellen je graag waarom dit interessant en waar je dan op moet letten.
De Nederlandse spaarrente en de alternatieven
Vanaf 1 juni 2023 worden de rentes van de Rabobank, ING en ABN AMRO verhoogd van 0,75% naar 1%. Ondanks dat dit al een flinke stijging is in vergelijking met de rente van 0,05% in 2022 is het nog steeds niet ontzettend veel. Omdat de rente in Nederland zo laag ligt zijn mensen wellicht sneller geneigd over te stappen naar een andere optie. Drie goede alternatieven voor sparen zijn aflossen op de hypotheek, beleggen of sparen in het buitenland.
Aflossen op de hypotheek zorgt ervoor dat je maandlasten lager worden, maar het spaargeld zit daarna vast in stenen. Met beleggen kun je een hoger rendement halen, maar dit is nooit zeker. Met sparen in het buitenland ben je verzekerd van een hoog rendement en kun je direct of na de afgesproken periode weer over het spaargeld beschikken. Dit maakt deze laatste optie wellicht wel het meest aantrekkelijk.
Tip: De hoogste spaarrente in Nederland is momenteel 2,01% en wordt aangeboden door Bunq. Daar kun je dus nog wel terecht voor een hoger rendement. Je spaart dan wel via een app.
Een spaarrekening in het buitenland, wat is slim?
Wanneer je overweegt je spaargeld bij een buitenlandse bank te stallen is het slim hier goed onderzoek naar te doen. Er kunnen namelijk enkele risico’s verbonden zitten.
Het openen van een rekening bij een buitenlandse bank via internet is niet zo heel handig. Veel buitenlandse banken zijn niet gericht op bezoekers buiten hun eigen land. Dit zorgt ervoor dat de website vaak alleen in eigen taal is gemaakt. Hierdoor kan er misvatting ontstaan over de informatie die er gegeven wordt, dat wil je natuurlijk niet.
Een goed alternatief is (online) een rekening openen bij een buitenlandse bank die actief is in Nederland en dus ook een Nederlandse website heeft. Voorbeelden hiervan zijn BigBank uit Estland en OpenBank uit Spanje. Deze buitenlandse banken bieden via hun Nederlandse site vele hogere rentes aan dan normale Nederlandse banken, zoals de ING, Rabobank of ABN Amro.
Een ander alternatief is je aansluiten bij een spaarbemiddelaar zoals Raisin. Dit is een platform uit Duitsland. Hier kun je gratis een rekening openen. Je maakt geld over naar deze rekening en vervolgens gaat dit geld naar de door jouw gekozen spaarrekening bij een Europese bank. Het voordeel hiervan is dat je via 1 platform kunt sparen bij meerder buitenlandse banken.
Let op! De rentepercentages en voorwaarden verschillen per bank.
Wat is de spaarrente in het buitenland op dit moment?
Op onze website maken wij verschillende vergelijken tussen de spaarrentes van banken in binnen- en buitenland. Uit onze vergelijking valt op dat de hoogste spaarrente op dit moment 2,20% is, verkrijgbaar bij bovengenoemde Bigbank
Andere interessante rentes bij buitenlandse banken zijn:
Naast het openen van een normale spaarrekening is het ook mogelijk te kiezen voor deposito sparen in het buitenland. Dit houdt in dat er vast bedrag tegen een vast rentepercentage voor een bepaalde looptijd wordt vastgesteld. Het rentepercentage bij deposito sparen ligt, ook in het buitenland, een stuk hoger dan die van de spaarrekeningen. De rente wordt 1 keer per jaar uitgekeerd en tussentijds geld opnemen is niet mogelijk.
Tip: via het spaarplatform Raisin kun je eenvoudig meerdere meerdere Europese spaardeposito’s openen met verschillende looptijden. Zo komt er regelmatig een bedrag vrij plus een leuke rente.
Overige aandachtspunten voor sparen in het buitenland
Belasting bij buitenlandse banken
Het openen van een spaarrekening in het buitenland is geen reden om belasting te omzeilen. De buitenlandse banken geven namelijk, net zoals de Nederlandse banken, gegevens door aan de belastingdienst. Niet mogelijk dus om maar te gaan sparen in het buitenland om zo geen belasting te hoeven betalen.
Eu-garantie
Een goede reden waarom mensen twijfelen te gaan sparen in het buitenland is het debacle van Iceland in 2008. Mede hierdoor is er nu in ieder EU-land een depositogarantiestelsel. Dit garantiestelsel garandeert 100.000 euro per rekeninghouder per bank.
Let wel op: Voor de EU-landen zonder euro geldt dat bij het omvallen van de bank een betaling van 100.000 euro in desbetreffende valuta wordt gedaan. Hierbij heb je dus te maken met de wisselkoers.
Arie H
De LLoyds Bank is ook een interessante bank. Geven op dit moment 1,25% rente. Valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Heeft een kantoor in Amsterdam en een Nederlands talige website. Heb hier goede en betrouwbare ervaring mee.
Je hebt een fout gemaakt.
Bigbank geeft 1,55% rente. En niet 1,56%
Beste Elly, de rente van Bigbank is inderdaad nu 1,56%. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).