Klantenbeoordeling 7.7/10

Sparen voor de studie van uw kind

Als ouder of grootouder weet u hoe belangrijk een goede opleiding is, maar ook dat studeren duur is. U heeft dit er graag voor over. Waar moet u op letten?

Eerst een tip

Door vroeg te beginnen met sparen bouwt u een mooi bedrag op zonder dat dit zwaar drukt op uw maandlasten. Kies eenvoudig voor de hoogste spaarrente door in ons spaaroverzicht te kijken.

Hoeveel sparen?

Budgetadviseur Nibud heeft berekend dat de studiekosten voor een uitwonende student ongeveer € 1100,- per maand zijn. Dit gaat op aan collegegeld, huisvesting, levensonderhoud en verzekeringen. Een studie duurt gemiddeld 4 jaar, wanneer alles goed gaat. Houdt dus rekening met ongeveer 53.000 euro studiekosten.

Andere spaardoelen

Veel ouders en grootouders leggen geld opzij voor grote kosten in de toekomst. Studeren is niet de enige grote kostenpost voor een opgroeiend kind. U kunt ook sparen voor het halen van het rijbewijs of het kopen van een eerste woning.


Sparen of beleggen?

Toegegeven sparen is momenteel geen vetpot. Op dit moment is de spaarrente nauwelijks hoger dan de inflatie. Dit betekent dat u met hetzelfde spaargeld inclusief rente over tientallen jaren minder kunt kopen. Met een spaarrekening heeft u wel de zekerheid. Wilt u beleggen? Dan heeft u kennis van zaken nodig. Ook loopt u het risico dat de belegging aan het eind van de looptijd te weinig oplevert. Maak een goede afweging.

Vast bedrag per maand?

Een spaarplan is handig. U spaart zo ongemerkt een flink bedrag bij elkaar. Ook heeft u een stok achter de deur om elke maand het bedrag over te maken. Houdt hierbij rekening dat uw inkomsten kunnen stijgen maar ook dalen. Informeer daarom altijd van te voren naar de mogelijkheden om het spaarplan tussentijds aan te passen of te beëindigen.

Op welke naam?

  • Wanneer u een spaarrekening opent op uw eigen naam, dan bepaalt u zelf hoeveel geld uw (klein)kind krijgt en wanneer. Het nadeel is dat u schenkingsrecht betaalt als u het spaargeld overmaakt.
  • Wanneer u een spaarrekening opent op naam van uw (klein)kind, dan kunt u over een langere periode belastingvrij schenken. Vanaf de achttiende verjaardag van het kind heeft u geen zeggenschap meer over het spaargeld.

Open een spaardeposito

Veel banken en verzekeraars bieden speciale spaarproducten. Wanneer u het geld voor langere tijd vast zet, komt u niet in de verleiding om dit tussentijds op te nemen. Ook krijgt u een hogere spaarrente. U kunt uw spaargeld bijvoorbeeld vastzetten in een deposito. Daarin kiest u zelf welk bedrag u maandelijks stort.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct