Klantenbeoordeling 9.7/10

Sparen voor kind of kleinkind

Ga je sparen voor kind of kleinkind? Dan wil je een goed rendement zonder grote risico’s. 5 tips voor een leuke spaarrekening voor kind of kleinkind.

Spaarrekening voor kind openen

Traditiegetrouw openen ouders en grootouders bij de geboorte een spaarrekening voor het kind of kleinkind. Op zijn of haar achttiende verjaardag heeft hij of zij dan een leuk spaarbedrag bij elkaar. Ook de studie van het kind of kleinkind is een veelgekozen spaardoel.

Kindspaarrekeningen vergelijkenVind de hoogste spaarrente >

Sparen voor kind met hoger rendement

Hoe kun je sparen voor je kind of kleinkind, met een hoger rendement, zonder dat je daarbij risico’s loopt? We hebben de opties op een rij gezet.

Sparen voor kind met voorwaarden

Door afspraken te maken met je bank, kun je de spaarrente voor je kind verhogen.

  • Spaarrekening voor kind: veel banken hebben een speciale spaarrekening voor kinderen. Naast een iets hogere spaarrente, bieden banken vaak een presentje bij afsluiten of een premie op de achttiende verjaardag. (Vergelijk kind spaarrekeningen)
  • Vaste inleg: wanneer je per maand een vast bedrag inlegt, krijg je een hogere spaarrente voor je kind. Let op: dit bedrag moet je de hele looptijd kunnen missen. (Vergelijk maandsparen)
  • Vaste looptijd: door het spaargeld voor je kind voor langere tijd vast te zetten in een deposito ontvangt hij of zij een hogere rente. Het is dan niet mogelijk om geld bij te storten of op te nemen. (Vergelijk deposito sparen)

Beleggen voor kind met een beperkt risico

Met beleggen haal je in veel gevallen een hoger rendement. Je hebt echter ook de kans op een negatief rendement. Dat laatste wil je natuurlijk niet bij beleggen voor je kind of kleinkind. Met fondsbeleggen kies je zelf of je wilt beleggen met meer of minder risico. Het voordeel is dat het aandelenpakket zo is samengesteld dat je hier beperkt omkijken naar hebt.

Tenaamstelling spaarrekening kind

De tenaamstelling van de spaarrekening voor het kind bepaalt wie zeggenschap heeft over het spaargeld. Wil je dat de rekening eerst op jouw naam staat en na de achttiende verjaardag op naam van je (klein)kind, dan kan een BEM-clausule uitkomst bieden. Grootouders hebben toestemming nodig van de ouders om een spaarrekening op naam van het kleinkind te openen.

Belasting bij sparen voor kind of kleinkind

Geld overmaken naar je (klein)kind wordt gezien als een schenking. In 2017 mogen ouders tot € 5.320,- en grootouders tot € 2.129,- belastingvrij schenken (ongeacht de leeftijd) onder de schenkingsvrijstelling. Partners worden daarbij als 1 persoon gezien. Schenk je boven de vrijstelling, dan betaalt de ontvanger belasting over dit bedrag.


Om binnen de schenkingsvrijstelling te blijven kun je ervoor kiezen om het bedrag in delen aan je kind of kleinkind te geven. In 2017 geldt een hogere schenkingsvrijstelling als je schenkt voor de woning of hypotheek.

Voor de vermogensrendementsheffing wordt het spaargeld van het kind (tot 18 jaar) bij het vermogen van de ouders opgeteld. In 2017 is een vermogen tot € 25.000,- (met fiscaal partner € 50.000,-) heffingsvrij.

Hoeveel sparen voor kind?

Hoeveel je gaat sparen voor je kind of kleinkind hangt eerst en vooral af van hoeveel je kunt missen. Gemiddeld sparen ouders € 50,- per maand voor hun kind. Spaar je voor de studie van je (klein)kind dan moet je rekening houden met jaarlijks € 2.006,- collegegeld (studiejaar 2017 – 2018). Dit bedrag stijgt jaarlijks met enkele procenten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct