Klantenbeoordeling 9.7/10

Starten met beleggen: een goed voornemen voor 2018?

Is starten met beleggen jouw goede voornemen dit jaar? Met de lage spaarrente is het zeker interessant, maar lees eerst onze tips voor beleggen in 2018.

Spaarrente is laag en blijft laag

Over de spaarrente kunnen we kort zijn, deze is laag en zal ook in 2018 laag blijven. Met een beetje geluk, haal je de bankkosten eruit. Wie de inflatie (producten worden nu eenmaal duurder) wil ontstijgen, moet het spaargeld al minimaal 5 jaar vast zetten in een deposito. Het liefst bij een buitenlandse bank die net wat meer spaarrente biedt.

Beleggen vergelijkenVergelijk fondsbeleggen, brokers, beleggen complex. >

Meer rendement op de beurs

Voor rendement op je vermogen moet je voorlopig niet bij de spaarbank zijn. Maar waar dan wel? Ga beleggen! Vorig jaar behaalde de hoofdindex van Nederland (de AEX) een winst van 13%. Daarbij maakte de koers geen gekke sprongen. Ook niet onbelangrijk voor een goed jaar voor beleggers.

Ook over het beursjaar 2018 zijn beleggers optimistisch. De verwachting is dat de economische groei de koersen verder opstuwt. Dit is natuurlijk geen garantie. Onzekerheid of een onverwachte gebeurtenis (Trump, Noord-Korea) kunnen de koersen doen dalen.

Beleggen is geen sparen

Het rendement op de beurs kan in het slechtste geval zelfs negatief worden. Daar hebben we meteen het belangrijkste verschil met sparen te pakken: je vermogen kan minder waard worden.

Beleggen doe je daarom met het deel van je vermogen waarmee je een risico wilt en kunt nemen. Daarbij heb je altijd een bedrag aan spaargeld (vrij opneembaar) nodig voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine.

Starten met beleggen

De meeste eenvoudige manier om te starten met beleggen zijn beleggingsfondsen. Op basis van je gekozen risicoprofiel en bijbehorend verwachte rendement, laat je een expert voor je beleggen. In ruil daarvoor betaal je een beheerfee en/ of kosten per transactie.

Fondsbeleggen is laagdrempelig en kan al vanaf enkele tientjes per maand. Daarbij wordt je risico binnen het fonds gespreid. Bekijk hier ons aanbod van beleggingsfondsen in 2018.

Wie al wat meer kennis en ervaring heeft met beleggen en het financiële nieuws volgt, kan zelf aan de slag. Dit doe je bij een broker. Elke broker heeft een eigen platform waarmee je online kunt handelen op de beurs. Let bij een vergelijking op gebruiksgemak, snelheid en kosten van de broker.


Dit ervaar je toch het beste door het platform zelf te testen. Bekijk hier verschillende brokers en vraag een gratis (demo)account aan.

Starten met beleggen in 2018

Is 2018 een goed jaar om te beginnen met beleggen? Dat moet de toekomst uitwijzen. Zoals gezegd zijn de prognoses voor de economie goed. Beleggen doe je echter voor de lange termijn, waarbij je ook te maken krijgt met koersschommelingen.

Hoe langer je beleggingshorizon, hoe minder last je hebt van koersbewegingen. Op tijd starten met beleggen dus.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct