Starter op de huizenmarkt: dit is wél mogelijk

  Door: Roel 6405 keer gelezen
Starter op de huizenmarkt: dit is wél mogelijk

Starters die nu hun eerste huis kopen kunnen minder lenen. Daartegenover staan de lage hypotheekrente en maatregelen voor starters. Wat is wél mogelijk?

Starters hebben het moeilijk op de huizenmarkt

De afgelopen weken was er in de media veel aandacht starters op de woningmarkt. De nadruk in de berichtgeving lag op de moeilijkheden die starters ondervinden bij het kopen van hun eerste huis.

De hypotheeknormen zijn strenger en de prijs voor een starterswoning stijgt snel, zeker in populaire steden. Tel daarbij op dat vaste contracten steeds schaarser worden. Dan kan de moed je behoorlijk in de schoenen zinken.

Gratis hypotheek berekeningStart hier jouw aanvraag? >>>

Wat is wél mogelijk voor starters?

Toch is het niet alleen kommer en kwel voor wie zijn of haar eerste woning wil kopen. We zetten op een rijtje wat wél mogelijk is voor starters.

1. Profiteren van de lage hypotheekrente

De lage hypotheekrente is een belangrijke reden waarom een huis kopen nu zo populair is. Starters kunnen hun eerste huis voordelig financieren. Bedroeg de maandlast voor een hypotheek van 200.000 euro in 2013 maandelijks 1000 euro aan rente en annuïtaire aflossing, nu is dit nog maar 700 euro. Bekijk nog 6 redenen om nu een huis te kopen.

2. Meer lenen voor je eerste huis

Vanaf 2018 mag je niet meer lenen dan (100% van) de woningwaarde. Dit betekent dat je de kosten koper volledig uit eigen zak moet betalen. De maximale hypotheek op basis van het inkomen is juist iets ruimer geworden, met name voor tweeverdieners. Er zijn een aantal manieren waardoor je meer kunt lenen.

3. Financiële hulp voor koopstarters

Starterslening

Een starterslening is een extra lening bovenop je hypotheek. Daarmee overbrug je het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank. Voor deze extra lening betaal je de eerste 3 jaar geen maandlasten. Bekijk hier welke gemeenten meedoen.

Duokopen

Met Duokopen vergroot je de koopcapaciteit op basis van je inkomen en daarmee je kansen op de huizenmarkt. Bij dit nieuwe initiatief voor starters koop je de woning en de grond wordt gekocht door een Nederlandse verzekeraar.

Koopgarantregeling

Met een koopgarantregeling of koopvariant koop je een woning met korting. Je financiert dus een lagere koopsom, waardoor een woning bereikbaar wordt. Deze koopconstructies worden vaak aangeboden door woningcorporaties. Daarbij gelden verschillende voorwaarden als het gaat om een eventuele loting, het kortingspercentage en terugkoopregeling.

Schenken

In 2018 is het mogelijk om tot 100.000 euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning. Daarbij is een familieband niet verplicht. Met een leen-schenkconstructie is dit voordelig voor zowel schenker als koper. Lees meer over een hypotheek met hulp van ouders.

4. Hypotheek zonder vast contract

In 2018 zijn er meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract.

  • Flexwerkers komen met een perspectiefverklaring van het uitzend- of detacheringsbureau bij geselecteerde geldverstrekkers in aanmerking voor een hypotheek.
  • ZZP-ers en freelancers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar een hypotheek met NHG afsluiten.
  • Ook is het bij enkele geldverstrekkers mogelijk dat ouders garant staan voor de hypotheek.

5. Hypotheek en studieschuld

Door het nieuwe leenstelsel hebben starters op de huizemarkt vaker een studieschuld. Ook met een studieschuld (of DUO-lening) kun je een hypotheek krijgen. Wel wordt rekening gehouden met deze verplicht bij het berekenen van de maximale hypotheek. Met een studieschuld kun je minder lenen.

Dit is echter geen reden om een studieschuld dan maar te verzwijgen. Lees meer over de mogelijkheden voor een hypotheek met een studieschuld.

6. Huizenaanbod beperkt? Ben inventief en neem initiatief

Een woning staat gemiddeld nog maar 52 dagen te koop. Als je wacht op de tweejaarlijkse huizendag loop je veel koophuizen mis. Nu een woning kopen vraagt om een andere aanpak. Hier zijn 6 tips.

7. Starten met een lage maandlast

Starters die hun eerste huis kopen, kunnen nu kiezen voor een hypotheek met een looptijd van 40 jaar. Met de WelThuis Startershypotheek van ASR mag je langer doen over de aflossing en dit zorgt voor een lagere maandlast. Ideaal voor starters bij wie de hypotheek stevig drukt op de maandelijkse uitgaven. Lees meer over deze starterslening (met rekenvoorbeeld).

Kortom: er is meer mogelijk dan je denkt. Start hier vrijblijvend jouw aanvraag voor een persoonlijke hypotheekberekening.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

leen-schenkconstructie

Met een leen-schenkconstructie is dit voordelig voor zowel schenker als koper, schrijft u.
O.K., maar hoe is dat met de belasting? Bij schenken wordt er door de Nederlandse belasting 'schenkbelasting' geheven.
dat werkt dan erg contraproductief. Het gaat hier om een niet-familielid maar 'anders', zoals dat wordt aangeduid.
Graag uw antwoord of verwijzing(en) naar betrouwbare bronnen.

leen-schenkconstructie

Beste Jozef, bedankt voor je bericht. De verruimde schenkingsvrijstelling tot €100.000 voor woning of hypotheek geldt voor iedereen tussen 18 en 40 jaar oud. Op deze pagina van de Rijksoverheid staat dit als volgt expliciet omschreven: 'Het maakt niet uit of de schenking afkomstig is van een ouder of iemand anders'. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).