Klantenbeoordeling 8.2/10

Starter op de woningmarkt, dit moet je weten

Als starter op de woningmarkt is het in deze tijd zeker niet gemakkelijk. De huizenmarkt is krap en de prijzen van een huis zijn gigantisch hoog. Ook hebben studenten vaak een studieschuld die de hoogte van de hypotheek beïnvloed. Dit alles maakt het kopen van een huis in deze tijd niet eenvoudig. Wij geven je een aantal handige weetjes voor het starten op de woningmarkt.

Kopen met een starterslening

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een lening die afgesloten wordt bij de gemeente. Deze lening komt bovenop je maximale hypotheek en overbrugt een het verschil met de verkoopprijs. Je hoeft hiervoor echter de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen.

Hoe vraag ik een starterslening aan?

Het is slim om deze lening aan het begin van het jaar aan te vragen bij de gemeente. Deze werkt namelijk met een pot. Aan de begin van het jaar is deze pot nog vol. Hoe later in het jaar je de lening wilt aanvragen hoe meer kans dat het niet meer kan. Het maximale bedrag voor deze lening ligt gemiddeld rond de 30.000 euro. Dit bedrag is echter wel bij iedere gemeente anders.

Lees hier van welke regelingen starters nog meer gebruik kunnen maken.

Studieschuld en de hypotheek

Wat is de impact van een studieschuld op mijn hypotheek?

Er wordt veel gesproken over de impact van het studieschuld op de hypotheek. Heeft het wel of toch geen invloed op de hypotheek? En hoeveel zou dit dan zijn?

Helaas heeft de studieschuld wel invloed op de hoogte van de hypotheek, maar beperkt. Tijdens een gesprek met de hypotheekverstrekker is het belangrijk de studieschuld te vermelden. De hypotheekverstrekker heeft immers de bevoegdheid, met toestemming, informatie op te vragen bij DUO.

Wanneer de klant hier geen toestemming voor wilt geven kan de geldverstrekker vermoeden dat er iets verzwegen wordt. Dit kan een reden zijn voor de geldverstrekker om de hypotheekaanvraag af te wijzen.

Het gemiddelde van een studieschuld bedraagt 17.421 euro in 2021

Hoe zwaar weegt de studieschuld mee?

Gelukkig weegt een studieschuld niet zo zwaar mee als een persoonlijke lening. Normaal zal de bank bij de berekening van de hypotheek uitgaan van een maandelijkse terugbetaling van 2% van de schuld. Bij de terugbetaling van de studieschuld volgens het nieuwe stelsel (na 1 juli 2015) wordt er gerekend met een maandelijkse terugbetaling van 0.35% van de studieschuld. Zie ook: studieschuld en hypotheek: dit zijn je mogelijkheden.

Rekenvoorbeeld studieschuld

Studieschuld: 10.000 euro
Percentage maandelijks terugbetalen: 0,35%
———————————————————-
Maandelijks terug te betalen: 35 euro


Wanneer er studieschuld is opgebouwd voor 1 juli 2015 wordt er gerekend met een maandelijkse terugbetaling van 0,65% over de studieschuld. Dit percentage is hoger omdat de studielening in het oude leenstelsel sneller moet worden terugbetaald.

Deels onder het oude en deels onder het nieuwe stelsel gestudeerd? Dan is het afhankelijk van welk terugbetaal regime er is gekozen met welk percentage er gerekend gaat worden.

Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct