Klantenbeoordeling 9.7/10

Starters hebben het meeste last van stijgende huizenmarkt

De prijs voor een eerste huis stijgt verder terwijl het aantal kopers daalt. Ook in 2019 hebben starters het meeste last van de stijgende huizenmarkt.

Huizenprijs stijgt en aantal verkopen daalt

In het eerste kwartaal van 2019 is de gemiddelde prijs voor een starterswoning gemiddeld met 4% gestegen, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Starters betalen nu gemiddeld € 282.000,- voor hun eerste woning. Tegelijkertijd daalde het aantal aanvragen voor een hypotheek door starters met 7,7%. Dit blijkt uit het laatste Kwartaaloverzicht van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Zowel de huizenprijsstijging als de daling van het aantal verkopen ligt bij starters hoger dan het landelijke gemiddelde. Daarmee wordt nog maar eens duidelijk dat starters ook in 2019 het hardst worden geraakt op de stijgende huizenmarkt. Door de gestegen huizenprijs staat de betaalbaarheid voor starters onder druk.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?Bereken online je maximale hypotheek >

Meer eigen geld, minder schenkingen

Een hogere huizenprijs betekent ook dat starters meer eigen geld moeten meenemen om een woning te kopen. De hypotheeknormen in 2019 zijn namelijk nagenoeg gelijk gebleven aan vorig jaar. Gemiddeld gebruiken starters € 30.705,- eigen geld voor de aankoop van een eerste woning.

Bovenstaand gemiddelde bedrag wordt enigszins vertekend omdat hierin ook schenkingen zijn opgenomen. De grootste groep (1 op de 3) starters gebruikt tussen € 10.000,- en € 20.000,- eigen geld. Starters hebben nog weinig vermogen op kunnen bouwen. Door een studieschuld kunnen ze minder lenen.

Opvallend is dat de groep starters die meer dan 50.000 euro eigen geld gebruikt (en dus hoogst waarschijnlijk een schenking ontvangt), is gedaald. Lees hoe ouders kunnen helpen bij de hypotheek.


Ruimere NHG-norm vooralsnog geen oplossing

De verhoging van de grens voor een NHG-hypotheek lijkt starters vooralsnog niet te helpen. Het aantal starters dat koos voor de garantie steeg in het eerste kwartaal licht. Met de hogere NHG-grens moet de garantie toegangelijk blijven bij de gestegen huizenprijs. In 2019 kun je voor een huis tot € 290.000,- een NHG-hypotheek sluiten.

Met name de oversluiters maken gretig gebruik van de verruiming van de NHG-norm. Het aantal huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten met NHG steeg met 23,4%.

Staar je ook niet blind op huizenmarktcijfers. Starters kunnen beter kijken naar wat wel mogelijk is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct