Klantenbeoordeling 9.7/10

Starters nemen meer risico op de huizenmarkt

Om in deze tijd een huis te kopen nemen starters meer financiële risico’s. Het vangnet van de NHG-hypotheek ontbreekt daarbij vaak.

Hypotheeknormen ruimer, dus starters lenen meer

In 2021 zijn de hypotheeknormen iets versoepeld. Het inkomen van een partner wordt voor 90% meegeteld voor bepaling van het toets inkomen voor de hypotheek en telt een studieschuld juist minder zwaar mee. Ook betalen starters vanaf dit jaar veelal geen overdrachtsbelasting meer.

Woning op het oog?Start direct een hypotheekberekening >

Dit zou een steuntje in de rug voor starters moeten zijn. In de krappe huizenmarkt betekent meer lenen echter ook dat direct meer betaald wordt voor een koophuis. Dit stuwt de huizenprijzen verder op. Dit jaar nog eens met 8% voorspelde Rabobank onlangs.

Ondertussen loopt de hypotheekschuld van starters verder op. Naast maximaal lenen, bieden starters ook steeds vaker boven de vraagprijs om een huis te kopen. Volgens Makelaarsland wordt inmiddels 62% van de huizen inmiddels boven de vraagprijs verkocht wordt.

Risicobereidheid van starters neem toe

Daarmee is de trukendoos van starters om een huis te kopen nog niet leeg. Soms wordt een koopcontract zonder voorbehoud van financiering getekend. Als de hypotheek dan niet rond komt, zit je aan de koop vast. De boete om onder het koopcontract uit te komen kan oplopen tot 10% van de koopsom.

Ook een deels aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit onder starters. Zo kunnen ze maximaal lenen en meebieden, maar dit wordt minder gevoeld in de maandlasten. Dat je geen aanspraak kunt maken op hypotheekrenteaftrek nemen deze starters op de koop toe.

Lees meer over de mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek in 2021.

Zo stapelen de financiële risico’s van starters zich op. In het AD zegt een woordvoerder van Autoriteit Financiële Markten (AFM), zich zorgen te maken over de risicobereidheid van koopstarters. “De financiële kwetsbaarheid van deze groep is in de huidige economische situatie relatief groot’’

Starters hebben relatief vaak een flexibele arbeidsrelatie. En al loopt de werkloosheid minder hard op dan verwacht, de impact van de coronacrisis op de economie blijft nog lang voelbaar.

Starters kopen vaker zonder het vangnet van een NHG-hypotheek

Juist nu starters meer risico’s nemen en de onzekerheid toeneemt, wordt minder vaak voor Nationale Hypotheek Garantie gekozen. Deze week meldt de Telegraaf dat nog maar de helft van de starters een NHG-hypotheek afsluit. Tien jaar geleden was dit nog 9 van de 10 starters.


Dit komt onder andere omdat steeds meer starterswoningen worden verkocht boven de NHG-kostengrens. Ook met een aflossingsvrije hypotheek is de garantie niet altijd mogelijk.

Met NHG hebben starters een vangnet als het tegen zit. Bij betalingsproblemen kan de hypotheeklast tijdelijk worden overgenomen en bij verkoop met verlies kan de restschuld onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

We raden dan ook zeker aan om NHG te overwegen. Is de garantie niet mogelijk laat je dan goed adviseren over de betaalbaarheid van de hypotheek, nu en in de toekomst. Start hier een hypotheekberekening.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct