Klantenbeoordeling 10.0/10

Stel dit jaar nog jouw jubelton veilig

In 2023 gaat de belastingvrije schenking voor de eigen woning fors omlaag, waardoor er al geen sprake meer is van een jubelton. In 2024 wordt de schenkingsvrijstelling helemaal afgeschaft. Lees hoe jij de jubelton kunt veiligstellen.

Jubelton volgend jaar al omlaag

De afschaffing van de jubelton is één van de hervormingen van de woningmarkt van het kabinet Rutte 4. In het regeerakkoord is overeengekomen om deze belastingvrije schenking voor de eigen woning in 2024 helemaal af te schaffen.

Dit moet de explosieve huizenprijsstijging afremmen en een tweedeling op de huizenmarkt tegengaan.

Voor een meerderheid van de Tweede Kamer ging dit niet ver genoeg. Zij willen graag eerder van de belastingvrijstelling af. Daarop heeft het Kabinet besloten om de jubelton volgend jaar al te verlagen.

Schenkingsvrijstelling eigen woning in 2023

Vanaf 2023 kun je nog maar 27.231 euro belastingvrij schenken voor de eigen woning aan personen tussen 18 en 40 jaar. Een familieband is daarbij geen vereiste.  


Je mag het schenkbedrag gebruiken voor de aankoop van een huis, maar bijvoorbeeld ook voor een investering in het huis of een aflossing op de hypotheek.

Het blijft overigens mogelijk om ook in 2023 gebruik te maken van de jubelton. Je moet dan wel dit jaar in actie komen. In 2022 is de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning nog 106.671 euro. Je hebt vervolgens tot 2024 om de schenking te besteden. Op deze manier kun je de jubelton toch veiligstellen. 

Tips voor schenken je aan kind of kleinkind

Je kunt op verschillende manieren een schenking voor de eigen woning doen.

  • Je kunt een schenken met spaargeld. Dit kan interessant zijn met het oog op de vermogensbelasting en lage spaarrente.
  • Je kunt je overwaarde gebruiken om een schenking te doen. Ook hierbij geldt de belasting vrijstelling. Bereken hier jouw mogelijkheden met overwaarde.
  • Je kunt een leen-schenk-constructie opzetten, ook wel een familiehypotheek genoemd. Dit heeft voordelen voor zowel de schenker als de ontvanger. 
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct