Klantenbeoordeling 8.2/10

Strengere leennormen voor doorlopend krediet in 2019

Vanaf 1 mei 2019 is de maximale looptijd voor een doorlopend krediet 15 jaar. Dit is één van de wijzigingen in de gedragscode voor consumptieve kredieten.

Looptijd doorlopend krediet maximaal 15 jaar

Wie volgend jaar een nieuw doorlopend krediet afsluit krijgt daarbij een looptijd van maximaal 15 jaar. Dit is één van de wijzigingen die de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) doorvoert in haar gedragscode. Aangesloten lening-aanbieders volgen deze gedragscode

Nu is de looptijd van een doorlopend krediet nog variabel. Je kunt het afgeloste bedrag namelijk weer opnieuw opnemen. Een doorlopend krediet is handig als extra bestedingsruimte, maar dit is tegelijkertijd een valkuil. Omdat de lening niet automatisch wordt beëindigd, vergt het discipline om weer schuldenvrij te worden.

Wie een doorlopend krediet niet gebruikt als extra bestedingsruimte (klein bedrag, korte periode), kan beter kiezen voor een persoonlijke lening.

Hoeveel kun jij lenen?Bereken eenvoudig jouw maximale leenbedrag >

Meerdere toetsmomenten gedurende de looptijd

Ook is afgesproken dat bij doorlopende kredieten regelmatig wordt getoetst of het openstaande bedrag nog past bij de financiële situatie van de klant. Als dit niet meer het geval is, dan wordt samen met de klant naar een oplossing gezocht.


In het uiterste geval kan het doorlopend krediet zelfs geblokkeerd worden voor heropnames, bijvoorbeeld bij een achterstand op andere kredieten. Dit moet tevens voorkomen dat klanten ‘locked up’ raken. Wat betekent dat de niet meer kunnen overstappen met hun doorlopend krediet naar een andere kredietverstrekker.

Doorlopend krediet al langer onder vergrootglas

Eerder al zette Interbank een rem op de verstrekking van doorlopende kredieten. De marktleider voor geld lenen gaat leenbedrag bij nieuwe doorlopend kredieten maximeren op 15.000 euro. En met een maandtermijn van 2% van het kredietlimiet wordt nieuwe klanten verplicht om te gaan aflossen.

De doorlopende kredieten van Interbank liggen al een tijdje onder een vergrootglas. Zo besteedde het consumentenprogramma Kassa regelmatig aandacht aan de hoge leenrente die Interbank soms rekent.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct