Klantenbeoordeling 8.2/10

Strengere regels voor geld lenen in 2021

Huishoudens kunnen dit jaar minder geld lenen. Lees meer over de nieuwe leenregels in 2021 en bereken je maximale leenbedrag.

Rekenmethode geld lenen aangepast

Hoeveel je kunt lenen wordt grotendeels bepaald door de woonlasten (huur/hypotheek) en eventueel alimentatieverplichtingen. In 2021 is deze methode die kredietverstrekkers gebruiken om de leencapaciteit te bepalen uitgebreid.

Vanaf april bepalen ook de kosten voor een auto en kinderopvang het maximale leenbedrag. Daarnaast wordt rekening gehouden met uitgaven voor de eigen woning, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), onderhoudskosten, waterschapslasten en de opstalverzekering.

Tot duizenden euro’s minder lenen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil zo de kans verkleinen dat mensen meer geld lenen dan verantwoord is.

Om overkreditering te voorkomen, wordt vanaf 1 januari 2021 gerekend met een hogere opslag bij het vaststellen van de leennorm. Kredietverstrekkers moeten rekenen met een extra opslag rekenen van ruim € 200,- bovenop het normbedrag. Dit bedrag moet je dus extra overhouden.

Benieuwd hoeveel jij dit jaar kan lenen? Bereken jouw maximale leenbedrag bij Freo, momenteel de nummer 1 kredietverstrekker in ons renteoverzicht.


Nu nog een lening afsluiten

Daarna worden de leenregels opnieuw strenger. De Telegraaf heeft onlangs een aantal voorbeeldberekeningen van gezinssituaties gepubliceerd. Het verschil bij het maximale bedrag nu en na april 2021 liep daarbij op naar tot 12.000 euro.

Hierdoor kan het interessant zijn om nog voor april een lening te sluiten, bijvoorbeeld voor een auto of een verbouwing.

Door diverse renteverlagingen is geld lenen de afgelopen weken goedkoper geworden. Daar kun jij van profiteren.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct