Studieschuld en hypotheek: mogelijkheden + berekening

  Door: Roel 9164 keer gelezen
Hypotheek en studieschuld

Een hypotheek met studieschuld onmogelijk? Zeker niet! Wel heeft de studieschuld gevolgen voor je maximale hypotheek. Studieschuld dan maar verzwijgen?

Studieschuld en hypotheek onmogelijk?

Om maar meteen een belangrijk misverstand uit de wereld te helpen; ook met een studieschuld kun je een hypotheek afsluiten. Wel heeft een studieschuld invloed op hoeveel je kunt lenen.

Maximale hypotheek met studieschuldBereken hoeveel jij kunt lenen >>>

Lees mee over:

Gevolgen studieschuld voor de hypotheek

Bij het berekenen van je mogelijkheden voor een hypotheek, wordt zowel naar je inkomen als naar je verplichtingen gekeken. Een DUO-lening of studieschuld los je na je studie af. Daarmee is het een verplichting en dit heeft gevolgen voor je maximale hypotheek, net zoals alimentatie of consumptief geld lenen

Maar schrik niet, de gevolgen van een studieschuld voor de leencapaciteit zijn kleiner dan bij andere verplichtingen. De overheid heeft samen met geldverstrekkers afsproken dat een studieschuld minder zwaar meeweegt als je een hypotheek aanvraagt.

Een studielening wordt om die reden ook niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Lees meer over de hypotheeknormen in 2018.

Oude leenstelsel vs. nieuwe leenstelsel

Heb je na september 2015 voor het eerst studiefinanciering gekregen, dan val je onder het nieuwe leenstelsel. In de hypotheeknormen is rekening gehouden dat deze studenten naar verwachting een hogere hypotheekschuld opbouwen:

  • Een studieschuld uit het oude leenstelsel telt voor 0,75% mee voor de hypotheek.
  • Een Duo-lening in het nieuwe leenstelsel telt voor 0,45% mee voor een hypotheek.

Dit verschil onstaat omdat je langer mag doen over het terugbetalen van een Duo-lening in het nieuwe leenstel, namelijk 35 jaar in plaats van 15 jaar.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek bij studieschuld

Op maandbasis wordt in het nieuwe leenstelsel 0.45% van de studieschuld in mindering gebracht op de toegestane financieringslast. Met een gemiddelde studieschuld van € 25.500,- (gemiddelde tussen schatting CPB en LSv) is dit 114,75. We rekenen met een toetsrente van 2,5%.

  • Alleenstaanden met een inkomen van € 40.000,- kunnen met bovengenoemde studieschuld ruim € 28.000,- minder hypotheek krijgen.
  • Stellen met een gezamenlijk inkomen van € 70.000,- kunnen met bovengenoemde studieschuld ook ruim € 28.000,- minder hypotheek krijgen.

Lees meer over de gevolgen van het nieuwe leenstelsel voor de hypotheek (inclusief vergelijking met het oude leenstelsel).

Direct beginnen met aflossen

Wie een hypotheek wil afsluiten doet er verstandig aan om de studieschuld zoveel mogelijk af te lossen. Door de ruime leenvoorwaarden, waaronder 2 jaar aflosvrij, voelen afgestudeerden echter niet altijd de noodzaak om direct de studielening af te lossen. Lees onze tips voor het aflossen van een studieschuld.

Studieschuld verzwijgen? Verleidelijk, maar niet slim.

Omdat een DUO-lening niet wordt geregistreerd bij BKR, zou je in de verleiding kunnen komen om je studieschuld te verzwijgen bij een hypotheekaanvraag. Geldverstrekkers gebruiken het BKR-register namelijk om je lopende verplichtingen te controleren.

Wil je de studieschuld verzwijgen, dan zul je weinig medestanders vinden. Hypotheekadviseurs, maar ook alle andere medewerkers die jouw dossier behandelen, hebben een eed afgelegd waarin ze beloven integer en zorgvuldig te handelen. Verzwijgen staat gelijk aan fraude.

Komt de bank erachter dat je wel een studieschuld hebt, bijvoorbeeld via een recent bankafschrift bij de hypotheekaanvraag, dan kun je de hypotheek wel vergeten.

Een verzwegen studieschuld kan ook op een later moment problemen opleveren. Omdat de hypotheek door jouw toedoen onverantwoord hoog is, zal de bank minder coulant zijn bij betalingsproblemen. Ook kan dit gevolgen hebben voor kwijtscheldingsregeling bij een NHG-hypotheek. Dit heeft de Nationale Hypotheek Garantie onlangs nog eens bevestigd.

Kijk liever naar wat wél mogelijk is

Beter kun je kijken naar wat wél mogelijk is voor starters die hun eerste huis gaan kopen. Dit is vaak meer dan je denkt. Met deze uitgebreide hypotheekberekening weet je wat je kan en mag.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

verzwijgen

Bij mij heeft het verzwijgen van mn studieschuld mij juist heel veel opgeleverd. Mn huis is in een paar jaar tijd met eu75.000 gestegen. Drie keer zoveel als mn studieschuld. Om over de fiscale voordelen nog maar niet te spreken!

Verzwijgen

Het effect van een studieschuld op een hypotheek klein? Het scheelt bijna 75k op de maximale hypotheek, terwijl de afbetaling slechts 100 Euro p/m bedraagt.