Klantenbeoordeling 9.7/10

Taxatierapport bij aanpassing hypotheek duurder

Huizenbezitters kunnen vanaf juli geen gebruik meer maken van modelmatige taxaties. Het wordt hierdoor duurder om de hypotheek te verhogen of de rente te verlagen.

Altijd een taxateur bij structurele wijzigingen aan de hypotheek

Een nieuwe Europese richtlijn schrijft voor dat bij ‘structurele wijzigingen’ aan de hypotheek voortaan een uitgebreid taxatierapport nodig is. Ook moet er er altijd een taxateur aan te pas komen.

Nu accepteren banken ook een WOZ-beschikking of andere modelmatige waardebepalingen bij wijzigingen aan de hypotheek. Dit is vanaf 1 juli niet meer toegestaan.

Deze computergestuurde taxaties worden momenteel veel gebruikt bij een verhoging van de hypotheek, bijvoorbeeld voor een verbouwing.  Ook voor het verlagen van de risicoklasse en bij oversluiten is nu vaak een modelmatige taxatie voldoende. Dit kost enkele tientjes.


Taxatie enkele honderden euro’s duurder

Een uitgebreide taxatie waarbij de taxateur aan huis komt, kost gemiddeld 500 euro. Dit is nu alleen nodig bij de aankoop van een huis. Vanaf juli is dus voor alle aanpassingen aan de hypotheek zo’n uitgebreid taxatierapport nodig is.

Taxateurs werken momenteel aan een hybride taxatie. Daarbij wordt een modelmatig rapport gecombineerd met een controle op afstand door een taxateur. Deze zogenoemde ‘desktop taxatie’ is goedkoper dan een taxatie op de locatie, maar nog altijd duurder dan het huidige  model rapport.

Wil je dit jaar nog je hypotheek aanpassen, dan kan het interessant om dit nu te doen. Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is of ontdek uw mogelijkheden voor een hogere hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Taxatierapport bij aanpassing hypotheek duurder".

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct