Klantenbeoordeling 10.0/10

Te dure hypotheek door stengere normen 2015

De hypotheekregels in 2015 worden strenger. Met name lage – en middeninkomens kunnen hierdoor vast komen te zitten aan hun te dure hypotheek.

Vorige week hebben we u geïnformeerd over de strengere hypotheeknormen in 2015. Uit onze berekening bleek dat Nederlanders gemiddeld 5% minder kunnen lenen, maar dat dit kan oplopen tot 10%.

Hypotheekofferte aanvragenProfiteer van de hypotheeknormen van 2014

Oók voor oversluiten

De lagere maximale leencapaciteit geldt voor alle nieuwe hypotheken, dus óók voor het oversluiten van de hypotheek. Bij veel huizenbezitters is dit niet bekend. Hier is meer aandacht voor nodig, omdat door de strenger hypotheeknormen huizenbezitters mogelijk vast zitten aan een te dure hypotheek.

Maandlasten verlagen

Bij oversluiten, sluit je een nieuwe hypotheek, waarmee je de oude hypotheek aflost. Met het renteverschil betaal je eerst de oversluitkosten en daarna ga je besparen. Door de lage hypotheekrente van dit moment is oversluiten vaker voordelig en kun je je maandlasten flink verlagen. Zie onderstaand rekenvoorbeeld.

 • Situatie: Hypotheeksom € 250.000,- aflossingsvrij, resterende looptijd 20 jaar.
 • Hypotheekrente: oversluiten van 5% naar 3%.
 • Besparing: € 5000,- per jaar*

*Hierbij is geen rekening gehouden met de fiscale aspecten.

Vaker ‘nee’ te horen

Door de strengere hypotheekregels zullen huizenbezitters vaker ‘nee’ te horen krijgen wanneer ze de hypotheek willen oversluiten. De bank toetst de nieuwe hypotheek namelijk altijd aan de huidige hypotheeknormen.  Past de hypotheek niet, dan kun je die besparing op je buik schrijven.


Omdat de hypotheeknormen de komende jaren strenger worden, komen steeds meer huizenbezitters in een lastige situatie. Met een niet passende hypotheek zijn zij verplicht om bij hun huidige bank te blijven, ook wanneer de hypotheekrente elders lager is. Daarbij moeten ze een slecht rentevoorstel aan het einde van de rentevastperiode verplicht aannemen.

Lage- en middeninkomens getroffen

Het doel om de hypotheekverstrekking veilig te maken heeft hiermee een keerzijde. Met name de lage- en middeninkomens worden hierdoor getroffen, omdat bij hen de hypotheekmogelijkheden het sterkst dalen. Voor deze problematiek mag wel wat meer aandacht komen.

Wie nog van de oude hypotheekregels wil profiteren moet vóór 31 december de hypotheekofferte aanvragen. Houd rekening met enkele weken verwerkingstijd.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Te dure hypotheek door stengere normen 2015".

 1. Al 10 jaar betaal ik trouw mijn hypotheek
  lasten. Ik kan het prima betalen. Oversluiten
  kan niet. Volgens de nieuwe normen te weiniggg
  inkomen.

  Beantwoorden
 2. ik heb nu een hypotheek aflossingsvrij van € 240.000 tot maart 2018 de rente is daarvan 5,25% is dat voor mij ook aantrekkelijk om een oversluiting aan te gaan

  Beantwoorden
  • Beste heer/vrouw Boshuis, Banken hebben natuurlijk een zorgplicht. De strengere hypotheeknormen zijn echter niet direct schadelijk voor de klant. Op lange termijn is deze ontwikkeling echter wel negatief. Het is opvallend dat hier in de media niet meer aandacht voor is geweest. De afgelopen week ging het vooral over minder lenen voor de aankoop en het effect op de woningmarkt. En natuurlijk over de zorgverzekering. Zo zijn we een beetje 'penny wise and pound foolish'. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
   • Beste heer/mevrouw Hammink, wanneer je het hypotheekcontract vroegtijdig openbreekt, brengt de bank inderdaad een boeterente in rekening. Dit is nog enigszins te verantwoorden, omdat de bank inkomsten misloopt en daarvoor gecompendeerd wil worden. Op het einde van de rentevastperiode, bijvoorbeeld 10 jaar, kun je echter boetevrij overstappen naar een bank met een lager hypotheekrente. Wanneer dit door de strengere hypotheeknormen niet kan, ben je verplicht akkoord te gaan met het voorstel van de bank. Dit lijkt me een slechte ontwikkeling. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

     

    Beantwoorden
 3. moet een bank haar klanten waarschuwen voor het effect van strengere hypotheeknormen of houdt zij graag de hoge rente in stand vanwege eigen verdienmodel?

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct