Klantenbeoordeling 7.7/10

Tips voor je rechtsbijstandverzekering

De kosten bij een juridisch geschil kunnen flink oplopen. Een rechtsbijstandverzekering helpt je je recht te halen en dekt deze kosten. Hier moet je op letten:

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij een juridisch geschil en dekt de gemaakte kosten. Rechtsbijstand kan van pas komen bij veelvoorkomende geschillen, zoals ontslag, een tegenvallende aankoop of een schade in het verkeer.
 

Rechtsbijstandverzekering vergelijkenBereken jouw laagste premie >


Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Iedereen kan in een situatie terechtkomen waarin het nodig is om je recht te halen. Dit lukt vaak niet in je eentje, maar de juridische hulp hierbij is duur. Een rechtsbijstandverzekering is dan de oplossing. Als je bijvoorbeeld een advocaat moet inschakelen, is een rechtsbijstandverzekering al snel goedkoper.

Mogelijk kun je al op juridische hulp rekenen. Bij het lidmaatschap van een consumentenbond of vakbond is vaak juridische hulp inbegrepen. Met een laag inkomen kun je terecht bij het juridisch loket of de rechtswinkel. Een rechtsbijstandverzekering kan dan overbodig zijn.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering heb je al vanaf 3 euro per maand. Vergelijken loont want de premieverschillen zijn groot. Via FX.NL kun je eenvoudig rechtsbijstandverzekering vergelijken. Je berekent de premie op basis van je gezinssamenstelling en wensen. Daarnaast kun je de dekking van de rechtsbijstandverzekering selecteren.

Wat is precies verzekerd?

  • Wanneer je een nieuwe rechtsbijstandverzekering afsluit zijn geschillen die al lopen of die je op dat moment kunt voorzien uitgesloten van de dekking. Je kunt je bijvoorbeeld niet snel verzekeren als een ontslag in de lucht hangt.
  • Bij een geschil krijg je als eerste hulp van een medewerker van de verzekeraar. Komt een zaak voor de rechter, dan worden vaak een externe advocaat en specialisten ingeschakeld. Je bent daarbij voor een maximum bedrag verzekerd variërend van € 12.500,- tot € 60.000,-. Ook hanteren sommige verzekeraars een eigen risico of een minimum schadebedrag.
  • Bij een gezinspolis zijn de gezinsleden automatisch meeverzekerd. Dit geldt ook voor inwonende (schoon)ouders en uitwonende studerende kinderen. Bij sommige verzekeraars zijn ook je huishoudelijke hulp of passagiers en reisgenoten meeverzekerd.
  • Niet alle geschillen zijn gedekt. Controleer dus goed de polis. Een basispolis dekt de meestvoorkomende kleine geschillen. Voor relatief dure geschillen, zoals fiscaal recht en inkomen, kan een aparte module worden afgesloten. Let ook op het dekkingsgebied van de rechtsbijstandverzekering. Bij sommige verzekeraars zijn geschillen buiten de EU niet gedekt.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct