Klantenbeoordeling 7.7/10

Trendbreuk: geld lenen duurder na renteverhogingen

Geld lenen is duurder geworden. Diverse kredietverstrekkers hebben hun rente verhoogd en nieuwe renteverhogingen zijn aangekondigd. Een trendbreuk!

Diverse kredietverstrekkers verhogen de rente

Recent hebben BNP Paribas, Defam en Findio hun rentes voor geld lenen verhoogd. De laatste 2 zijn respectievelijk de nummers 2 en 3 in het renteoverzicht. Het gaat om een verhoging 0,2% tot zelfs 0,6%

Ook Interbank, de nummer 4 in het renteoverzicht, heeft de leenrente niet lang daarne verhoogd. En ook Findio heeft een volgende renteverhoging doorgevoerd.  

Geld lenen wordt duurder

Deze renteverhogingen zorgen ervoor dat geld lenen in de breedte duurder wordt. Daarnaast wordt de concurrentie voor Freo, momenteel de nummer 1 op de belangrijkste leenbedragen kleiner. En daarmee ook de druk op Freo om de rente laag te houden.

Dat deze kredietverstrekkers vlak na elkaar hun leenrentes verhogen kan geen toeval zijn. Net als bij de hypotheekrente, houden de aanbieders van leningen elkaar goed in de gaten.

Trendbreuk voor leningen

Het is een tijd rustig geweest met rentewijzigingen voor consumptieve kredieten. De laatste wijziging stamt alweer uit de december vorig jaar. Daarbij was de trend lange tijd dalend.


Met de recente renteverhogingen is dus sprake van een trendbreuk. Dit is opvallend omdat de beleidsrentes van de Europese Centrale Bank (ECB) niet zijn gewijzigd. Ook de marktrente voor kortlopende leningen is ongewijzigd laag gebleven. Kredietverstrekkers kunnen dus relatief goedkoop aan geld komen om uit te lenen.

Vergelijken loont bij geld lenen

Blijkbaar staan de marges dusdanig onder druk dat een renteverhoging van de concurrentie direct wordt aangegrepen om het eigen resultaat te verbeteren. Begint de hevige  concurrentiestrijd van de afgelopen jaren nu een tol te eisen? We blijven de ontwikkelingen op de markt voor leningen in de gaten houden.

Dit maakt nog eens duidelijk dat het loont om leningen te vergelijken, in plaats van direct naar je vertrouwde bank of kredietverstrekker te stappen. Ook kan het aanleiding zijn om je lening(en) over te sluiten naar een andere aanbieder.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct